Luovuus

”Pistsiitsitvielviissattaapiispist ja tee siitsit veistos”

29.9.2023 12:26
Mikko Perttunen
Kauppakeskus tuo kakkuveistostaiteilijan piispanmunkkiveistoksen osaksi alennusmyyntitapahtumaansa.

Kakkuveistostaiteilijana tunnettu Venla Daffeh paljastaa ensi viikon keskiviikkona Turun linnasta inspiraation saaneen, syötävän piispanmunkkiveistoksen Hansatorilla, Turussa. Piispanmunkeista rakennettu, veistosmainen installaatio on osa kauppakeskuksen Hansailmiö-tapahtumaa. Pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa leivonnainen tunnetaan berliininmunkkina.

– Kakkutaiteilija ei ehkä ihan heti arvannut kuulevansa lausetta: ”Pistsiitsitvielviissattaapiispist ja tee siitsit veistos”. Halusimme yllättää niin itsemme kuin turkulaisetkin uudella tulkinnalla turkulaisesta klassikosta, Hansakorttelin markkinointipäällikkö Mirva Järvinen kertoo tiedotteessa.

Teos on valmistettu Hansakortteliin avaavan kahvila-myymälä Kosken Leipomon ikonisista piispiksistä. Teos on vain hetken ihailtavana, sillä nopeimmat pääsevät nauttimaan palasen teosta kahvin kera.

Pääkaupunkiseudulla asuva Daffeh tunnetaan taiteellisista kakkuluomuksistaan, joissa yhdistyvät herkullinen maku ja veistosmaisuus. Hän innostui heti turkulaisten asettamasta haasteesta siitä kuulleessaan.

– Olen vahvasti taiteilijasielu ja minusta on erittäin palkitsevaa päästä luomaan asiakkaan omista tarinoista ja kokemuksista syötäviä veistoksia. Kakkuveistokset tuovat mukavaa vastapainoa päivätyölleni, Daffeh sanoo tiedotteessa.

Hansakortteli jatkaa myös yhdessä Turun kaupungin kanssa käynnistettyä perinnettä uusien turkulaisten yllättämisestä Turku-aiheisilla tuotekasseilla.

– 200 000 asukkaan saavuttaminen on tärkeä ja kannustava merkki niin Turulle kuin koko Turun seudulle, ja sillä on kokoaan isompi henkinen ja symbolinen merkitys. Väestönkasvu ei ole itseisarvo, mutta se osoittaa Turun olevan elinvoima- ja vetovoimatyössä oikealla tiellä, sanoo Turun kaupungin tutkimusjohtaja Timo Aro tiedotteessa.