Pääomasijoittajat ry
Digitaalisuus

Suomalaiset startupit ovat saaneet tänä vuonna venture capital -rahoitusta ennätyksellisen paljon

11.11.2021 11:20
Toni Rajamäki
Koko viime vuoden sijoituspotti ylitettiin jo kesällä. Yhteensä suomalaiset startupit ovat keränneet tänä vuonna jo yli 500 miljoonaa euroa alkuvaiheen pääomasijoituksia.

Suomalaisessa startup-kentässä on tällä hetkellä menossa kova vauhti, mikä ei johdu vähiten Woltista, joka myytiin juuri seitsemällä miljardilla eurolla.

Kokonaisuudessaan suomalaisiin startupeihin näyttää löytyvän paljon luottoa, jos asiaa katsoo sijoittajien luottamuksen kautta. Suomalaiset startupit keräsivät nimittäin kesän puoliväliin mennessä yhteensä 560 miljoonaa euroa venture capital -sijoituksia – eli alkuvaiheen pääomasijoituksia.

Sijoituksien suuruus aukeaa, kun lukua vertaa viime vuoteen, jolloin venture capital -sijoittajat lykkäsivät startupeihin koko vuoden aikana 503 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 kokonaispotti jäi alle 300 miljoonan euron, joten kasvu on ollut hurjaa.

Suurin osa sijoituksista tulee tällä hetkellä ulkomailta, sillä suomalaiset venture capital -sijoittajat ovat rahoittaneet startupeja tänä vuonna 151 miljoonalla eurolla. Ulkomailta on tullut siis yli 400 miljoonaa euroa.

– Woltin tammikuussa keräämä kaikkien aikojen suurin suomalaisen startupin saama sijoituskierros ja esimerkiksi Aivenin ja Ouran isot kierrokset selittävät kansainvälisiltä sijoittajilta tullutta jättisummaa. Kotimaiset sijoittajat ovat olleet mukana rahoittamassa näitä huippuyrityksiä niiden alkumetreiltä lähtien, ja osallistuvat usein myös suurempiin jatkokierroksiin yhdessä kansainvälisten sijoittajien kanssa, muistuttaa Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Pia Santavirta (kuvassa) tiedotteessa.

Startup-yrityksiin kohdistuva sijoitusinto on tärkeää myös suomalaiselle markkinoinnin alalle, jossa on tänä päivänä lukuisia markkinointiteknologiastartupeja. Myös nämä yritykset ovat saaneet osansa tämän vuoden sijoituksista. Rahoituspotteja ovat keränneet muun muassa Leadoo, Sellforte, Jobilla ja Trustmary.

Suomalaisstartupeihin on kohdistunut suurta mielenkiintoa jo pitkään. Pääomasijoitusalan eurooppalaisen kattojärjestön Invest Europen mukaan suomalaiset startup-yritykset ovat keränneet kolme vuotta putkeen eniten pääomasijoituksia Euroopassa, kun kerättyä summaa tarkastellaan suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Lähde:  Pääomasijoittajat ry:n tiedote

Lue myös:

Suomalaiset startupit keräävät eniten sijoituksia Euroopassa, kun rahapottia tarkastellaan suhteessa bruttokansantuotteeseen

Suomalainen startup-yritys keräsi kahden miljoonan euron rahoituksen ja tähtää yhä vahvemmin ulkomaille – kehuttu järjestelmä hoitaat akuutit rekrytointitarpeet innovatiivisella digimarkkinoinnilla

Suomalainen startup-yritys keräsi lähes neljän miljoonan euron rahoituksen ja tähtää nyt alallaan koko Euroopan valtiaaksi

Jyväskyläläinen Trustmary muuntui videotuotantoyhtiöstä markkinointiteknologiatoimijaksi ja keräsi yli miljoonan euron rahoituksen, jonka avulla yritys hakee vahvaa kasvua ulkomailla

Markkinoinnin teknologiayhtiö Leadoo MT keräsi sijoittajilta lyhyessä ajassa viisi miljoonaa euroa

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)