Steve Johnson / Unsplash
Ilmiöt

Kuin internetin alkuhetket, mutta yhdellä merkittävä erolla – Aalto-yliopisto tutkii, kuinka tekoäly valjastetaan liiketoiminnan avuksi

22.11.2023 11:38
Mikko Perttunen
Mukana kolmevuotisessa hankkeessa on kahdeksan suomalaista yritystä, joista osa kansainvälisiä suuryrityksiä.

Kukaan ei vielä osaa varmaksi sanoa, miten ChatGPT:n kaltaiset generatiiviset tekoälyt tulevat mullistamaan yritysmaailmaa. Aalto-yliopiston uusi tutkimusprojekti etsii nyt parhaita tapoja ja hakee ratkaisuja aihetta koskeviin sudenkuoppiin.

Smarter Work with Generative AI -tutkimusprojektissa tuotantotalouden ja johtamisen tutkijat tukevat yrityksiä kielimallien hyödyntämisessä.

– Edes teknologian luojat eivät vielä tiedä, mikä on paras tapa hyödyntää generatiivista tekoälyä. Tämä hetki on vähän sen kaltainen kuin internetin alkuhetket, kun harva pystyi kuvittelemaan, mistä siinä kaikessa oli kysymys, toinen hankkeen johtajista, strategisen johtamisen professori Jukka Luoma Aalto-yliopistosta kertoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa generatiivisen tekoälyn vallankumous poikkeaa yhdellä erityisellä tavalla merkittävästi useimmista uusien teknologioiden murroshetkistä.

Yleensä kun uusia teknologioita tulee, ne ovat vaikeaselkoisia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– Yleensä kun uusia teknologioita tulee, ne ovat vaikeaselkoisia, tavallisilla ihmisillä ei ole mitään käsitystä sovelluksista. Tämän kanssa jokainen pystyy itse kuvittelemaan, mitä tällä pystyy tekemään. Se on historiallisesti hyvin poikkeuksellista – en ole sellaiseen teknologiaan ikinä aiemmin törmännyt, Luoma sanoo.

Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa on mukana kahdeksan eri aloja edustavaa suomalaista firmaa, osa kansainvälisiä suuryrityksiä. Yritysten toimialat vaihtelevat valmistavasta teollisuudesta ICT-sektoriin.

Tutkijat alkavat tutkia yrityksiä uuden teknologian soveltamisessa, tunnistamaan yleisiä haasteita ja etsimään niihin ratkaisuja. Ajatuksena on myös saada yritykset vaihtamaan keskenään tietoa ja hyviä toimintatapoja. Seurantatutkimus kestää kolme vuotta.

– Tämän pohjalta syntyy tutkimustietoa yrityskentän käyttöön laajemminkin. Meitä ajaa halu tunnistaa, miten tekoäly valjastetaan positiiviseksi voimaksi yhteiskunnassa, niin yritysten kuin työntekijöidenkin näkökulmasta, sanoo hankkeen toinen johtaja, professori Henri Schildt Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Tutkimushankkeessa kiinnitetään erityistä huomiota tekoälyn hyödyntämisen eettisiin riskeihin tekoälysovellusten suunnitteluvaiheesta lähtien.

Lue myös: Dentsun Boris Nihomin ja Mikael Nemeschanskyn mielestä tekoälystä ei voi puhua puhumatta ihmisyydestä.