Kuva luotu Midjourney-tekoälyllä
Toimistot

🔍 Suurimpien toimistojen korkeakouluharjoittelijoiden palkkauksessa merkittäviä eroja: “Nostamispainetta olisi”

7.9.2023 9:45
Iina Kansonen
MarkkinointiUutiset selvitti, millaisia harjoittelukäyntäntöjä on Suomen suurimmilla markkinointitoimistoilla. 19 toimistolle lähetettyyn kyselyyn vastasi 14 toimistoa.

🔍 Suurennuslasilla merkityt jutut ovat pidempiä, taustoittavia ja päivittäisestä uutisoinnista poikkeavia artikkeleita.

Suomen suurimpien markkinointi- ja mainostoimistojen korkeakouluharjoittelijoille maksamissa kuukausipalkoissa on merkittävää vaihtelua. Asia selvisi MarkkinointiUutisten huhtikuussa 2023 tekemässä kyselyssä, jolla selvitettiin Suomen suurimpien toimistojen harjoittelukäytäntöjä.

Kyselystä käy ilmi, että jokainen vastannut toimisto palkkaa harjoittelijoita vuosittain. Kyselyyn vastanneiden mukaan harjoittelu kestää yleisimmin neljästä kuuteen kuukautta. Ainoastaan yksi toimisto kertoo tarjoavansa myös lyhyempiä, jopa kahden viikon mittaisia harjoittelupestejä.

Yliopistojen suositus harjoittelijan vähimmäispalkaksi vuonna 2023 on 1 331 euroa kuukaudessa.
MAINOS

Kyselyn tuloksia läpikäydessä käy kuitenkin nopeasti ilmi, että vertailu ei ole yksinkertaista. Harjoittelu on kokonaisuus, johon vaikuttavat palkan lisäksi monet muutkin asiat, kuten harjoittelijan kokemus ja eteneminen opinnoissa, työsuhde-etuudet, ohjauksen laatu ja määrä sekä työn sisältö. 

14 toimistoa vastasi kyselyyn

Suomen suurimmat markkinointi-, mainos- ja viestintätoimistot ovat haluttuja harjoittelupaikkoja korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa. Tammikuussa 2023 Helsingin Sanomat kirjoitti viestintätoimisto Ellun Kanojen harjoittelukäytännöistä. Jutussa kritisoitiin toimistoa muun muassa siitä, että harjoittelijat muodostavat merkittävän osan työvoimasta ja että se laittaa harjoittelijat kilpailemaan työtehtävistä toistensa kanssa. Helsingin Sanomien mukaan jotkut harjoittelijat ovat olleet pettyneitä harjoitteluun Ellun Kanoilla.

MarkkinointiUutiset on saanut kahden viime vuoden aikana useampia yhteydenottoja, joissa on kerrottu toimistojen epäreiluista tai kyseenalaisista harjoittelukäytännöistä. Toimitusta on myös pyydetty selvittämään, millaisia harjoittelukäytäntöjä mainostoimistoissa on.

Kysely lähetettiin 19 toimistolle, joista 14 vastasi kyselyyn. Kyselyyn vastasivat Dentsu Finland, Tapaus, SEK, Ipg Mediabrands, GroupM Finland, Kaimana, Bob the Robot, Miltton Group, Dagmar, Hasan & partners, Valve Group, Generaxion, TBWA\Helsinki ja N2 Helsinki. Kyselyyn jättivät vastaamatta Avidly, Genero, ToinenPHD, Crasman ja Wunderman Thompson Finland.

Yksi ei kertonut palkkasummia

Eniten harjoittelijoita palkkaavat kyselyyn vastanneet suurimmat toimistot. Niistä suurin on Miltton, jossa työskentelee noin 300 henkeä ja joka palkkaa vuosittain 20–30 harjoittelijaa. 225 henkilöä työllistävä Dagmar kertoo palkkaavansa vuosittain 12, 150 henkilöä työllistävä Valve Group 10–15 ja saman verran työllistävä TBWA 10 harjoittelijaa.

Korkeimman ja matalimman ilmoitetun kuukausipalkan erotus on 1 700 euroa.

Kaikki kyselyyn vastanneet toimistot kertovat ottavansa harjoittelijoiksi sekä yliopisto- että ammattikorkeakouluopiskelijoita. Yliopistojen suositus harjoittelijan vähimmäispalkaksi vuonna 2023 on 1 331 euroa kuukaudessa. Se on Kelan vuotuisen työssäoloehdon vähimmäispalkan mukainen summa.

