Unsplash/Dole777
Mainonta

Vaikuttajamarkkinointiin käytettiin viime vuonna lähes 28 miljoonaa euroa, verkkomainonta kasvoi alkuvuonna

11.5.2021 10:00
Toni Rajamäki
Mediamainonta laski alkuvuodesta kolmella prosentilla.

Suomen johtava markkinatutkimusyritys Kantar ja digitaalisen mainonnan ja markkinoinnin yhteisö IAB Finland ovat selvittäneet, paljonko vaikuttajamarkkinointiin käytettiin mainoseuroja viime vuonna. Selvitys tehtiin ensimmäistä kertaa Suomessa.

Saatujen tulosten mukaan Suomessa käytettiin vaikuttajamarkkinointiin 27,9 miljoonaa euroa. Markkina-arvio perustuu osin sekä vaikuttajatoimistoilta että vaikuttajilta kerättyihin tietoihin, ja osin arvioihin markkinan eri toimijoiden suuruus-luokasta. Tutkimuksessa vaikuttajamarkkinoinniksi rajattiin omassa mediakanavassa, kuten YouTube-kanavalla, tehtävät kaupalliset yhteistyöt.

Lue myös: Asiantuntija vinkkaa: Näillä keinoilla onnistut vaikuttajamarkkinoinnin tekemisessä

Kantar ja IAB Finland tiedottivat myös tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen mediamainontainvestointien määrän. Kokonaisuudessaan mediamainonnan määrä laski verrattuna viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen, jolloin koronapandemian vaikutukset eivät vielä näkyneet suuresti mainonnassa. Laskua nähtiin kolme prosenttia.

Mediaryhmistä vain verkkomainonta kasvoi alkuvuonna. Mediamainontaan investoitiin ensimmäisellä neljänneksellä 267 miljoonaa euroa, joista 141 miljoonaa euroa meni verkkomainontaan. Verkkomainonta nappasi historiallisen suuren osuuden kaikesta mainonnasta 53 prosentin osuudellaan. Euromääräisesti kasvua vuodentakaiseen nähtiin kahdeksan prosenttia.

Verkossa eniten käytettiin hakumainontaan, johon investoitiin 49,3 miljoonaa euroa. Haku- ja somemainonta muodostavat yhdessä ison osan kaikesta verkkomainonnasta, johon käytettiin yhteensä 141 miljoonaa euroa. Somemainontaan käytettiin 41,8 miljoonaa euroa.

Nopeinta kasvua teki somemainonta 16 prosentin nousullaan. Hakumainonta nousi viidellä prosentilla.

– Odotusten mukaisesti digimainonnalla oli vahva kvartaali. Vastaavia uutisia on tullut myös muista Euroopan maista, ja ne ovat linjassa digitaalisen mediakulutuksen kasvun sekä yritysten liiketoiminnan digitalisoitumisen kanssa. Sosiaalisen median mainonnasta valtaosa on yhä Facebook- ja Instagram-mainontaa, mutta on mielenkiintoista huomata myös uudempien somekanavien roolin kasvavan myös Suomessa, sanoo IAB Finlandin toiminnanjohtaja Pasi Raassina tiedotteessa.

Mediaryhmistä eniten on kärsinyt luonnollisesti elokuvamainonta, jonka mainostulot laskivat viime vuoden alkuun verrattuna 98 prosentilla. Painettujen kaupunki- ja noutolehtien mainoseurot laskivat 22 prosentilla, painettujen aikakausilehtien 16 prosentilla, painettujen sanomalehtien 13 prosentilla, radion seitsemällä prosentilla ja television kolmella prosentilla.

Lähteet: Kantar, IAB Finland

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)