Auri Kananen
Brändit

ūüĒć Vaikuttaja Auri Kananen: ‚ÄĚTeen videoita p√§√§st√§kseni siivoamaan, en saadakseni rahaa tai mainetta‚ÄĚ

2.4.2024 8:23
Mitra Vasara
Kanasen yritys teki viime vuonna 824 000 voittoa noin miljoonan euron liikevaihdolla.

ūüĒć Suurennuslasilla merkityt jutut ovat uutisia pidempi√§ ja taustoittavia artikkeleita. Markkinoinnin muutoksentekij√§t -sarjassa haastatellaan henkil√∂it√§, jotka toteuttavat markkinointia perinteist√§ poiketen ja menestyksekk√§√§sti.

Auri Kananen on Aurika Cleaning -yrityksen perustaja, toimitusjohtaja ja sijoittaja. 31-vuotias Kananen tunnetaan somevideoistaan, joissa hän siivoaa seuraajiensa asuntoja veloituksetta. Kananen on koulutukseltaan siivousalan restonomi. 

Liiketoiminta on rakentunut siivoamisen ymp√§rille. T√§m√§ on tapahtunut Kanasen mukaan vahingossa ‚Äď h√§n on halunnut vain siivota ja auttaa ihmisi√§. Kananen kertoo, ett√§ h√§n siivoaisi my√∂s saamatta siit√§ taloudellista hy√∂ty√§, mutta saamiensa tulojen takia h√§n pystyy siivoamaan enemm√§n.

‚ÄĚKeskityn omaan intohimooni, kaikki muu tulee luonnostaan‚ÄĚ

Aiemmin Kananen työskenteli kymmenen vuotta äitinsä yrityksessä ja siivosi vapaa-ajallaan huvikseen ystäviensä asuntoja. Hän kuvasi siivouksiaan myös Tiktokiin hauskana harrastuksena, kunnes eräs katsoja pyysi Kanaselta apua siivoamiseen. 

Toimin fiilispohjalta, en suunnittele tulevaa.

Puolen vuoden jälkeen siivousvälineyritys Scrub Daddy otti Kanaseen yhteyttä ja ehdotti yhteistyötä. Kananen pyysi tuotteita etukäteen kokeiltavaksi, sillä halusi varmistaa tuotteiden laadun. Kananen ei omien sanojensa mukaan tuolloin tiennyt somemarkkinoinnista mitään. 

‚Äď Minulle tarjottiin sponsorin puolelta rahaa ja siivoussieni√§, joten minun piti perustaa yritys. Yritt√§j√§-√§itini auttoi minua k√§yt√§nn√∂n asioissa. Pyysin apua my√∂s Hydraulic Press Channelin perustajilta, koska he olivat taitavia videoinnissa. He vinkkasivat minulle esimerkiksi siit√§, millaisia kameroita kannattaa hankkia, Kananen kertoo.¬†

Kananen toimii fiilispohjalta. Hän ei suunnittele yrityksensä tulevaisuutta eikä pohdi brändäystä. Tunnistettavia lettejään Kananen pitää siksi, että ne ovat helpot. Pinkki vaatetus sai alkunsa Kanasen äidin yrityksen essusta, joka sattui olemaan hänellä omalla videollaan päällä.

‚Äď Jos haluan l√§hte√§ siivoamaan Ranskaan, sponsorini hoitavat minulle matkat ja hotellisviitin. Min√§ saan vaan menn√§ ja siivota, Kananen sanoo.

Kanasen äiti halusi asua ulkomailla vähän aikaa, joten Kananen päätti lähteä mukaan. Näin hän päätyi siivoamaan kolmeksi kuukaudeksi Floridaan.

‚Äď Teen videoita p√§√§st√§kseni siivoamaan, en saadakseni rahaa tai mainetta. Markkinointi tulee sivutuotteena. Haluan vain siivota ja auttaa ihmisi√§, sill√§ siit√§ nautin. Kaikki muu tulee per√§ss√§, Kananen jatkaa.¬†

Kanaselle riittää, että yritys on plussan puolella, ja sitä se onkin. Vuonna 2023 Kanasen yritys vaihtoi noin miljoonan ja teki voittoa 824 000 euroa.

