Unsplash / Jason Goodman
Toimistot

ūüĒć Moni tekee markkinointialan harjoittelun palkattomana: ‚ÄĚSain palkkaa vasta, kun ty√∂nantaja koki minun olevan hy√∂dyllinen‚ÄĚ

3.11.2022 7:00
Iina Kansonen
MarkkinointiUutiset selvitti verkkokyselyssä markkinointialan harjoittelijoiden kokemuksia. Yli puolet kertoo työllistyneensä harjoittelupaikkaansa.

ūüĒć Suurennuslasilla merkityt jutut ovat pidempi√§, taustoittavia ja p√§ivitt√§isest√§ uutisoinnista poikkeavia artikkeleita.

Kun Marketing Finlandin markkinointipäällikkönä työskentelevä Maria Timonen suoritti harjoitteluaan Oulussa vuonna 2013, hänelle maksettiin palkkaa 500 euroa kuukaudessa.

‚Äď Se oli minusta silloin ihan riitt√§v√§ palkka. Perehdytykseni ja ohjaamiseni vei kuitenkin yhden ty√∂ntekij√§n ty√∂aikaa, ja olin vasta oppimassa. Mutta p√§√§kaupunkiseudulla tilanne on tietysti erilainen, koska kustannukset ovat suuremmat.

MarkkinointiUutisten tekemän markkinointialan harjoitteluja koskevan verkkokyselyn mukaan Timonen ei kuulu harjoittelijoiden enemmistöön, nimittäin kysely kertoo yleisimmän tilanteen olevan se, ettei harjoittelusta makseta palkkaa laisinkaan. Niin kertoo 23 prosenttia vastanneista.

Minut palkattiin harjoitteluun muiden ty√∂tekij√∂iden kanssa yhdenvertaiseksi tekij√§ksi ‚Äď sill√§ erotuksella, ett√§ he saivat ty√∂st√§ palkkaa, min√§ en, kirjoittaa er√§s vastannut.

"Kannustan harjoittelijoita suorittamaan ainakin viiden kuukauden harjoittelun."
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

17 prosenttia kertoo harjoittelupalkan olleen yli 1 500 euroa kuukaudessa. Loput kyselyyn vastanneet kertoivat saaneensa harjoittelijana palkkaa suhteellisen tasaisesti 1 ja 1 500 euron väliltä.

Sain palkkaa 2100 euroa kuukaudessa sekä omia vastuualueita, ja minua kannustettiin alusta alkaen astumaan ulos mukavuusalueeltani ja opettelemaan täysin uusiakin juttuja.

Kuuden kuukauden harjoittelupaikka markkinointitoimistossa 500 euron kuukausipalkalla houkutteli aluksi kokemuksen kannalta, mutta lopulta totesin, että saan muualtakin kokemusta niin, että pystyn samalla elättämään itseni.

Lue my√∂s: "Susta ei taida olla t√§lle alalle", sanottiin ty√∂taakan alle luhistumaisillaan olevalle harjoittelijalle ‚Äď MU¬†selvitti alan harjoitteluk√§yt√§nt√∂j√§

‚ÄĚKannustan pidemp√§√§n harjoitteluun‚ÄĚ

MarkkinointiUutiset toteutti anonyymin verkkokyselyn syys-lokakuussa 2022. Verkkokyselyyn vastasi 47 henkilöä. Vastanneista 64 prosenttia on suorittanut harjoittelunsa toimistossa, loput yrityksen sisäisellä markkinointiosastolla.

64 prosenttia eli suurin osa MarkkinointiUutisten kyselyyn vastanneista kertoo harjoittelunsa kest√§neen 4‚Äď6 kuukautta. 17 prosentin harjoittelujakso oli lyhyempi kuin nelj√§ ja nelj√§n prosentin pidempi kuin kuusi kuukautta.

