Luovuus

Digian tekoälyennuste: Hallitseva jääkiekon suomenmestari vaihtuu unelmafinaalissa

10.11.2023 11:17
Mikko Perttunen
Käytetty mallinnus on apu myös yritysjohtajille.

Digian tekoälyyn pohjautuva ennuste kertoo, että keväällä jääkiekon suomenmestaruutta juhlii Tampereen Ilves. Pirkanmaalla tullaan näkemään unelmafinaali, kun finaalisarjassa Ilves kohtaa hallitsevan mestarin, Tapparan. Vaikka kirvesrinnat voittavatkin runkosarjan, on kevään lopuksi tyytyminen hopeaan. Pronssisijalle sijoittuu Lahden Pelicans, ja kovin odotuksin kauteen lähtenyt HIFK joutuu tyytymään neljänteen sijaan.

Tekoälyennuste julkistettiin torstaina 9. marraskuuta MTV3:n Viiden jälkeen -ohjelmassa. Ennuste päivittyy suunnilleen kuukausittain.

Tekoälyennuste perustuu matemaattiseen mallinnukseen, jossa viime vuoden pelejä on ”pelattu” uudestaan joukkueiden nykyisillä kokoonpanoilla. Myös jokainen tämän kauden ottelu täydentää mallia. Toteutuksessa mallinnettiin satoja eri tekijöitä, jotka mahdollisesti voisivat vaikuttaa voittajajoukkueen ennusteeseen. Näistä tekijöistä lopulliseen malliin valikoitui noin 20 muuttujaa, joiden havaittiin vaikuttavan lopputulokseen eniten.

– Merkittävimmiksi tekijöiksi ennustetarkkuuden kannalta nousivat sellaiset asiat kuin pelaajien onnistuminen maalinteossa kotona ja vieraissa tai hyökkäyspään aloitusvoittoprosentti. Esimerkkinä hieman spesifimmästä ja siinä mielessä yllättävämmästä muuttujasta voi mainita vasempien laitahyökkääjien ylivoimamaalit, Digian teknologiajohtaja Juhana Juppo kertoo tiedotteessa.

Digian tekoälyennuste perustuu niin kutsuttuun satunnaismetsä- eli random forest -malliin. Se yhdistää useita päätöspuita ja tekee lopullisen päätöksen sen mukaan, minkälaiseen tulokseen enemmistö päätöspuista tulee.

"Mikä meidän organisaatiossamme itse asiassa vaikuttaa eniten, kun tulosta halutaan kehittää johonkin suuntaan."
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Digian tiedotteessa kerrotaan, että urheilulla ja nopeatempoisella yritysmaailmalla on paljon yhteistä, mistä syystä samaa mallia voidaan käyttää myös apuna yritysjohtajille.

– Tämän tyyppinen kone-ennuste pääsee hyviin tuloksiin, kun muuttujia on paljon ja halutaan selvittää, mitkä niistä ovat tärkeitä: mikä meidän organisaatiossamme itse asiassa vaikuttaa eniten, kun tulosta halutaan kehittää johonkin suuntaan. Sitä kautta tällainen vaikuttavuusanalyysi auttaa toiminnan tulosten ennustamisessa ja parantamisessa, Juppo kuvaa.

– Voittavan joukkueen menestykseen vaikuttavat X, Y ja Z ihan samalla tavalla kuin esimerkiksi ruokalähetin nopeimpaan kuljetusreittiin ja toimitusaikaan vaikuttavat liikenne, sääolosuhteet ja ravintolan asiakasmäärä, hän jatkaa