Markus Winkler / Unsplash
Viestintä

Viestijät kaipaavat nyt nälkäisesti tekoälykoulutusta

19.12.2023 11:36
Mikko Perttunen
Tekoäly nähdään tuoreessa johtaville viestijöille suunnatussa kyselyssä alan kaikkein tärkeimmäksi osaamistarpeeksi.

Viestintäammattilaisten osaamistarpeet ovat tuoreen Procomin toteuttaman Viestinnän Pulssi -verkkopaneelin perusteella suuressa muutoksessa.

Jo syyskuussa toteutetun ja marraskuun lopussa julkaistun Viestinnän ala -tutkimuksen mukaan tärkeimpien osaamistarpeiden kärkeen oli noussut täysin uusia teemoja. Kaikkien viestijöiden keskuudessa toiseksi tärkeimmäksi osaamisalueeksi nousi tuolloin tekoälyosaaminen. Tärkeimmäksi osaamistarpeeksi viestijät nimesivät strategiatyön ja kokonaisuuksien johtamisen.

Joulukuun puolivälissä toteutetussa verkkokyselyssä järjestys meni uusiksi. Viestinnän Pulssi -verkkopaneeli koostuu yli sadasta viestintäjohtajasta, johtavasta konsultista tai muusta johtavassa asemassa olevasta viestijästä.

Tekoäly nousi tuoreessa paneelissa kaikkein tärkeimmäksi osaamistarpeeksi niin johtavien viestijöiden omassa osaamisessa kuin heidän tiimiensä osaamisessa.

– On hienoa huomata, että viestinnän ammattilaiset ovat halukkaita omaksumaan uusia taitoja. Tekoälysovellukset, kuten ChatGPT, ovat jo tehneet tuloa asiantuntijatyöhön. On tärkeää hankkia osaamista tekoälystä, sillä pian se on tärkeä osa viestintätyötä, ProComin toimitusjohtaja Jarno Forssell kommentoi tuloksia.

Viestintätiimien kolmen kärkeen nousivat Viestinnän Pulssi -verkkopaneelissa myös analytiikka, mittaaminen ja tutkimus sekä vastuullisuus. Omaa osaamistaan johtavat viestijät haluavat kehittää tekoälyn lisäksi strategiatyössä ja kokonaisuuksien johtamisessa sekä yhteiskuntasuhteissa ja vaikuttamisessa.

Koulutus ei kuitenkaan ole ilmaista, ja moni yritys painii taloudellisten haasteiden kanssa. Kyselyn mukaan viestinnän ammattilaisten kouluttautumismahdollisuudet pysyvät kuitenkin ensi vuonna samalla tasolla kuin tänä vuonna. Vain 6,5 prosenttia arvioi niiden heikentyvän. Vastaajista 90 prosenttia kertoi työnantajansa tarjoavan viestintätiimille mahdollisuutta ammattiin liittyvään koulutukseen. Tyypillisin summa, jolla koulutusta tarjotaan, on 500–1000 euroa henkilöä kohti.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Viestinnän Pulssi -paneeliin on ilmoittautunut yli sata viestintäjohtajaa, johtavaa konsulttia tai muuta johtavassa asemassa olevaa viestijää. Paneelin tulokset kerättiin 14.–15. joulukuuta 2023.