Media

ūüĒć Suomi-Twitterin suuri nimi Pekka Sauri on X:st√§ harvoin pois tuntia pidemp√§√§n: ‚ÄĚN√§en vain v√§h√§n toksisuutta, josta X:√§√§ on syytetty‚ÄĚ

14.9.2023 10:35
Iina Kansonen
Sauri uskoo X:n valoisaan tulevaisuuteen ja muistuttaa, että jokainen on kanavassa oman profiilinsa päätoimittaja.

ūüĒć Suurennuslasilla merkityt jutut ovat pidempi√§, taustoittavia ja p√§ivitt√§isest√§ uutisoinnista poikkeavia artikkeleita.

Twitter on muuttunut arvaamattomaksi sen j√§lkeen, kun Elon Musk osti alustan vuonna 2022, sanoo Pekka Sauri. H√§n on tullut tunnetuksi poliitikkona, virkamiehen√§, ty√∂el√§m√§professorina ja kirjailijana, mutta my√∂s Suomi-Twitterin ‚Äď tai nyk√§√§n X:n ‚Äď suurena suomalaisena.

Eikä turhaan. Saurilla on X:ssä lähes 145 000 seuraajaa. Se on enemmän kuin yhdelläkään kotimaisella maakuntalehdellä tilaajia, Sauri toteaa. MarkkinointiUutiset tapasi Saurin Profession Viestintä-tapahtumassa Helsingissä.

Hän kertoo julkaisevansa kymmenisen twiittiä päivittäin. Sen lisäksi hän osallistuu keskusteluihin kommentoimalla muiden twiittejä.

‚Äst K√§yt√§n X:√§√§ l√§hes reaaliajassa. On harvinaista, ett√§ olen sielt√§ poissa tuntia pidemp√§√§n. Siell√§ tapahtuu p√§√§osa mun yhteiskunnallisesta viestinn√§st√§, Sauri sanoo.¬†

Sauria hymyilyttää, kun hän muistelee, miten moni twiittaaja julisti lähtevänsä Twitteristä Elonin kaupan jälkeen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Vaikka X:n arvaamattomuus ärsyttää Sauria, ei hän ole suunnitellut jättävänsä kanavaa.

‚Äst Niin kauan kuin siell√§ on p√§√§tt√§j√§t, kansalaisj√§rjest√∂t, poliitikot ja muut vaikutusvaltaiset tahot, se on merkitt√§v√§ kanava. Jos he h√§ipyv√§t, ei X:√§√§ en√§√§ kannata k√§ytt√§√§ ja se lakkaa olemasta.

Sauri kuitenkin my√∂nt√§√§, ett√§ joutuu miettim√§√§n jatkuvasti, tukeeko h√§n X:√§√§ k√§ytt√§ess√§√§n jotakin ‚ÄĚyhteiskunnallisesti arveluttavaa kehityst√§‚ÄĚ, vaikkei itse kirjoitakaan kanavaan aggressiivista sis√§lt√∂√§.

X:lle ei ole korvaavaa kanavaa

X:ää syytetään usein muun muassa vihapuheesta ja polarisaation lietsonnasta. Sauri kuitenkin sanoo, ettei ole huomannut niiden lisääntyneen merkittävästi Muskin kohua herättäneen kaupan jälkeen.

‚Äst Mun feediss√§ni keskustelu on hyvin rauhallista ja yst√§v√§llismielist√§. N√§en vain v√§h√§n sit√§ toksisuutta, mist√§ X:√§√§ on syytetty. Ehk√§ m√§ olen niin n√∂ss√∂, etten her√§t√§ reaktioita, Sauri sanoo ja nauraa.

Sauria hymyilytt√§√§ silloinkin, kun h√§n muistelee, miten moni twiittaaja julisti l√§htev√§ns√§ Twitterist√§ Elonin kaupan j√§lkeen ‚Äď ja osa l√§htikin.

