Vilma Erkkilä
Ilmiöt

ūüĒć Koronan vuoksi lomautettu Mirka teki rohkean p√§√§t√∂ksen ja ryhtyi markkinointiyritt√§j√§ksi: ‚ÄĚGooglaamalla selvi√§√§ kaikesta‚ÄĚ

2.6.2021 7:00
Iina Kansonen
Pankkimaailmasta markkinointiyrittäjäksi ponnistanut Mirka Tallus on huomannut, että uutta oppii parhaiten ratkomalla asiakkaiden haasteita.

ūüĒć Suurennuslasilla merkityt jutut ovat pidempi√§, taustoittavia ja p√§ivitt√§isest√§ uutisoinnista poikkeavia artikkeleita.

Tavallaan voisi sanoa, että Mirka Talluksen, 28, yrittäjyys sai alkunsa jo syksyllä 2019. Silloin Helsinki valittiin kansainvälisessä Work-Life-Balance-indeksissä kaupungiksi, jossa on paras tasapaino työ- ja yksityiselämän välillä. 

Tallus ja tämän kumppani Mikko Rindell innostuivat uutisesta, sillä työn ja vapaa-ajan tasapaino on heille tärkeää. Pariskunta päätti perustaa blogin, jossa kertoisi oman näkökulmansa siitä, miten tasapainoilu työn ja muun elämän välillä Helsingissä sujuu.

Tuohon aikaan Tallus teki nelipäiväistä työviikkoa markkinointikoordinaattorina. Hän päätti pyhittää perjantait sille, että opettelisi rakentamaan verkkosivut blogille.

‚Äď Aloin googlettaa, miten verkkosaitti perustetaan. Ostin domainin ja tein ensimm√§isen visuaalisen luonnoksen, ja siit√§ se sitten l√§hti. Opettelin kaiken alusta alkaen itse.

Blogin nimeksi valikoitui aiheensa mukaisesti Work-Life Balance. Tallus ja Rindell ehtivät julkaista vain muutaman blogipostauksen, kunnes koronapandemia rantautui Eurooppaan. Tallus sai kuulla, että hänen työnantajansa lomauttaisi koko henkilökunnan lähes kokonaan kolmeksi kuukaudeksi. Tallukselle se tarkoitti sitä, että seuraavat kolme kuukautta hän tekisi vain yhden työpäivän viikossa.

‚Äď Mietin hetken, ett√§ mit√§s nyt. Mutta p√§√§llimm√§inen tunne oli kuitenkin, ett√§ jes, p√§√§sen kehitt√§m√§√§n itse√§ni. Minulla oli hirve√§sti ideoita siit√§, mit√§ kaikkea voisin tehd√§, Tallus kertoo.

Koodaamisesta kiinnostunut Tallus päätti ihan ensin aloittaa ohjelmoinnin peruskurssin FITech-verkostoyliopistossa. Hän ei kuitenkaan ehtinyt käydä kurssia kuin parisen viikkoa, kun LinkedInin postilaatikkoon kilahti viesti pääomasijoitusyhitö Icebreaker.vc:n kasvuhakkeroinnista vastaavalta Mari Luukkaiselta.

Tallus oli aikaisemmin hakenut Luukkaisen vetämään growth hacking -harjoitteluun Icebreaker.vc:lle. Nyt Luukkainen kysyi, haluaisiko Tallus mukaan. Hänellä oli muutama tunti aikaa tehdä päätös.

Mirka Tallus vastasi Mari Luukkaisen tarjoukseen myöntävästi. Hän suoritti harjoittelunsa Icebreaker.vc:llä huhti-toukokuussa 2020.

‚Äst Opin valtavasti markkinoinnin eri osa-alueista. Teht√§v√§ni oli auttaa Icebreaker.vc:n rahoittamia yrityksi√§ kasvamaan. Tein p√§√§asiassa liidien generointia ja maksettua mainontaa, Tallus kertoo.

‚Äď Marin mentaliteetti on se, ett√§ pit√§√§ itse pysty√§ kellumaan pinnalla ja selvitt√§m√§√§n asioita. Olin aikaisemmin opetellut verkkosivujen tekemisen googlaamalla, mutta Marilta opin sen, ett√§ googlaamalla selvi√§√§ melkein mist√§ tahansa muustakin. Vaikka olisit kuinka kova osaaja, on Google paras kaverisi, sill√§ et voi mitenk√§√§n osata ja tiet√§√§ kaikkea.

"Vaikka olisit kuinka kova osaaja, on Google paras kaverisi, sillä et voi mitenkään osata ja tietää kaikkea."

Tallus kertoo erityisesti sprinttimallisen testaussystematiikan oppimisesta olleen paljon hyötyä. Monet hänen ensimmäisistä asiakkaistaan ovat arvostaneet nimenomaan tuota taitoa.

Kun harjoittelu tuli päätökseensä, Tallus pohti, mitä seuraavaksi. Hänen markkinointiosaamisensa oli viimeisten vuosien ja kuukausien aikana kasvanut valtavasti. Yrittäjähenkinen puoliso kannusti Tallusta kokeilemaan, miten taidoilla pärjäisi yrittäjänä, ja Tallus päätti uskaltaa.

