Kuva luotu Midjourney-tekoälyllä
Digitaalisuus

Tutkimus: Suomalaiset Pohjoismaiden tarkimpia generatiivisen tekoälyn turvallisuudesta

15.1.2024 10:08
Mikko Perttunen
Työpaikalla saadussa koulutuksessa puutteita muuhun maailmaan nähden.

Salesforce on julkaissut uuden maailmanlaajuisen tutkimuksen generatiivisen tekoälyn käytöstä. Tutkimukseen on vastannut eri alojen ammattilaisia ympäri maailmaa, mukaan lukien Suomesta.

Tutkimus osoittaa suomalaisten työntekijöiden olevan Pohjoismaiden tarkimpia generatiivisen tekoälyn turvallisessa käytössä. Toisaalta työntekijät käyttävät uutta teknologiaa usein vailla työnantajan koulutusta, ohjeistusta tai tekoälystrategiaa.

– Suomalaiset ovat poikkeuksellisen tarkkoja siitä, että he käyttävät tekoälyä turvallisesti ja eettisesti. Monissa organisaatioissa työntekijät on kuitenkin jätetty yksin uuden teknologian kanssa. Tutkimus osoittaa, että työpaikoilla vallitsee hämmennys siitä, miten generatiivista tekoälyä saa käyttää oman työn tukena, Salesforcen Suomen maajohtaja Taira Tepponen kertoo tiedotteessa.

41 prosenttia suomalaisista esimerkiksi koki, ettei liiketoimintakriittisen datan syöttäminen tekoälytyökaluihin edusta teknologian turvallista käyttöä. Ruotsalaisista näin koki vain 31 prosenttia, norjalaisista 34 prosenttia ja tanskalaisista 37 prosenttia.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

21 prosenttia suomalaisista vastaajista on käyttänyt generatiivista tekoälytyökalua, jonka käytön työnantaja on kieltänyt. Maailmanlaajuisesti vastaava luku on 40 prosenttia. Eroa voi selittää se, että suomalaisista vastaajista vain 24 prosenttia kertoo työpaikallaan ylipäätään olevan ohjeistusta generatiivisen tekoälyn käytöstä.

– Vaikka suomalaiset ovat poikkeuksellisen tarkkoja tekoälyn turvallisen käytön suhteen, petrattavaa on paljon. On huolestuttavaa, että esimerkiksi 52 prosenttia suomalaisista ei näe turvallisuusriskiä siinä, että generatiiviselle tekoälylle syötetään henkilökohtaisia tunnistetietoja sisältävää dataa, Tepponen sanoo. 

Vain 8 prosenttia suomalaisista kertoo saaneensa työpaikallaan aihetta koskevaa koulutusta. Globaalisti osuus on kaksinkertainen. Myös tekoälyn turvalliseen ja eettiseen käyttöön liittyvässä koulutuksessa Suomi laahaa perässä suunnilleen samassa suhteessa.

Suomessa ollaan kyselyn perusteella generatiivisen tekoälyn käytössä perässä muuta maailmaa. Suomessa 22 prosenttia vastaajista käyttää generatiivista tekoälyä työnsä tukena. Maailmanlaajuisesti generatiivisen tekoälyn on ottanut käyttöön 28 prosenttia vastaajista.

Salesforcen tutkimukseen vastasi yli 14 000 ammattilaista, jotka edustavat eri ammattikuntia, kuten insinöörejä, myyjiä, juristeja ja opettajia.