Yliopisto-opiskelijalla on mahdollisuus hakea oppilaitokseltaan harjoittelutukea, joka vaihtelee yliopistoittain ja on noin 1 300–1 800 euroa per harjoittelu. Sitä voi hakea tavallisesti silloin, jos harjoittelijan palkannut työnantaja vaatii yliopistolta tukea harjoittelijan palkkakustannusten kattamiseen. Ammattikorkeakoulut eivät tarjoa mahdollisuutta palkkatukeen.

Kaikki toimistot kertovat maksavansa palkkaa harjoittelijoille. Kyselyn mukaan palkka kuitenkin vaihtelee suuresti sen mukaan, missä toimistossa harjoittelija työskentelee. Moni vastaaja korostaa, että pakkaus voi vaihdella merkittävästi riippuen harjoittelijan kokemuksesta ja koulutuksesta. Se näkyy myös vastauksissa, joissa korkeimman ja matalimman ilmoitetun kuukausipalkan erotus on 1 700 euroa.

Vastanneista toimistoista ainoastaan N2 ei kertonut harjoittelijoille maksettavien palkkojen tarkkoja summia.

Vastanneista toimistoista ainoastaan N2 ei kertonut harjoittelijoille maksettavien palkkojen tarkkoja summia, sillä toimitusjohtaja Alex Niemisen mukaan ne olisivat liian helposti yhdistettävissä yksittäisiin harjoittelijoihin. Sen verran Nieminen suostuu kuitenkin kertomaan, että harjoittelijoiden palkat ovat noin puolet työntekijöiden kuukausipalkasta.

Myynnin ja Markkinoinnin ammattilaiset MMA:n mukaan markkinointialalla työskentelevän mediaanipalkka oli 3884 vuonna 2022. Miesten mediaanipalkka oli 4 640, naisten 3 749 euroa.

Lue myös: 🔍 Moni tekee markkinointialan harjoittelun palkattomana: ”Sain palkkaa vasta, kun työnantaja koki minun olevan hyödyllinen”

Palkkojen suuruudessa merkittäviä eroja

Eniten palkkaa harjoittelijoille ilmoittaa maksavansa Valve Group, jos N2 jätetään pois laskuista, koska tarkka harjoittelijoille maksettava palkka ei ole tiedossa. Valve Groupin toimitusjohtaja Jorma Maaninkan mukaan harjoittelijan palkka vaihtelee 1 800 ja 2 400 euron välillä harjoittelijan kokemuksesta ja opintovuosista riippuen.

Maaninka kertoo, että 2 400 euron suuruista kuukausipalkkaa nostava harjoittelija on tyypillisesti jo tehnyt asiantuntijatyötä ja hakee trainee-ohjelmasta lisäkokemusta ja oppia.

”Tällaisen henkilön voimme koulutuksen ohella sijoittaa kokeneen tiimimme jäsenenä suoriin asiakasprojekteihin”, Maaninka sanoo.

Vähiten palkkaa maksaa puolestaan Tapaus, jossa harjoittelija tienaa 700 euroa kuukaudessa, kertoo kyselyssä Tapauksen toimitusjohtaja Mikael Castrén. Hän sanoo havahtuneensa pohtimaan palkkausasiaa, kun MarkkinointiUutiset kysyi perustetta kyselyn pienimmälle palkalle.

“Se on jäänne muutaman vuoden takaa ajalta, jona opiskelijoiden tulorajat olivat matalampia. Tarkistin asian nyt, ja huomasin rajojen nousseen. Nostamispainetta palkalle siis olisi. Meidän täytyy fundeerata tätä”, Castrén sanoo puhelimessa.

"Emme teetä harjoittelijoilla toimihenkilötyötä, vaan he tulevat tekemään avustavia tehtäviä ja saavat mahdollisuuden kehittyä junioripositioon."

Castrén tarkoittaa tulorajoista puhuessaan sitä, että harjoittelijan palkan määrällä on haluttu mahdollistaa se, että tämä on voinut nostaa harjoittelunsa aikana opiskelijalle kuuluvia valtion tukia, kuten opintotukea ja asumislisää.

