Auri Kananen
Brändit

🔍 Vaikuttaja Auri Kananen: ”Teen videoita päästäkseni siivoamaan, en saadakseni rahaa tai mainetta”

2.4.2024 8:23
Mitra Vasara
Kanasen yritys teki viime vuonna 824 000 voittoa noin miljoonan euron liikevaihdolla.

🔍 Suurennuslasilla merkityt jutut ovat uutisia pidempiä ja taustoittavia artikkeleita. Markkinoinnin muutoksentekijät -sarjassa haastatellaan henkilöitä, jotka toteuttavat markkinointia perinteistä poiketen ja menestyksekkäästi.

Auri Kananen on Aurika Cleaning -yrityksen perustaja, toimitusjohtaja ja sijoittaja. 31-vuotias Kananen tunnetaan somevideoistaan, joissa hän siivoaa seuraajiensa asuntoja veloituksetta. Kananen on koulutukseltaan siivousalan restonomi. 

Liiketoiminta on rakentunut siivoamisen ympärille. Tämä on tapahtunut Kanasen mukaan vahingossa – hän on halunnut vain siivota ja auttaa ihmisiä. Kananen kertoo, että hän siivoaisi myös saamatta siitä taloudellista hyötyä, mutta saamiensa tulojen takia hän pystyy siivoamaan enemmän.

”Keskityn omaan intohimooni, kaikki muu tulee luonnostaan”

Aiemmin Kananen työskenteli kymmenen vuotta äitinsä yrityksessä ja siivosi vapaa-ajallaan huvikseen ystäviensä asuntoja. Hän kuvasi siivouksiaan myös Tiktokiin hauskana harrastuksena, kunnes eräs katsoja pyysi Kanaselta apua siivoamiseen. 

Toimin fiilispohjalta, en suunnittele tulevaa.

Puolen vuoden jälkeen siivousvälineyritys Scrub Daddy otti Kanaseen yhteyttä ja ehdotti yhteistyötä. Kananen pyysi tuotteita etukäteen kokeiltavaksi, sillä halusi varmistaa tuotteiden laadun. Kananen ei omien sanojensa mukaan tuolloin tiennyt somemarkkinoinnista mitään. 

– Minulle tarjottiin sponsorin puolelta rahaa ja siivoussieniä, joten minun piti perustaa yritys. Yrittäjä-äitini auttoi minua käytännön asioissa. Pyysin apua myös Hydraulic Press Channelin perustajilta, koska he olivat taitavia videoinnissa. He vinkkasivat minulle esimerkiksi siitä, millaisia kameroita kannattaa hankkia, Kananen kertoo. 

Kananen toimii fiilispohjalta. Hän ei suunnittele yrityksensä tulevaisuutta eikä pohdi brändäystä. Tunnistettavia lettejään Kananen pitää siksi, että ne ovat helpot. Pinkki vaatetus sai alkunsa Kanasen äidin yrityksen essusta, joka sattui olemaan hänellä omalla videollaan päällä.

– Jos haluan lähteä siivoamaan Ranskaan, sponsorini hoitavat minulle matkat ja hotellisviitin. Minä saan vaan mennä ja siivota, Kananen sanoo.

Kanasen äiti halusi asua ulkomailla vähän aikaa, joten Kananen päätti lähteä mukaan. Näin hän päätyi siivoamaan kolmeksi kuukaudeksi Floridaan.

– Teen videoita päästäkseni siivoamaan, en saadakseni rahaa tai mainetta. Markkinointi tulee sivutuotteena. Haluan vain siivota ja auttaa ihmisiä, sillä siitä nautin. Kaikki muu tulee perässä, Kananen jatkaa. 

Kanaselle riittää, että yritys on plussan puolella, ja sitä se onkin. Vuonna 2023 Kanasen yritys vaihtoi noin miljoonan ja teki voittoa 824 000 euroa.

”Sponsorisopimukset eivät saa rajoittaa siivoamistani”

Kananen tekee tällä hetkellä yhteistyötä siivousalan yritysten Scrub Daddyn ja Sinituotteen kanssa. He maksavat Kanaselle kuukausittain ja lähettävät Kanaselle siivoustuotteita, joita hän käyttää siivouksissaan täysin, kuten itse haluaa. 

Kanasta on neuvottu tekemään rajatumpia sponsorointisopimuksia tietyn tuotteen käyttämisestä tiettyyn tilanteeseen. Tällaisista sopimuksista saisi enemmän rahaa, mutta Kananen haluaa mieluummin siivota vapaasti. Hän ei myöskään etsi sponsoreita.

– Firmat ottaa yhteyttä minuun, mikä on tosi kiva. En markkinoi itseäni mitenkään. Haluan siivota tuotteilla, joita käytän mielelläni, enkä miettiä sitä, montako kertaa minun kuuluisi käyttää jotakin tuotetta, Kananen kertoo.

Olen siivonnut varmaan kymmeniä tuhansia tunteja ennen vaikuttajan uraani.

– Minulla ei itse asiassa taida olla virallista sopimusta Scrub Daddyn kanssa! Kananen kertoo nauraen.