‚Äć‚ÄĚSponsorisopimukset eiv√§t saa rajoittaa siivoamistani‚ÄĚ

Kananen tekee tällä hetkellä yhteistyötä siivousalan yritysten Scrub Daddyn ja Sinituotteen kanssa. He maksavat Kanaselle kuukausittain ja lähettävät Kanaselle siivoustuotteita, joita hän käyttää siivouksissaan täysin, kuten itse haluaa. 

Kanasta on neuvottu tekemään rajatumpia sponsorointisopimuksia tietyn tuotteen käyttämisestä tiettyyn tilanteeseen. Tällaisista sopimuksista saisi enemmän rahaa, mutta Kananen haluaa mieluummin siivota vapaasti. Hän ei myöskään etsi sponsoreita.

‚Äď Firmat ottaa yhteytt√§ minuun, mik√§ on tosi kiva. En markkinoi itse√§ni mitenk√§√§n. Haluan siivota tuotteilla, joita k√§yt√§n mielell√§ni, enk√§ mietti√§ sit√§, montako kertaa minun kuuluisi k√§ytt√§√§ jotakin tuotetta, Kananen kertoo.

‚ÄćOlen siivonnut varmaan kymmeni√§ tuhansia tunteja ennen vaikuttajan uraani.

‚Äď Minulla ei itse asiassa taida olla virallista sopimusta Scrub Daddyn kanssa! Kananen kertoo nauraen.

Hän on ensimmäisiä yrityksen sponsoroimia vaikuttajia, ja sopimuksen teko on vain jäänyt.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Kananen on yrityksensä ainoa työntekijä. Youtube-videoiden editoinnin hän on ulkoistanut pitkäaikaiselle yhteistyökumppanilleen, joka myy toisinaan sponsoripaikkoja videoille provisiopalkalla. 

Yhteisty√∂kuviot tuovat Kanasen mukaan my√∂s lis√§ty√∂t√§, joten h√§n harkitsee ne tarkkaan. Kaikkeen muuhun k√§ytetty aika on pois olennaisesta ‚Äď siivouksesta.

‚ÄĚEn edes p√§√§se Facebook-tililleni‚ÄĚ

Kananen kuvaa itse videomateriaalinsa. Miamilainen toimisto, josta Hydraulic Press Channelin tuttavat vinkkasivat Kanaselle, editoi videot ja lataa ne Facebookiin. Facebookissa videoiden näyttökerroista saa Kanasen mukaan hyvin tuloja. Kanasella itsellään ei ole edes pääsyä tililleen.

Youtubeen Kananen tekee noin 40 minuutin videoita, joihin hän äänittää myös englanninkielisen voice overin. Pystyformaattiin tehtävät Tiktok- ja Instagram-videot Kananen tekee itse. Kanasen mielestä Tiktok on kiva kanava, sillä videot saattavat päätyä viraaleiksi. Tällä hetkellä yksi Kanasen video on kerännyt noin 220 miljoonaa näyttökertaa.

‚ÄćJos olisi kauheat odotukset koko ajan, niin saisi kyll√§ petty√§.

Instagramia Kananen käyttää eniten, koska siellä hänellä on suorin vuorovaikutus ihmisten kanssa. Kanasesta on kiinnostavaa analysoida miksi jokin video herättää paljon reaktioita. 

‚Äď Ilahdun, kun n√§en videoilleni annettuja kaikenlaisia, ei vaan positiivisia, reaktioita. Saan Instagramissa my√∂s yksityisviestein√§ ihmisten henkil√∂kohtaisia tarinoita sek√§ ennen‚Äďj√§lkeen-siivouskuvia ihmisten kodeista, Kananen kertoo.