Castrén huomauttaa, että Tapauksella harjoittelijat ovat aidosti oppimassa. Tapauksen tyypillinen harjoittelija on hänen mukaansa sellainen, jolla on vielä opinnot kesken ja joka tekee harjoittelunsa opintojensa ohella. Tämä selittää palkkaeroa esimerkiksi Valve Groupin maksamaan 2 400 euron kuukausipalkkaan.

“Emme teetä harjoittelijoilla toimihenkilötyötä, vaan he tulevat tekemään avustavia tehtäviä ja saavat mahdollisuuden kehittyä junioripositioon. Meillä on kaksi henkilöä, jotka ovat päätyneet johtoryhmään saakka trainee-polun kautta.”

Castrén huomauttaa myös, että Tapauksella ei ole ollut haasteena löytää harjoittelijoita, vaikka palkkaus onkin kyselyn pienin.

Henkilökohtaista ohjausta kaikissa toimistoissa

Kaikista vastanneista toimistoista kerrotaan, että jokaiselle harjoittelijalle nimetään henkilökohtainen ohjaaja tai mentori. Osassa toimistoista ohjaajana toimii harjoittelijan esihenkilö, mutta toisissa paikoissa harjoittelija saa esihenkilön lisäksi erillisen ohjaajan tai tuutorin. Näin kertovat toimivansa ainakin Generaxion, Hasan & partners ja Miltton. Joissakin toimistoissa harjoittelijoille järjestetään myös koulutusohjelma. 

Vastausten mukaan toimistot tarjoavat harjoittelijoille hyvin samantyyppisiä työtehtäviä. Harjoittelijat pääsevät muun muassa tekemään presentaatioita, raportointia ja analysointia sekä avustamaan esimerkiksi asiakastyössä, projektinhallinnassa, kirjoittamisessa, tapahtumatuotannossa, graafisessa suunnittelussa ja mediasuunnittelussa.

Kaikista vastanneista toimistoista kerrotaan, että jokaiselle harjoittelijalle nimetään henkilökohtainen ohjaaja tai mentori.

Kuten jo aikaisemmin on käynyt ilmi, harjoittelijoiden työtehtävien haastavuus vaihtelee toimistoissa merkittävästi sen mukaan, kuinka paljon osaamista ja kokemusta harjoittelijalle on kertynyt. N2 Helsingin Alex Nieminen kertoo, että osa harjoittelijoista tekee hyvin perustason tehtäviä, kuten näytelähetysten valmistelua. Kokeneemmat harjoittelijat pääsevät avustamaan suunnittelijoita.

Lue myös: 🔍 ”Susta ei taida olla tälle alalle”, sanottiin työtaakan alle luhistumaisillaan olevalle harjoittelijalle – MU selvitti alan harjoittelukäytäntöjä

Työllistäminen vaihtelee

Ipg Mediabrands kertoo kyselyssä työllistävänsä kaikki toimistossa harjoittelun tehneet harjoittelujakson jälkeen. Toimitusjohtaja Mika Häyrinen kuitenkin myöntää puhelimessa, ettei asia käytännössä mene ihan aina niin. 

“Toki voi olla tapauksia, joissa harkkari päätyykin menemään johonkin muualle töihin tai me toteamme, että meillä ei olekaan harjoittelijalle töitä. Mutta niin tapahtuu hyvin harvoin”, Häyrinen sanoo.

Hänen mukaansa Ipg Mediabrandsilla panostetaan harjoittelijoiden rekrytoimiseen sekä ajallisesti että rahallisesti ja tavoitteena on, että trainee-jakso johtaa vakituiseen työsuhteeseen.

“Harjoittelija on meille iso investointi. Testaamme kaikki traineeksi hakevat soveltuvuustestillä, jotta tiedämme, millaiseen tehtävään ja mihin tiimiin kukin parhaiten sopii. Prosessi on ihan samanlainen kuin jos hakisimme vaikkapa tiiminvetäjää”, Häyrinen kertoo.

Dagmarilta arvioidaan palkkalistoille jäävän 80–100 ja Generaxiolta 80 prosenttia harjoittelijoista. Kyselyn mukaan yleisempää kuitenkin on, että noin 30–60 prosenttia harjoittelijoista solmii harjoittelupaikkansa kanssa työsuhteen harjoittelunsa jälkeen.

Artikkelia varten tehdyt haastattelut on tehty toukokuussa 2023.

Näin toimistot vastasivat kyselyyn:

Juttua muokattu 8.9.2023 kello 11.42: Lisätty taulukkoon puuttuneet Dentsu Finlandin vastaukset.