Ilmiöt

ūüĒć Kati Riikonen on menestyv√§ johtaja, jolla on t√§rke√§ viesti johtajuudesta haaveileville naisille

8.3.2022 8:05
Iina Kansonen
‚ÄĚMinusta ei tullut johtajaa vahingossa‚ÄĚ, sanoo Telian Finlandin Online-, markkinointi- ja analytiikkajohtaja Kati Riikonen, joka aloitti uransa tiimins√§ toisena ja nuorimpana naisena.

ūüĒć Suurennuslasilla merkityt jutut ovat pidempi√§, taustoittavia ja p√§ivitt√§isest√§ uutisoinnista poikkeavia artikkeleita.

‚ÄĚOmaan nokkaan pit√§√§ tuulla.‚ÄĚ

Niin Telia Finlandin Online-, markkinointi- ja analytiikkajohtajan ja johtoryhmän jäsenen Kati Riikosen isä tapasi sanoa tyttärelleen, joka muistaa sanonnan yhä hyvin.  

‚ÄstSe tarkoittaa sit√§, ett√§ pit√§√§ ottaa joskus vastaan vastatuultakin, Riikonen selitt√§√§ hymyillen.

H√§n on noudattanut is√§ns√§ neuvoa ‚Äď ja p√§√§ssyt urallaan pitk√§lle. Ennen Teliaa Riikonen on ty√∂skennellyt muun muassa Googlen toimialajohtajana ja markkinointitoimisto Isobarin toimitusjohtajana. Uransa kauppatieteiden maisteriksi valmistunut Riikonen aloitti Nokia Networksilla teknologia-alalla.

‚ÄstJo opiskeluaikoina tiesin, ett√§ haluan tehd√§ kansainv√§list√§ ty√∂t√§ kaupallisessa rajapinnassa ja johtajuuden parissa. Se on kantanut mua n√§ihin p√§iviin saakka.

Riikonen painottaa, ettei hänestä ole tullut johtajaa vahingossa. Hän on pyrkinyt määrätietoisesti tavoitettaan kohti.

"Markkinoinnissa on tosi tärkeää ymmärtää kohderyhmää myös oman kuplan ulkopuolelta."

Mutta millaista on ollut työskennellä naisjohtajana teknologia-alalla ja markkinoinnin parissa? Ainakin erilaisuudesta on ollut hyötyä, Riikonen myöntää. Erityisesti uran alkuaikoina, jolloin nainen teknologia-alalla oli vielä harvinaisempi ilmestys kuin nykyään.

Tiimin toinen ja nuorin nainen

Kun Kati Riikonen aloitti työt Nokia Networksilla vuonna 1996, hän muistelee olleensa tiimin toinen ja nuorin nainen sekä ensimmäinen, jolla ei ollut insinöörin koulutusta tai koulutusta tietotekniikka-alalta.

‚Äď Joskus voi j√§lkeenp√§in tajuta, ett√§ ahaa, koska olin erilainen, muut k√§√§ntyiv√§t katsomaan, ett√§ kukas toi oikein on. Silloin voi saada √§√§nens√§ paremmin kuuluviin.

Riikonen kuitenkin muistuttaa, että samaan aikaan ei voi koskaan tietää, millaisia mahdollisuuksia on ehkä menettänyt tai kuinka monessa tilanteessa on tullut kohdelluksi erilaisuutensa takia toisin.

"Minun tiimiini ei koskaan haeta kivaa tyyppiä, vaan ammattitaitoa, rakentavaa ja positiivista otetta ja yhteistyökykyä."

Markkinoinnin pariin Riikonen siirtyi hieman myöhemmässä vaiheessa uraansa. Se ei ole alana yhtä miesvoittoinen kuin teknologiapuoli.

Markkinointialalla Riikosta kiehtoi erityisesti markkinoinnin ja teknologian yhdistäminen.