Mirka Talluksen työura alkoi pankkimaailmasta. Vuonna 2015 tradenomiksi valmistunut Tallus kertoo etsineensä suuntaa uralleen pankkivuosinaan. Työskenneltyään muutamia vuosia pankissa hän päätti siirtyä korporaatioista startupmaailmaan ja aloitti työt Customer Succes Managerina verkostoitumistyökaluja kehittävässä Brellassa.

‚Äď Pankkiin j√§√§minen ei olisi ollut huono vaihtoehto, mutta n√§in j√§lkeenp√§in ajatellen persoonallisuuteni ja ty√∂skentelytapani sopii paremmin ymp√§rist√∂√∂n, jossa tapahtuu jatkuvalla sy√∂t√∂ll√§ asioita, Tallus sanoo.

Työ Brellassa sai Talluksen ymmärtämään, että markkinointi on hänen juttunsa. Brellalta Tallus siirtyi Juuriharja-nimiseen liikkeenjohdon konsultointiyritykseen. Siellä hän vastasi muun muassa HubSpotin käytön kehityksestä.

Juuriharjalta Tallus irtisanoutui kesäkuun 2020 alussa ryhtyessään yrittäjäksi.

Tai jos ihan kirjaimellisia ollaan, Talluksesta ei itse asiassa tullut yrittäjä vielä kesäkuussa. Talluksen kumppanilla Mikko Rindellillä oli parin tuttavan kanssa pöytälaatikkoon jäänyt yritys. Tallus ja Rindell tulivat siihen tulokseen, että järkevintä olisi aktivoida vanha yritys.

Mukana oli alussa Rindellin lisäksi kaksi osakasta, joista toisen Tallus osti ulos helmikuussa 2021.

‚Äď Virallisesti olin siis aluksi ty√∂ntekij√§n statuksella, mutta k√§yt√§nn√∂ss√§ kuitenkin ainut, joka hoiti yrityksen operatiivista toimintaa ja myynti√§.

Talluksen yritys sai nimekseen Balanced Growth Boutique. Nimi juontui Talluksen ja Rindellin yhteisen blogiprojektin nimest√§ ‚Äď sen saman, jolle Tallus oli puolitoista vuotta aikaisemmin rakentanut verkkosivut alusta alkaen itse. Siit√§ oli saanut alkunsa Talluksen halu oppia ja opetella uutta omin p√§in. Nuo opitut taidot mahdollistivat nyt yritystoiminnan.

"Olen aika turvallisuushakuinen. En ollut ennen ajatellut, että minusta voisi tulla yrittäjä."

‚Äď Arvostan ty√∂n ja vapaa-ajan tasapainoa. Nimi liittyy my√∂s siihen, ett√§ yritysten kannattaa pyrki√§ tasaiseen kasvuun, jos ne haluavat kasvaa kest√§v√§sti, Tallus kertoo.

Kesäkuussa 2020 yritys sai ensimmäisen asiakkaansa, ja sen jälkeen asiakasmäärä on lisääntynyt ja Tallukselle riittänyt hyvin töitä.

‚Äď Olen aika turvallisuushakuinen. En ollut ennen ajatellut, ett√§ minusta voisi tulla yritt√§j√§. Mikolta olen oppinut, ett√§ asioita voi l√§hte√§ vaan tekem√§√§n ja katsoa sitten, mit√§ siit√§ tulee.

Tallus haluaa esimerkillään kannustaa ihmisiä tekemään rohkeasti sitä, minkä he kokevat omaksi jutukseen.

‚Äď Min√§ l√§hdin ihan nollasta pari vuotta sitten. Mutta kun jaksoin yritt√§√§ ja n√§hd√§ vaivaa oman osaamiseni eteen, niin ihmeen kaupalla sit√§ vaan on l√∂ytynyt firmoja, jotka ovat valmiita maksamaan osaamisestani ja viel√§ oppimisestanikin.

Asiakkaiden ongelmien ratkaisu onkin ollut Tallukselle nopea tapa kasvattaa markkinointiosaamistaan.

‚Äst Sanon asiakkaille avoimesti, ett√§ kaikkea en tied√§ enk√§ osaa, mutta voin aina opetella ja ottaa selv√§√§. Luulen, ett√§ se on ollut kantava voima yritt√§jyydess√§ni.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Mirka Tallus, 28

yrittäjä

Tärkein oivallukseni markkinoinnista on se, ettei pelkkä substanssiosaaminen riitä. Projektinhallinta- ja kommunikaatiotaidot ovat erittäin tärkeä osa asiakkaan arvostamaa palvelukokonaisuutta.

Haluaisin kehittyä web-analytiikassa. Jokainen yritys ansaitsee laadukkaasti hoidetut, räätälöidyt web-analytiikka-asetukset. Niin voidaan kerätä dataa, jonka avulla on mahdollista mitata markkinoinnin tehokkuutta ja esimerkiksi mainoskampanjoiden tuottavuutta.

Suosikkibrändini on viime aikoina ollut Adidas, vaikka onkin vaikeaa valita vain yhtä. Olen viime vuosina päivittänyt ulkoilu -ja urheiluvarusteitani, ja kun katson vaatekaappiani, sieltä erottuvat Adidaksen kolme raitaa. Tykkään Adidaksen ajattomasta brändistä ja tuotteiden muotoilusta.