Kuva luotu Midjourney-tekoälyllä
Digitaalisuus

Tutkimus: Vain joka viides suomalaisista luottaa sosiaalisen median sisältöihin ja vain 15 prosenttia tekoälypalveluihin

22.9.2023 10:13
Mikko Perttunen
Yli 65-vuotiaat ovat kaikkein halukkaimpia oppimaan lisää tekoälyn turvallisesta hyödyntämisestä.

Digi- ja väestötietoviraston eilen julkaiseman Digiturvabarometrin tulosten mukaan suomalaiset luottavat selvästi eniten viranomaisen tuottamaan sisältöön. Siihen kertoo luottavansa 88 prosenttia tutkimukseen vastanneista. Selkeä enemmistö kertoo luottavansa paljon tai melko paljon myös tunnettujen kotimaisten uutismedioiden (67 %) ja yritysten sisältöihin (61 %). Sen sijaan vain viidesosa luottaa sisältöihin sosiaalisen median palveluissa.

Tuloksissa nousi esille myös luottamus vuoden 2023 aikana yleistyneisiin tekoälypalveluihin. Niiden tuottamaan sisältöön luottaa paljon tai melko paljon ainoastaan 15 prosenttia vastaajista. Korkein luottamus on nuorten 18–24-vuotiaiden (27 %) ja alhaisin 65–74-vuotiaiden (7 %) keskuudessa. Henkilötietojen turvalliseen käsittelyyn tekoälypalveluissa luottaa ainoastaan 18 prosenttia vastaajista.

Lue myös: ”Tuntuu, että siitä ei ole kohta millään taholla enää minkäänlaista kontrollia” – Vain 14 prosenttia suomalaisista uskoo helposti tunnistavansa tekoälyllä luodun kuvan, tekstin tai videon

Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun luottamusta tekoälypalveluihin tutkitaan Digiturvabarometrissa.

– Helppokäyttöiset ja maksuttomat tekoälypalvelut tulivat laajan yleisön saataville vasta viime vuoden lopussa. Kyse on siis edelleen uusista ja monille tuntemattomista palveluista. Luottamusta ja omaa digirohkeutta rakennetaan tiedolla ja kokemuksella, mitä monille ei yksinkertaisesti ole vielä ehtinyt kertymään, Digi- ja väestötietoviraston johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku huomauttaa tiedotteessa.

Lähde: Digiturvabarometri

Reilu neljännes vastaajista kertoo saaneensa melko paljon tai paljon tietoa tekoälyn turvallisesta hyödyntämisestä, kun taas reilusti yli puolet (69 %) kokee, että tietoa on tullut melko vähän tai ei lainkaan. Eniten tietoa ovat saaneet 25–34-vuotiaat. Suurin osa eli 64 prosenttia kertoo haluavansa oppia lisää tekoälyn turvallisesta hyödyntämisestä, kaikkein eniten (71 %) yli 65-vuotiaat.

– Olen ilahtunut tuloksista. Olemme selvästi digirohkeita ja suhtaudumme positiivisesti uusiin digipalveluihin. Samaan aikaan olemme terveen skeptisiä itsellemme vierasta digiä kohtaan. On fiksua suhtautua hieman epäluuloisesti palveluihin, joista ei vielä ole riittävästi tietoa. Sen ei kuitenkaan tarvitse estää uteliaisuutta niitä kohtaan, Rousku sanoo.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)