Maria Timonen seuraa markkinointialalla käytävää harjoittelukeskustelua kahdesta näkökulmasta. Hän on paitsi suorittanut itsekin harjoittelun myös työskentelee nykyään harjoittelijoita pakkaavassa organisaatiossa.

‚Äď Kannustan harjoittelijoita suorittamaan ainakin viiden kuukauden harjoittelun. Kolmessa kuukaudessa p√§√§see vasta hiljalleen vauhtiin, mutta pidemm√§ss√§ harjoittelussa voi oppia ihan eri tavalla ja olo on jo paljon varmempi, Timonen sanoo.

Maria Timonen toivoo positiivisempaa virettä markkinointialan harjoittelukeskusteluun.

Palkan oltava suhteessa odotuksiin

MarkkinointiUutisia julkaisevan MarkkinointiKollektiivin ura- ja rekrytointipalveluista vastaava Sanna-Kaisa Koivisto muistuttaa, että harjoittelijalle maksettavan palkan täytyy olla oikeassa suhteessa odotuksiin.

‚Äď Palkkaus kertoo siit√§, miten harjoittelijan ty√∂t√§ arvotetaan. Jos palkkaa ei makseta, t√§ytyy odotusten olla j√§rkev√§ss√§ suhteessa sen kanssa. On hyv√§ muistaa, ett√§ kukaan ei maksa vuokraansa harjoittelusta saatavalla ty√∂kokemuksella.

Opin alasta, mutta olisin halunnut oppia lisää ja työmäärään nähden tuntui epäreilulta, että en saanut palkkaa, kertoo yksi kyselyyn vastannut.

Sain harjoittelusta palkkaa vasta, kun työnantaja koki minun olevan oikeasti hyödyllinen. Palkka oli kuitenkin vain 300 euroa kuukaudessa.

Maria Timonen haluaisi, ett√§ harjoittelukeskustelussa muistettaisiin kuitenkin se, ett√§ voi kest√§√§ yll√§tt√§v√§n kauan ennen kuin harjoittelija saadaan ‚ÄĚajetuksi sis√§√§n‚ÄĚ organisaatioon.

Harjoittelijat tulisi nähdä alusta asti potentiaalisina tulevina työntekijöinä.

‚Äď Kun ihminen tulee uutena alalle, voi kest√§√§ kauankin ennen kuin harjoittelijan ty√∂ muuttuu organisaatiolle voitolliseksi. Min√§kin olen tehnyt harjoitteluni pienell√§ palkalla, mutta ilman sit√§ kokemusta en olisi p√§√§ssyt etenem√§√§n urallani.

Timonen toivoo ylipäätään positiivisempaa virettä koko harjoittelukeskusteluun.

Yli puolet työllistyy harjoittelupaikkaansa

Harjoittelijat tulisi nähdä alusta asti potentiaalisina tulevina työntekijöinä, Sanna-Kaisa Koivisto sanoo ja muistuttaa, että se on organisaatiolta fiksua resurssien käyttöä.

‚Äď Jos yrityksen ei ole mahdollista palkata harjoittelijaa harjoittelujakson p√§√§tytty√§, tulee heid√§n pohtia, miten t√§lle voidaan antaa parhaat mahdolliset ty√∂kalut tulevaa uraa ajatellen.

Kyselyyn vastanneista 62 prosenttia on työllistynyt harjoittelupaikkaansa. Niin kävi esimerkiksi tälle vastanneelle, jolla oli muutenkin hyvä kokemus harjoittelustaan:

Työpaikalla arvostettiin erityisesti uutta osaamista, jota harjoittelijana pystyin tuomaan tiimiin. Jäin sittemmin harjoittelupaikkaani töihin kahdeksaksi vuodeksi.

Niin kävi myös Maria Timoselle.

‚Äď J√§in harjoittelupaikkaani viideksi kuukaudeksi t√∂ihin harjoittelujakson loputtua, sill√§ he tarvitsivat lis√§k√§si√§ er√§√§seen projektiin.