Anastasia Nelen / Unsplash
Digitaalisuus

Verkkokaupan kasvu näkyy korttimaksamisen määrässä

7.11.2023 8:18
Mikko Perttunen
Tietokoneella tai mobiililaitteella tehtiin viime vuonna 11 miljardilla eurolla korttimaksuja.

Tietokoneella tai mobiililaitteilla tehtyjen korttimaksujen lukumäärä kasvoi kolmanneksen vuonna 2022 ja kokonaisarvo 41 prosenttia edellisvuodesta, kertoo Suomen Pankki. Tietokoneella tai mobiililaitteilla tehtiin 295 miljoonaa sähköistä korttimaksua, ja niiden arvo oli 11 miljardia euroa.

Näistä maksutapahtumista 90 prosenttia tehtiin verkkokauppa-alustoilla. Muita käyttöpaikkoja etäkorttimaksuille ovat muun muassa henkilöiden väliset mobiilisovelluksella käynnistetyt maksut.

Suomalaisilla maksukorteilla tehtiin kokonaisuudessaan vuonna 2022 yhteensä 2,1 miljardia korttimaksua, mikä oli 11 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021. Korttimaksujen kokonaisarvo kasvoi 12 prosenttia vuodesta 2021 ja oli yhteensä 64 miljardia euroa.

Lähimaksamisen kasvu tasaantui vuonna 2022 ja maksukortin lähimaksuominaisuudella tehtyjen sähköisten korttimaksujen osuus kaikista korttimaksutapahtumista oli 60 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 59 prosenttia. Lähimaksutapahtumien keskimääräinen arvo oli 15,4 euroa.

Suomalaisilla korteilla tehtiin viime vuonna käteisnostoja pankkiautomaateilla kotimaassa yhteensä 7,5 miljardin euron arvosta. Käteisnostojen määrä on pudonnut melko tasaisesti, mutta viime vuonna nostoja tehtiin kuitenkin edellisvuotta enemmän.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)