‚ÄĚPanostan ydinosaamiseeni‚ÄĚ

Kanasen itsensä mukaan hänen menestyksensä on seurausta siitä, että hän on keskittynyt ydinosaamiseensa:

‚Äď Olen siivonnut varmaan kymmeni√§ tuhansia tunteja ennen vaikuttajan uraani. Keskityn siihen, miss√§ olen hyv√§, aito ja vahva, se siin√§ n√§kyy.

‚ÄćJos koittaisin miellytt√§√§ ihmisi√§, se olisi loputon suo.

Helpoimmaksi Kananen kokee ty√∂ss√§√§n siivoamisen. Hankalinta h√§nelle on motivoitua ‚ÄĚtuuppaamaan videoita maailmalle‚ÄĚ. My√∂s voice overeiden tekeminen englanniksi on h√§nelle vaikeaa, mutta toisaalta Kananen nauttii edistymisest√§√§n. H√§n k√§ytt√§√§ Chat GPT -ohjelmaa apunaan videoiden k√§√§nt√§misess√§ englanniksi.¬†

Myös siivouskohteiden löytäminen voi olla haasteellista. Kanasen mukaan ihmiset kuvittelevat, että hänellä on hirveä kiire. Tosiasiassa saattaa kulua viikkojakin ilman yhtään hakemusta.

‚Äć‚ÄĚSomen maailma on aika brutaali‚ÄĚ

Kun Kananen postasi kuvan itsestään syntymäpäivänään, hän menetti heti 10 000 seuraajaa. Moni odottaa häneltä tietynlaista sisältöä. Työ ei mene Kanasen ihon alle:

‚Äď Joskus videot ei mene, joskus menee, ja seuraajien m√§√§r√§ sahailee. Jos olisi kauheat odotukset koko ajan, niin saisi kyll√§ petty√§. Ja jos koittaisin miellytt√§√§ ihmisi√§, se olisi loputon suo.¬†

Kananen ei koe tarvetta lähteä kommenttikeskusteluihin mukaan. Häntä ei haittaa, että ihmiset purkavat pahaa mieltään kommenteissa. Joillain katsojilla on myös paljon vaatimuksia Kanasta kohtaan.

‚Äď Siivoan ilmaiseksi 12-14 tuntia kerrallaan. Joku haluaa, ett√§ ostaisin kohteeseen my√∂s uuden s√§ngyn. Toinen haluaa, ett√§ maalaisin sein√§t. En jaksa yleens√§ l√§hte√§ kommentoimaan n√§it√§, Kananen toteaa.

Kananen ei murehdi sitä, mitä asunnoille tapahtuu siivouksen jälkeen:

‚Äď Jos rakastat kutomista ja annat lahjaksi villasukkia, niin et valvo y√∂ll√§, ett√§ k√§ytt√§√§k√∂h√§n se saaja niit√§.¬†

Kanasen 3 vinkkiä

1. Keskity ensin tekemiseen ‚Äď laita perusta kuntoon.¬†

2. √Ąl√§ mieti ensimm√§isen√§ rahaa tai sit√§, miten voit maksimoida hy√∂dyn.

3. Hyvä ydintuote tai -palvelu on tärkein!

‚Äć

Lue myös:

Marianne Lehikoinen miljardibisnestavoitteestaan: ‚ÄĚNauretaanko laulajalle, joka haaveilee listahitist√§?‚ÄĚ

Asuntomyyj√§ ja yritt√§j√§ Andrei Koivum√§ki: ‚ÄĚK√§ytimme markkinointiin nolla euroa ensimm√§isen√§ nelj√§n√§ vuotena‚ÄĚ

Auri Kananen on 31-vuotias yksinyrittäjä. Kananen on kotoisin Tampereelta.

Kananen perusti yrityksensä Aurika Cleaning vuonna 2020.

Pari vuotta sitten Kananen perusti varotoimena holding-yhtiön, johon hän siirtää yrityksensä varat. USA:ssa oikeuteen haastamisen varalta on parempi, ettei yrityksellä ole lainkaan varoja tilillään. 

Holding-yhtiönsä kautta Kananen sijoittaa myös esimerkiksi rahastoihin, osakkeisiin ja metsään.