Ilmiöt

Ukrainan markkinointiala elpyy: mainosvideoita kuvataan vaarallisissa olosuhteissa

Mainonta keskeytyi Ukrainassa lähes puoleksi vuodeksi sodan alettua. Nyt ala on elpymässä ja erityisesti kotimaiseen brändityöhön panostetaan.
Kuva:
Yehor Milohrodskyi / Unsplash
Ukrainan markkinointiala elpyy: mainosvideoita kuvataan vaarallisissa olosuhteissa

Heidän mukaansa markkinointi- ja viestintäalalla pyritään Ukrainassa hyödyntämään nyt kaikkia keinoja, jotta toimintaa pystytään jatkamaan mahdollisimman normaalisti. Erityisesti sähkön ja nettiyhteyden saatavuus vaihtelee, joten ihmiset joutuvat vaihtamaan työskentelypaikkaansa usein.

– Työ antaa tunteen normaalista arjesta. Kun keskittyy työhön ja miettii mistä saisi sen verran sähköä, että pystyy lataamaan tietokoneen akun, ei ehdi miettiä kaikkea pahaa, jota ympärillä tapahtuu, sanoo luovan toimiston Angry Agencyn luova johtaja Inna Polshyna Adweekin haastattelussa.

Angry Agency joutui sulkemaan toimistonsa kesällä pommitusten vuoksi. Polshyna kertoo, että työntekijät ovat keksineet luovia ratkaisuja työpisteidensä kanssa, jotta ovat voineet jatkaa työntekoa. Esimerkiksi kylpyammeessa työskentelystä syntyi jopa pieni ilmiö.

Työnteko ja yhteydenpito asiakkaisiin on ollut mahdollista maahantuotujen generaattoreiden ja satelliittinettipalvelu Starlinkin ansiosta.

Luovan toimiston IAmIdean perustaja Igor Finashkin kertoo Adweekille, että jokaisen ohjusiskun jälkeen työt seisovat kahdeksasta kahteentoista tuntiin, kun ihmiset pakenevat pommisuojiin.

– Joudumme etsimään jatkuvasti paikkoja, joissa voi tehdä töitä. Tarvitsemme paikan, jossa on lämpöä, sähköä ja nettiyhteys, Finashkin sanoo.

Fyysistä työpaikoista on tullut sodan myötä yhä tärkeämpiä. Monissa toimistoissa on varastoituna ruokasäilykkeitä, ja toimisto voi olla ainoa paikka, missä työntekijä pääsee suihkuun.

Kotimainen brändityö ja kansainväliset yhteistyöt pitävät markkinointialan hengissä

Adweekin mukaan monet ukrainalaiset markkinointialan toimijat keskittyivät sodan alkuvaiheessa yhteistyöhön hallituksen kanssa. Useat toimistot tekivät kampanjoita, joissa korostettiin puolustushalukkuutta, moraalia ja urheutta. Kampanjoilla kerättiin rahaa maan puolustusmenoihin.

Esimerkiksi luova toimisto Banda loi kampanjallaan urheudesta kansallisbrändiä Ukrainalle. Brave Ukraine -kampanja oli yksi näkyvimmistä ukrainalaisista kampanjoista maailmanlaajuisesti. Kampanja näkyi esimerkiksi kadunvarsimainontana, tarroina, mainoksina ja kampanjatuotteina, kuten t-paitoina, lähes 20 maassa. Kampanjan videosisällöt levisivät sosiaalisessa mediassa laajasti.

Syksystä lähtien tämän tyyliset kampanjat ovat hiljalleen siirtyneet taka-alalle. Nyt toimistoissa panostetaan töihin, joista toimistot saavat paremmin tuloja, jotta ala säilyisi toimintakykyisenä.

Mainos- ja kampanjavideoita kuvataan jälleen vaarallisista olosuhteista huolimatta. Finashkin Iamideasta sanoo, että kuvaukset pyörivät samaan tapaan kuin ennen sotaa. Keskeytyksiä saattaa kuitenkin tulla ilmahyökkäysten vuoksi.

Markkinointiala on alkanut elpyä

Ukrainan markkinointialalla oli kasvamassa ennen sotaa. Sodan syttyminen kuitenkin keskeytti mainonnan kuin seinään alkukesään asti. Kesän jälkeen markkinointiala on alkanut elpyä. 

Nadya Pahava viestintätoimisto Gagolasta kertoo, että kotimainen brändityö on nyt erityisen tärkeää. Sillä on mahdollista saada ukrainalaisia brändejä tutuiksi kansainvälisesti, mikä voi johtaa ukrainalaisten tuotteiden ja palveluiden kulutuksen lisääntymiseen ja näin ollen lisääntyneeseen rahavirtaan länsimaista.

Kansainvälinen yhteistyö on merkittävässä asemassa, sillä Ukrainan keskuspankki on arvioinut maan talouden supistuneen kolmanneksella sodan alkua edeltävästä ajasta. Markkinointiala on tärkeä maan talouden kannalta. Maan hallituksen mukaan luovat alat tuottavat reilun neljän prosentin arvonlisän Ukrainan talouteen.

Seuraa MarkkinointiUutisia sosiaalisessa mediassa ja saat tuoreet uutiset helposti feediisi.

Lisää luettavaa