Kuvakaappaus de_voyna-kartasta
Media

Helsingin Sanomat sissimarkkinoi sananvapautta Venäjälle videopelin kautta

3.5.2023 10:52
Mikko Perttunen
Venäjällä suosittua Counter-Strikea ei ole ainakaan toistaiseksi kielletty.

Tänään vietetään kansainvälistä lehdistönvapauden päivää. Venäjä on järjestelmällisesti estänyt sotatoimiensa aikana kansalaisiltaan pääsyn riippumattomaan tietoon. Pelimaailmaa valtiovalta ei kuitenkaan ole samalla tavalla rajoittanut, ja tässä Helsingin Sanomat näki raon uutistiedon levittämiseen.

Counter-Strike-taistelupeliä pelaa arviolta yli neljä miljoonaa venäläistä, joista valtaosa on Pietarissa ja Moskovassa asuvia nuoria miehiä. Peliä pelataan erilaisiin ympäristöihin sijoittuvilla areenoilla eli kartoilla, jollaisia periaatteessa kuka tahansa pystyy luomaan ilmaisilla työkaluilla. HS palkkasi alkuvuodesta kaksi tunnettua kartantekijää rakentamaan peliin sodan runtelemaa slaavilaiskaupunkia mukailevan kartan, jonne kätkettiin salainen huone.

"Tavalliset venäläiset eivät tiedä juuri mitään Venäjän armeijan Ukrainassa tekemistä sotarikoksista."
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Huoneeseen HS toi sotakirjeenvaihtajiensa Ukrainan tapahtumista välittämää, venäjän kielelle käännettyä informaatiota miljoonien venäläispelaajien löydettäväksi.

Salahuoneeseen piilotetut kuvat ja tekstit kertovat Helsingin Sanomien toimittajien ja kuvaajien Ukrainassa näkemistä julmuuksista yli vuoden jatkuneen sodan ajalta. Helsingin Sanomien toimitus on tuonut salahuoneeseen venäjän- ja englanninkielistä informaatiota muun muassa sodan siviiliuhreista, inhimillisestä kärsimyksestä, Venäjän armeijan tekemistä joukkomurhista sekä rintamalla henkensä menettäneiden sotilaiden lukumäärästä. Helsingin Sanomien vt. vastaavan päätoimittajan Antero Mukan mukaan mitään näistä tiedoista ei ole noussut esille venäläismediassa.

Salahuone muistuttaa maan alle piilotettua uutishuonetta. Sinne Helsingin Sanomien toimitus on tuonut riippumatonta informaatiota ja kuvia, joita sen omat toimittajat ja kuvaajat ovat Ukrainassa yli vuoden jatkuneen sodan aikana välittäneet. Salahuoneesta löytyy esimerkiksi kartta, joka kertoo, kuinka paljon venäläiset ovat pommittaneet siviilikohteisiin Ukrainassa.

– Tavalliset venäläiset eivät tiedä juuri mitään Venäjän armeijan Ukrainassa tekemistä sotarikoksista ja kammottavista teoista siviilejä kohtaan. Yksi salahuoneen koskettavimmista yksilötarinoista kertoo ukrainalaismiehestä, joka lähti kauppaan. Sillä välin venäläisjoukot tappoivat miehen perheen ohjusiskulla. Peliin rakennetun kartan ja salahuoneen päämääränä on pakottaa venäläispelaajat kohtaamaan, mitä Ukrainan sodassa todella tapahtuu, Mukka toteaa.

Pelialusta löytyy Counter-Strike: Global Offensive -pelistä nimellä de_voyna. Mitä enemmän pelialustalla pelataan, sen laajemmalle se Counter-Strike -peliyhteisössä leviää.