Sauri sanoo, että ihmiskunta on siirtymässä valvotusta kommunikaatiosta ja joukkoviestinnästä omavalvontaiseen joukkoviestintään.

‚Äst Mutta n√§ytt√§√§ silt√§, ett√§ kaikki ovat tulleet hissukseen takaisin. Se johtuu varmaankin siit√§, ett√§ X:lle ei ole vaihtoehtoisia kanavia. Muita alustoja toki on, mutta ne ovat erityyppisi√§ tai sitten niiden tavoittavuus on paljon pienempi.

Sauri n√§kee X:n tulevaisuuden suhteellisen valoisana, jos kanava vain s√§ilyy suurin piirtein nykyisell√§√§n eik√§ ainakaan muutu huonommaksi. H√§n ei usko, ett√§ joukkopakoa X:st√§ on luvassa ‚Äď ainakaan niin pitk√§√§n kuin korvaavaa foorumia ei ole.

Oman profiilinsa päätoimittaja

Sauri sanoo, että ihmiskunta on siirtymässä valvotusta kommunikaatiosta ja joukkoviestinnästä omavalvontaiseen joukkoviestintään. Sellaisessa viestinnässä jokainen on oman sometilinsä päätoimittaja, ja jokaisen tulee ottaa vastuuta omasta viestinnästään.

Siinä suomalaisilla on kuitenkin Saurin mukaan vielä treenaamista. Mutta ihmekös tuo: somehan on ollut laajassa käytössä vasta viitisentoista vuotta, Sauri lisää.

Helpoin tapa saada huomiota on X. Mitä kohahduttavampaa siellä sanoo, sitä nopeammin ja varmemmin se leviää.

Sauri kertoo kokevansa vastuuta paitsi siitä, mitä itse kirjoittaa kanavaan, myös siitä, millaisia keskustelija kanavassa ylipäätään käydään.

‚Äst Yrit√§n n√§ytt√§√§ positiivista esimerkki√§ siit√§, miten sosiaalista mediaa voi k√§ytt√§√§ hyv√§ss√§ hengess√§ ja muita osapuolia kunnioittaen. Pyrin k√§ytt√§m√§√§n inklusiivista viestint√§tapaa, joka ei sulje ket√§√§n pois. Haluan kutsua mahdollisimman monet X-ymp√§rist√∂√∂ni, joka on turvallinen ja jossa ei tarvitse pel√§t√§ loukatuksi tulemista.

X on helpoin tapa saada huomiota

Sauri suosittelee X:n käyttöä kaikille päättäjille. Hän muistuttaa, että siellä ovat myös valtamediat, jotka poimivat kanavasta juttuvinkkejä.

‚Äst Helpoin tapa saada huomiota on X. Mit√§ kohahduttavampaa siell√§ sanoo, sit√§ nopeammin ja varmemmin se levi√§√§.

Sauri muistelee, miten THL luopui viime keväänä X:n käytöstä. Hän kertoo, ettei ole sen koommin juurikaan törmännyt THL:n viestintään. Hänen mukaansa somen idea kun on nimenomaan tulla käyttäjän luokse.

‚Äst Jos pit√§√§ ruveta etsim√§√§n jonkun tahon viestint√§√§, j√§√§ etsint√§ helposti tekem√§tt√§.

Vaikka Sauri ei kritisoi X:ää erityisemmin, hän on sitä mieltä, että se olisi käyttäjilleen parempi paikka, jos sen algoritmit olisivat läpinäkyviä.

‚Äst Kuluttajille tulisi kertoa, mill√§ perusteella postauksia tulee feediin n√§kyviin. My√∂s sen tulisi olla l√§pin√§kyv√§√§, mihin alusta k√§ytt√§√§ k√§ytt√§jist√§ ker√§√§m√§√§ns√§ dataa.

Sauri toivoo myös, että X moderoisi keskusteluja jatkossa polarisaatiota vähentävästi. Hänen mukaansa esimerkiksi räikeimmät provokaattorit voitaisiin torjua kanavalta.