Hän on ensimmäisiä yrityksen sponsoroimia vaikuttajia, ja sopimuksen teko on vain jäänyt.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Kananen on yrityksensä ainoa työntekijä. Youtube-videoiden editoinnin hän on ulkoistanut pitkäaikaiselle yhteistyökumppanilleen, joka myy toisinaan sponsoripaikkoja videoille provisiopalkalla. 

Yhteistyökuviot tuovat Kanasen mukaan myös lisätyötä, joten hän harkitsee ne tarkkaan. Kaikkeen muuhun käytetty aika on pois olennaisesta – siivouksesta.

”En edes pääse Facebook-tililleni”

Kananen kuvaa itse videomateriaalinsa. Miamilainen toimisto, josta Hydraulic Press Channelin tuttavat vinkkasivat Kanaselle, editoi videot ja lataa ne Facebookiin. Facebookissa videoiden näyttökerroista saa Kanasen mukaan hyvin tuloja. Kanasella itsellään ei ole edes pääsyä tililleen.

Youtubeen Kananen tekee noin 40 minuutin videoita, joihin hän äänittää myös englanninkielisen voice overin. Pystyformaattiin tehtävät Tiktok- ja Instagram-videot Kananen tekee itse. Kanasen mielestä Tiktok on kiva kanava, sillä videot saattavat päätyä viraaleiksi. Tällä hetkellä yksi Kanasen video on kerännyt noin 220 miljoonaa näyttökertaa.

Jos olisi kauheat odotukset koko ajan, niin saisi kyllä pettyä.

Instagramia Kananen käyttää eniten, koska siellä hänellä on suorin vuorovaikutus ihmisten kanssa. Kanasesta on kiinnostavaa analysoida miksi jokin video herättää paljon reaktioita. 

– Ilahdun, kun näen videoilleni annettuja kaikenlaisia, ei vaan positiivisia, reaktioita. Saan Instagramissa myös yksityisviesteinä ihmisten henkilökohtaisia tarinoita sekä ennen–jälkeen-siivouskuvia ihmisten kodeista, Kananen kertoo.

”Panostan ydinosaamiseeni”

Kanasen itsensä mukaan hänen menestyksensä on seurausta siitä, että hän on keskittynyt ydinosaamiseensa:

– Olen siivonnut varmaan kymmeniä tuhansia tunteja ennen vaikuttajan uraani. Keskityn siihen, missä olen hyvä, aito ja vahva, se siinä näkyy.

Jos koittaisin miellyttää ihmisiä, se olisi loputon suo.

Helpoimmaksi Kananen kokee työssään siivoamisen. Hankalinta hänelle on motivoitua ”tuuppaamaan videoita maailmalle”. Myös voice overeiden tekeminen englanniksi on hänelle vaikeaa, mutta toisaalta Kananen nauttii edistymisestään. Hän käyttää Chat GPT -ohjelmaa apunaan videoiden kääntämisessä englanniksi. 

Myös siivouskohteiden löytäminen voi olla haasteellista. Kanasen mukaan ihmiset kuvittelevat, että hänellä on hirveä kiire. Tosiasiassa saattaa kulua viikkojakin ilman yhtään hakemusta.

”Somen maailma on aika brutaali”

Kun Kananen postasi kuvan itsestään syntymäpäivänään, hän menetti heti 10 000 seuraajaa. Moni odottaa häneltä tietynlaista sisältöä. Työ ei mene Kanasen ihon alle:

– Joskus videot ei mene, joskus menee, ja seuraajien määrä sahailee. Jos olisi kauheat odotukset koko ajan, niin saisi kyllä pettyä. Ja jos koittaisin miellyttää ihmisiä, se olisi loputon suo. 

Kananen ei koe tarvetta lähteä kommenttikeskusteluihin mukaan. Häntä ei haittaa, että ihmiset purkavat pahaa mieltään kommenteissa. Joillain katsojilla on myös paljon vaatimuksia Kanasta kohtaan.

– Siivoan ilmaiseksi 12-14 tuntia kerrallaan. Joku haluaa, että ostaisin kohteeseen myös uuden sängyn. Toinen haluaa, että maalaisin seinät. En jaksa yleensä lähteä kommentoimaan näitä, Kananen toteaa.

Kananen ei murehdi sitä, mitä asunnoille tapahtuu siivouksen jälkeen:

– Jos rakastat kutomista ja annat lahjaksi villasukkia, niin et valvo yöllä, että käyttääköhän se saaja niitä. 

Kanasen 3 vinkkiä

1. Keskity ensin tekemiseenlaita perusta kuntoon. 

2. Älä mieti ensimmäisenä rahaa tai sitä, miten voit maksimoida hyödyn.

3. Hyvä ydintuote tai -palvelu on tärkein!

Auri Kananen on 31-vuotias yksinyrittäjä. Kananen on kotoisin Tampereelta.

Kananen perusti yrityksensä Aurika Cleaning vuonna 2020.

Pari vuotta sitten Kananen perusti varotoimena holding-yhtiön, johon hän siirtää yrityksensä varat. USA:ssa oikeuteen haastamisen varalta on parempi, ettei yrityksellä ole lainkaan varoja tilillään. 

Holding-yhtiönsä kautta Kananen sijoittaa myös esimerkiksi rahastoihin, osakkeisiin ja metsään.