Ilmiöt

Näkyvästi Suomen markkinoille tullut Oda joutuu luovuttamaan ruoan verkkokaupan osalta vain reilun vuoden jälkeen

1.6.2023 9:39
Mikko Perttunen
Talouskriisi ajoi yhtiön nurkkaan.

Ruoan kotiinkuljetuksia verkkokaupan kautta tarjonnut Oda on ilmoittanut suunnittelevansa kuluttajille suunnatun verkkokauppansa sulkemista Suomessa.

Odalla oli räjähtävä startti, ja Suomen verkkokauppa oli yksi Euroopan nopeimmin kasvaneista. Ensimmäisen vajaan vuoden liikevaihto oli 22 miljoonaa euroa, ja kuluvana vuonna kasvu on jatkunut 34 miljoonan vuositahdissa. Odalla on ollut toiminta-aikanaan Suomessa yli 70 tuhatta asiakasta. Vastikään tämän vuoden alussa Oda laajensi toimintansa pääkaupunkiseudulta Turkuun ja Tampereella.

Talouskriisi ei kuitenkaan antanut armoa. Odan tiedotteessa kerrotaan, että rahoituksen hinta on noussut, eikä saavutettu kannattavuustaso ole nykyisessä poikkeuksellisessa markkinaympäristössä riittävä rahoituksen varmistamiseksi.

– Valitettavasti maailma ympärillämme muuttui ja Oda joutuu nyt suunnittelemaan uutta suuntaa sen mukaisesti, Odan toimitusjohtaja Karl Munthe-Kaas kertoo yhtiön tiedotteessa.

Lyhyeksi jäänyt matka Suomessa on ollut tekijöilleen unohtumaton.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Myös moni odalainen on kommentoinut sosiaalisessa mediassa uutista. Julkaisuissa korostuu se, että Odan lyhyeksi jäänyt matka Suomessa on ollut tekijöilleen unohtumaton, vaikka se nyt ainakin toistaiseksi päättyy toimintaolosuhteiden rajuun muutokseen.

Yritys kartoittaa edelleen mahdollisuuksia jatkaa Suomessa tarjoamalla logistiikkapalveluita muille kaupan alan toimijoille. Muutosneuvottelut Odan Suomen henkilöstön kanssa alkavat heti ja ne koskevat kaikkia 165 työntekijää. Mahdolliset toimet selviävät neuvottelujen päätyttyä, mutta niihin voi kuulua muun muassa lomautukset ja irtisanomiset. Norjassa ja Saksassa Oda jatkaa nykyisellä palvelutarjoomalla, eivätkä muutosneuvottelut koske näitä maita.

Lue myös: Maailman tehokkain ruoan verkkokauppa aloitti toimintansa Suomessa

Lue myös: Ison osuuden Uudenmaan ruoan kotiinkuljetuksen markkinasta ottanut Oda jatkaa laajentumistaan Suomessa