‚ÄstMarkkinointi on tapa, jolla teknologiaa saadaan asiakaskeskusteluihin ja markkinoille. Minua kiinnostaa my√∂s se, miten asioita tehd√§√§n kaupallisesti ja miten teknologia voi olla apuna tarinankerronnassa, Riikonen kertoo.

Diversiteettiä on ajateltava laajasti

Johtotehtäviin tarvitaan lisää naisia, Riikonen myöntää. Hänen sanoo naisia olevan Suomessa esimerkiksi hallitustehtävissä ja pörssiyhtiöiden toimitusjohtajina hyvin vähän. Riikonen itse istuu Nooa Säästöpankin ja Kotipizza Groupin hallituksissa.

Riikosen äänessä kuuluu ylpeys, kun hän huomauttaa, että hänen työnantajansa Telian Suomen toimitusjohtajana toimii Heli Partanen ja johtoryhmässäkin on puolet naisia.

‚ÄstMeill√§ on paljon naisia ylemm√§ss√§ johdossa. Koko Telia Companyn toimitusjohtajana ty√∂skentelee Allison Kirkby. Toivottavasti annamme esimerkki√§ muille.

Riikonen korostaa kuitenkin, ett√§ diversiteetti√§ tarvitaan laajemminkin ‚Äď pelkk√§ sukupuoleen tuijottaminen ei riit√§.

‚ÄstMarkkinoinnissa on tosi t√§rke√§√§ ymm√§rt√§√§ kohderyhm√§√§ my√∂s oman kuplan ulkopuolelta. Se, ett√§ tiimiss√§ on esimerkiksi opintotaustaan, etnisyyteen, kieleen, uskontoon tai sukupuoleen liittyv√§√§ diversiteetti√§, on etu.

Riikonen kertoo kyll√§styneens√§ siihen, ett√§ rekrytointi-ilmoituksissa haetaan aina ‚ÄĚkivaa tyyppi√§.‚ÄĚ

‚ÄstSe tarkoittaa hirve√§n usein sit√§, ett√§ haetaan sellaista tyyppi√§ kuin on itse. Minun tiimiini ei koskaan haeta kivaa tyyppi√§, vaan ammattitaitoa, rakentavaa ja positiivista otetta ja yhteisty√∂kyky√§.

Riikonen kuitenkin my√∂nt√§√§, ett√§ ‚ÄĚhyv√§tyyppiys‚ÄĚ tulee usein noiden ominaisuuksien mukana. H√§n muistuttaa, ett√§ se ei silti tarkoita, ett√§ rekrytoitava henkil√∂ olisi rekrytoivan oloinen, n√§k√∂inen tai taustaltaan samanlainen.

Numerot ja empatia yhdistyvät hyvässä johtajuudessa

Kati Riikonen kertoo pyrkivänsä johtajana empaattisuuteen, selkeyteen ja johdonmukaisuuteen.

‚ÄstIhmisyys on t√§rke√§√§, mutta samaan aikaan my√∂s liiketoiminta ja t√§m√§n maan talouden kasvu on t√§rke√§√§. Niiden yhdist√§minen johtajuudessa on hyvin kiehtovaa.

Riikonen muistuttaa, että erilaiset tilanteet ja ihmiset vaativat erilaista johtajuutta. Hyvällä johtajalla ei siis voi olla vain yhtä tapaa, jolla hoitaa kaikki tilanteet. Siihen liittyy myös empatia.

‚ÄstIhmisten kuunteleminen on erityisen t√§rke√§√§ t√§llaisina haastavina aikoina. On pidett√§v√§ tavoitteet mieless√§ ja l√∂ydett√§v√§ keinot, jotka sopivat juuri tietyille ihmisille ja tiettyihin tilanteisiin, Riikonen sanoo.

"Johtaja ei voi koskaan tuudittautua siihen, että nyt olen oppinut oikean tavan johtaa."

