Aalto-yliopisto
Digitaalisuus

Teknologiateollisuudelta yli 13 miljoonan potti tekoälyn hyödyntämisen vauhdittamiseksi – Aalto-yliopistoon uusi tekoälytutkimuksen keskus

14.11.2023 9:38
Mikko Perttunen
Tekoälyn hyödyntäminen on ratkaisevan tärkeää suomalaisten yritysten kilpailukyvylle.

Teknologiateollisuus ry investoi kymmenen miljoonaa euroa tekoälyn hyödyntämisen vauhdittamiseen Suomessa. Panostuksen tavoitteena on lisätä tekoälyn käyttöönottoa ja kehittämistä suomalaisissa teknologiayrityksessä, vahvistaa soveltavaa tutkimusta sekä houkutella tekoälyosaajia Suomeen.

Lisäksi Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö lahjoittaa 3,2 miljoonaa Aalto-yliopiston uuden tekoälytutkimuksen keskuksen perustamiseen. Viimeisen kahdeksan vuoden aikana säätiö on jo myöntänyt rahoitusta yli 5 miljoonaa euroa tekoälytutkimukseen.

– Tekoäly on tällä hetkellä nopeimmin kehittyvä yleiskäyttöinen teknologia, ja sen hyödyntäminen on ratkaisevan tärkeää suomalaisten yritysten kilpailukyvylle. Tekoälyn tarjoamiin mahdollisuuksin on tartuttava nyt. Olemme Euroopassa jääneet jälkeen tekoälyinvestoinneissa verrattuna USA:han ja Kiinaan. Tekoälyosaamisen vahvistaminen on aivan olennaisessa roolissa Suomen talouden kestävän kasvun takaamisessa, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola painottaa tiedotteessa.

"Kehitämme sen avulla Aaltoon maailmanluokan monialaista keskittymää."
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Lahjoituksella Aalto-yliopistoon perustettava House of AI -keskus tulee tuottamaan tieteellistä tutkimusta ja käytännön sovelluksia tekoälyn alueelle.

– Kehitämme sen avulla Aaltoon maailmanluokan monialaista keskittymää, jossa tekoälyn vahvaa osaamista jalostetaan yritysten ja koko yhteiskunnan hyväksi, Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä kommentoi tiedotteessa.

House of AI:n toiminnan ydintä ovat korkealaatuinen tieteellinen tutkimus ja tiivis yhteistyö tutkijoiden ja yritysten kesken. Tutkimustietoa tekoälystä hyödynnetään uudenlaisiin sovelluksiin eri aloilla nopeilla pilotoinneilla.

Kestävyyshaasteiden ratkaisemisen kannalta tärkeät sovellusalueet ovat House of AI:n toiminnassa ensisijaisia. Käynnistymässä on muun muassa sähköenergiajärjestelmän muuttumiseen liittyvä sähkötekniikan, taloustieteen ja tekoälytutkimuksen yhteistyöhanke.

Aalto-yliopistossa on jo ennestään erittäin vankka osaaminen ja vahvat verkostot tekoälyn alueen tutkimuksessa. Aalto koordinoi Suomen tekoälykeskuksen toimintaa ja on tärkeässä asemassa Euroopan tekoälyn huippututkimuksen ELLIS-verkostossa.

Teknologiateollisuuden 10 miljoonan euron tekoälypanostus jakautuu seuraavasti:

3,8 M€ tekoälyn kansainvälisten huippuosaajien rekrytointiin yritysten ja yliopistojen yhteiseen soveltavaan tutkimukseen ja tekoälyopetukseen

2,8 M€ Teknologiateollisuuden jäsenyritysten tekoälykehityshankkeisiin siemenrahoituksena

2,4 M€ stipendeinä ylemmän korkeakoulututkinnon lopputöihin (diplomityö, pro gradu -tutkielma, YAMK-opinnäytetyö), jotka liittyvät Teknologiateollisuuden jäsenyritysten tekoälykehityshankkeisiin

1 M€ yritysvetoisen tekoälyverkoston käynnistämiseen

Kuva: Teknologiateollisuus ry