Trustmary
Digitaalisuus

Jyväskyläläinen Trustmary muuntui videotuotantoyhtiöstä markkinointiteknologiatoimijaksi ja keräsi yli miljoonan euron rahoituksen, jonka avulla yritys hakee vahvaa kasvua ulkomailla

14.9.2021 10:20
Toni Rajamäki
Muutos alkoi jo ennen koronakriisiä, mutta pandemia vauhditti kehitystä.

Jyväskyläläinen Trustmary aloitti toimintansa viisi vuotta sitten, kun Johannes Karjula, Valtteri Ylimäki, Perttu Paukkeri ja Arttu Haho löivät pystyyn videotuotantoyrityksen, joka halusi saada yritysten tyytyväisten asiakkaiden äänen kuuluviin.

Trustmary alkoi tarjota yrityksille videoreferenssipalvelua, jonka avulla asiakkaiden suosituksia voidaan käyttää myynnin kasvattamiseen. Trustmary onnistuikin vakuuttamaan yritykset, ja tuotantoyhtiö kasvatti liikevaihtonsa kolmessa vuodessa noin kolmeen miljoonaan euroon. Samalla ongelmakohdat tulivat kuitenkin esiin, ja lopulta koronapandemia toi lopullisen käännöksen liiketoimintaan.

Videotuotantoyhtiöstä tuli markkinointiteknologiayritys, joka ratkoo yhä samaa ongelmaa kuin aiemminkin, mutta tällä kertaa apuna on yrityksen oma ohjelmistotyökalu ja yli miljoonan euron pääomarahoitus. Videotuotanto on enää vain lisätuote SaaS-palvelun rinnalla.

Tarve muutokselle alkoi näkyä jo ensimmäisten vuosien aikana, vaikka liiketoiminta kasvoi mukavaa vauhtia. Halukkaita yrityksiä löytyi hyvin, mutta suosittelijoita ei niinkään.

– Isona pullonkaulana oli löytää videolle halukkaita henkilöitä ja tuotantojen tehokas käynnistäminen. Enemmistön kanssa projektit sujuivat tosi tehokkaasti, mutta koko ajan kertyi enemmän asiakkaita, jotka halusivat sisältöjä, mutta joilla ei ollut tiedossa kameran eteen tulevia suosittelijoita, Trustmaryn toimitusjohtaja Johannes Karjula (kuvassa toinen vasemmalta) kertoo MarkkinointiUutisille.

Siksi ohjelmiston kehittäminen alkoi jo muutama vuosi sitten. Vuoden 2019 alussa tehtiin MVP-tuote, jolla selvitettiin yritysten asiakkaiden aitoa halukkuutta lähteä suosittelemaan kyseistä yritystä. Tuotteella kartoitettiin suosittelijoita videotuotantoihin. Tänä päivänä Trustmarylla on valmis ohjelmistotuote, jolla kerätään palautteita ja löydetään julkisia suosittelijoita markkinoinnin ja myynnin tehostamiseksi.

– Seuraava versio softasta tuli ulos syksyllä 2019, ja siinä versiossa suosituksia sai upotettua nopeasti verkkosivuille ja levitettyä myös sosiaaliseen mediaan. Tämä versio alkoi kiinnostaa ihan uusiakin asiakkaita, ei vain jo tuttuja asiakkaita sisältöpuolelta, Karjula avaa.

– 2019 lopulla teimme päätöksen, että lähdemme transformoimaan liiketoimintaa rauhallisesti kohti ohjelmistoa ja käännämme sisällöntuotantopalvelut lisäpalveluiksi positiivinen kassavirta säilyttäen.

Muutos vauhdittui heti seuraavana vuotena, kun koronapandemia ravisteli maailmaa. Videotuotannot meni jäihin, ja Trustmarylla oli vakava paikka. Kehitetty ohjelmisto saattoi olla jopa pelastus.

– Konkurssiuhkaa ei koettu, vaikka sisältöjen tuottaminen muuttui täysin mahdottomaksi maaliskuussa 2020. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että “lockdownien” vuoksi sovitut tuotannot seisoivat parkissa, ja uusia tuotantoja ei ollut järkevää ottaa, koska niitä ei päästy tuottamaan. Konkurssiuhka olisi varmasti ollut todellisempi, jos meillä ei olisi jo ehtinyt muodostua kassavirtoja softasta ja sen myynnistä.

– Oli jotenkin ilmeistä, että nyt vain allokoimme fokuksen ja resurssit täysin softan myyntiin ja sen jakeluun. Se osoittautui hyväksi päätökseksi.

Katse vahvasti ulkomailla

Nyt Trustmaryn tulevaisuus näyttää enemmän kuin valoisalta. Asiakkaita on jo 14 maassa, ja tavoitteena on kasvattaa yrityksestä iso globaali toimija. Kasvua helpottaa Suomen tunnetuimpiin SaaS-pääomasijoittajiin kuuluvan Vendep Capitalin mukaan tulo. Vendep rahoittaa Trustmarya 1,1 miljoonan euron potilla. Tämän lisäksi yritys nostaa Business Finlandin Nuoret Innovatiiviset Yritykset -ohjelman viimeisen vaiheen lainansa, joka on enimmillään 750 000 euroa, joten kansainvälistymiseen on varattu liki kaksi miljoonaa euroa.

Karjula uskoo, että tuotteelle riittää kysyntää ympäri maailmaa.

– Asiakkaan ongelma on universaali. Seuraavien kuukausien investoinnit suunnataan kansainvälistymistä helpottavien tuoteominaisuuksien ja jakelumallien kehittämiseen, hän linjaa.

Karjula myös tietää, että yritys on nyt valmis yltämään tavoitteisiinsa.

– Olemme nyt opiskelleet tätä markkinaongelmaa asiakkaidemme kanssa 14 eri maassa viiden vuoden ajan tuottamalla palvelua sen ratkaisemiseksi, ja olemme nyt todennäköisesti löytäneet asiakashyödyltään ja meille jakelultaan skaalaavan tavan. Siksi tavoitteita voidaan nostaa entisestään. Tekemistä tämän aihepiirin parissa riittää vuosiksi, ja meidän potentiaali on suuri. Mennään niin pitkälle kuin meidän tuotteella ja kyvyllä oppia uutta tässä markkinassa voidaan mennä. 

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)