‚ÄstSamaan aikaan pit√§√§ kuitenkin muistaa johdonmukaisuus. Se on joskus muuttuvassa maailmassa √§√§rimm√§isen haastavaa, koska on reagoitava nopeasti. Se saattaa joskus n√§ytt√§yty√§ johdettaville ep√§johdonmukaisuutena.

Riikoselle on tärkeää myös asettaa selkeät tavoitteet. Kun työskennellään kaupallisessa ympäristössä, jotka palvelevat yhteiskuntaa, yrityksiä ja ihmisiä, on tärkeää olla selkeä pyrkimys, mihin organisaatiota viedään yhdessä muiden johtajien kanssa, Riikonen sanoo.

Hänelle johtajuus on ennen kaikkea yhdistelmä selkeää numeerista sekä hyvin empaattista ja kuuntelevaa toimintaa.

‚ÄstJa pyrin olemaan mahdollisimman johdonmukainen siin√§, miss√§ kohtaa se on mit√§kin.

Riikonen muistuttaa, että johtajan täytyy olla nöyrä ja valmis oppimaan uutta jatkuvasti. Vaikka joku johtamistapa toimisi yhdessä yrityksessä, voi olla, että toisessa se ei enää toimikaan. Lisäksi henkilöstön tarpeet vaihtuvat nopeasti. Silloin on oltava valmis opettelemaan ja oppimaan uusia tapoja johtaa.

‚ÄstSiin√§ ei voi yht√§√§n ylpisty√§. Johtaja ei voi koskaan tuudittautua siihen, ett√§ nyt olen oppinut oikean tavan johtaa.

Johtaja ei voi pelätä numeroita

Mitä Riikonen haluaisi sanoa naisille, jotka haaveilevat johtotehtävistä? Vastaus on selkeä.

‚Äst√Ąl√§ pelk√§√§ numeroita, matematiikkaa ja vaikeilta tuntuvia teknisi√§ asioita. Get your numbers! Markkinointi teknologistuu valtavalla vauhdilla. Jos haluat tehd√§ hyv√§√§ tarinankerrontaa, on oltava hyv√§t tekniset alustat ja kyky hy√∂dynt√§√§ niit√§.

Riikonen kertoo, että kandidaatit harmittelevat työhaastattelussa aivan liian usein sitä, kuinka huonoja ovat matematiikassa. Hän muistuttaa, että numeroiden kanssa pärjääminen lisää uskottavuutta. On valtava voimavara, jos asioita pystyy perustelemaan datalla.

Perheen ja johtajanuran yhdistäminen on mahdollista.

Vaikka naisilla on miehiä vähemmän roolimalleja johtajuudessa, Riikonen kehottaa raivaamaan itselleen pelotta tilaa. Hän rohkaisee ottamaan pioneerirooleja ja riskejä sekä verkostoitumaan.

‚ÄstSe, ett√§ roolimallia ei ole, ei ole este eik√§ tee itse asioista vaikeampia. Mutta se vaikuttaa tietysti asenteisiin ja sen kautta vaikutusmahdollisuuksiin sek√§ nostaa uskaltamisen kynnyst√§.

Riikonen kehottaa etsim√§√§n asioita, jotka kiehtovat, ja panostamaan niihin ‚Äď oli kyseess√§ mik√§ sukupuoli hyv√§ns√§. H√§n muistelee, kuinka l√§hti tuoreena kauppatieteen maisterina teknologia-alalle ja opiskeli illat ja viikonloput, mik√§ √§√§niaalto on ja miten k√§nnyk√§t l√§hett√§v√§t ilmarajapinnassa signaaleja tukiasemien verkkoihin.

Lopuksi Riikonen muistuttaa, että perheen ja johtajanuran yhdistäminen on mahdollista. Hänellä on puoliso ja kaksi teini-ikäistä lasta. Perheessä on hyödynnetty esimerkiksi lastenhoitoapua ja onnistuttu tekemään kompromisseja aikuisten kesken niin, että Riikonen on voinut keskittyä perheen lisäksi uraansa.

‚ÄstOlen siit√§ tosi kiitollinen.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)