Mikko Perttunen
Brändit

Brändin nimi ei ole yhdentekevä – Superhuman käytti aikanaan haluamaansa verkkotunnukseen noin viidenneksen tuolloisista 750 000 dollarin varoistaan

1.12.2023 15:35
Mikko Perttunen
Toimitusjohtaja Rahul Vohra pitää suusta suuhun leviävää bränditietoisuutta ehkä kaikkein tärkeimpänä kasvulle.

Sähköpostisovellus Supehuman perustettiin 2014. Nimi ei kuitenkaan suoranaisesti viittaa sähköpostiin. Silti juuri nimi on yksi brändin peruskiviä, eikä se Superhumaninkaan tapauksessa ole ollut suinkaan yhdentekevä.

Superhumanin toimitusjohtaja ja perustaja Rahul Vohra luetteli Slushissa hyvän brändinimen ominaisuuksia. Ensinnäkin nimen pitäisi olla helposti kirjoitettavissa ja lausuttavissa. Tärkeää on Vohran mukaan myös se, mitä ajatuksia nimi herättää, kun ihminen kuulee tai näkee sen ensimmäistä kertaa.

Kolmas, hyvin olennainen ja usein myös hankala puoli on tietysti se, onko nimi ylipäätään vapaana.

Superhumanin tapauksessa vastaus oli kyllä ja ei.

Superhuman-domain nimittäin ei ollut vapaana. Onni oli kuitenkin se, että sitä ei tuona hetkenä käytetty mihinkään. Kalliiksi domain tosin tuli, mutta se, että siitä oltiin valmiita maksamaan, kertoi omalta osaltaan uskosta tulevaan brändiin.

Brändi ei tietenkään ole vain nimi.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– Maksoimme 175 000 dollaria domainista, vaikka yritys oli kerännyt rahoitusta vasta 750 000 dollaria, Vohra kertoo.

Brändi ei tietenkään ole vain nimi. Vohra neuvoo pohtimaan brändiä viidellä sanalla, jotka voivat olla esimerkiksi tunteita, joita brändin halutaan herättävän.

– Voi ajatella esimerkiksi niin, että jos brändi olisi henkilö, jonka tapaisit juhlissa, miten kuvailisit sitä, Vohra sanoo.

Kun brändiä ryhdytään kasvattamaan, Vohra neuvoo valitsemaan monista mahdollisista vain muutaman kanavan, joissa sanaa viedään eteenpäin.

– Meidän tapauksessamme ne olivat lehdistö, ajatusjohtajat, vaikuttajat ja ennen kaikkea viraliteetti. Influensserit ja viraliteetti tosin kulkevat usein käsi kädessä, mutta jos näistä pitäisi valita, valitsisin viraliteetin Vohra sanoo.

Vohra muistuttaa, että vaikka viraliteetti ei sovi kaikkiin tuotteisiin, se skaalautuu voimakkaasti, ja tämä skaalautuminen tapahtuu käytännössä ilmaiseksi. Ylipäätään suusta suuhun kulkevan tiedon kautta tapahtuva kasvu voi olla hyvin voimakasta.

– Suusta suuhun tapahtuva tiedon leviäminen on tavallaan näkymätöntä viraliteettia, Vohra toteaa.