Kuva luotu Midjourney-tekoälyllä
Digitaalisuus

Tutkimus: Suomalaiset eivät ole huolissaan siitä, että tekoäly veisi heidän työpaikkansa

12.6.2023 11:30
Mikko Perttunen
60 prosenttia delegoisi tekoälylle omista tehtävistään niin suuren osan kuin mahdollista.

Microsoftin tuore Work Trend Index -tutkimusraportti Will AI Fix Work? osoittaa, että joka toisella suomalaisella työntekijällä on vaikeuksia löytää riittävästi aikaa ja energiaa saada työt tehtyä. Samaan aikaan yli puolet suomalaisjohtajista sanoo olevansa huolissaan innovaatioiden puutteesta.

– Nykyajan työelämässä tuottavuus syntyy luovuudesta. Siksi palavereihin, sähköposteihin ja muuhun yhteydenpitoon käytetty aika ei ole vain pieni häiriötekijä. Se vaikuttaa merkittävästi koko liiketoiminnan menestymiseen, Microsoftin Suomen Modern Workplace -liiketoiminta-alueen johtaja Kalle Saarikannas kertoo tiedotteessa.

Tutkimukseen osallistuneista suomalaisista työntekijöistä 50 prosenttia sanoo, että heillä on ollut vaikeuksia löytää riittävästi aikaa ja energiaa saada työnsä tehtyä. Nämä työntekijät sanoivat 2,8 kertaa muita todennäköisemmin, että innovatiivinen ja strateginen ajattelu tuottavat heille haasteita.

Kaksi kolmesta suomalaisesta työntekijästä kertoo, ettei heillä ole riittävästi aikaa keskittyä työhönsä työpäivän aikana ilman keskeytyksiä. Samalla vain joka neljäs suomalainen työntekijä uskoo, että jos he jäisivät valtaosasta kokouksistaan pois, muut kollegat kaipaisivat heitä.

Esimerkiksi Microsoftin 365 -työkalujen parissa käytetystä ajasta 57 prosenttia menee viestintään, kuten Teams-palavereihin ja sähköposteihin, eikä varsinaiseen tuottavaan työhön.

Samalla työ voi tuntua mielekkäämmältä, luovemmalta ja vaikuttavammalta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Saarikangas muistuttaa, että tekoälytyökalut voivat keventää työtä ja auttaa työntekijöitä keskittymään työn tuottavampiin osiin. Samalla työ voi tuntua mielekkäämmältä, luovemmalta ja vaikuttavammalta.

Tekoäly tulee väistämättä korvaamaan osan nykyisistä työtehtävistä. Lisäksi se muuttaa työelämässä tarvittavia taitoja. Esimerkiksi Yhdysvalloissa LinkedInin työpaikkailmoitusten määrä, joissa mainitaan GPT, kasvoi tänä toukokuussa 79 prosentilla vuoden takaiseen verrattuna.

– Kun rutiinitehtävät sujuvat jouhevammin, työntekijältä vapautuu tilaa ajatella strategisesti ja luoda yhä hyödyllisempää lisäarvoa, Saarikannas toteaa.

Vain noin joka kolmas suomalaisista työntekijöistä sanoo tutkimuksen mukaan olevansa huolissaan siitä, että tekoäly vie heidän työpaikkansa. Kuitenkin jopa 60 prosenttia delegoisi tekoälylle omista työtehtävistään niin suuren osuuden kuin mahdollista. Muualla huoli on suurempi, sillä globaalisti noin puolet työntekijöistä oli huolissaan siitä, että tekoäly vie heidän työnsä.

Suomalaisista johtajista 28 prosenttia arvioi, että tekoäly luo työhön lisäarvoa tehostamalla tuottavuutta. 74 prosenttia heistä sanoo, että rekrytoitavat työntekijät tarvitsevat uudenlaista osaamista ollakseen valmiita tekoälyn kasvuun.

Edelman Data x Intelligence -tutkimusyhtiön Microsoftille toteuttamaan Work Trend Index -työelämätutkimukseen osallistui 31 000 työntekijää 31 maasta. Vastaajista noin tuhat oli Suomesta. Kyselytutkimus toteutettiin verkossa helmi–maaliskuussa 2023.