Digitaalisuus

Tutkimus: Huippuyritysten ero muihin kasvaa – moni firma on digitalisaation osalta auttamatta jälkijunassa

Pohjoismaissa 35 prosenttia yrityksistä kuuluu kahteen parhaaseen ryhmään.
Kuva:
NASA / Unsplash
Tutkimus: Huippuyritysten ero muihin kasvaa – moni firma on digitalisaation osalta auttamatta jälkijunassa

Liian moni yritys on turhan varovainen digitalisaation kanssa, mikä voi koitua niiden kohtaloksi. Näin arvioidaan konsulttiyritys Boston Consulting Groupin tutkimuksessa.

BCG:n tutkimuksen mukaan neljännes yrityksistä on luonut viimeisen viiden vuoden aikana omistajilleen arvoa 9 300 miljardia dollaria. Huippuyritysten ero muihin kasvaa. Ne ovat investoineet esimerkiksi tekoälyyn kaksi kertaa muita enemmän ja saaneet 3,5 kertaa suuremman tuoton sijoitetulle pääomalleen.

BCG:n selvitys luokittelee yritykset neljään ryhmään: parhaisiin tulevaisuusyhtiöihin, kasvaviin, nouseviin ja pysähtyneisiin yrityksiin.

Vain kuusi prosenttia yrityksistä kuuluu tulevaisuuden voittajajoukkoon.

Suurin yritysryhmä on 45 prosentin edustuksella nousevat yhtiöt.

Kasvavia yrityksistä on 19 prosenttia. Suurin yritysryhmä on 45 prosentin edustuksella nousevat yhtiöt. 30 prosenttia yrityksistä on pysähtyneitä. Pohjoismaissa 35 prosenttia yrityksistä kuuluu kahteen parhaimpaan ryhmään, kaksi kolmasosaa kahteen heikompaan.

Monilla perinteisillä toimialoilla kasvu on pysähtynyt. Hitaasti digitalisaatioon siirtyvät yritykset menettävät asemiaan, kun mahdollisuudet saada suurempia voittoja siirtyvät sähköiseen kauppaan, pilvi- ja mobiiliratkaisuihin sekä älykkääseen energiaan. Voimakkaamman kasvun mahdollisuuksia on myös vähäpäästöisessä teknologiassa, geeniterapiassa ja metaversumin ympärillä, kerrotaan raportissa.

– Minkään yrityksen kohtalo ei ole jäädä jälkijunaan, vaan kyse on johtamisesta. Huolellisesti tehdyllä suunnitelmalla voi edetä kohti menestystä myös murrosaikoina, sanoo BCG:n osakas Mikko Tynkkynen tiedotteessa.

BCG:n tutkimuksen mukaan parhaita yrityksiä yhdistävät toimialasta riippumatta kuusi ominaisuutta:

1. Johtaminen kiinnittyy yrityksen toiminnan tarkoitukseen, ja kestävän kehityksen ja sosiaalisen vastuun tavoitteet rakentavat luottamusta.

2. Yrityskulttuuri houkuttelee maailmanluokan lahjakkuuksia, jotka saadaan pysymään ja kehittymään.

3. Ketterä ja joustava toimintamalli torjuu ulkoisia riskejä.

4. Innovaatiot toimivat vetureina.

5. Joustavat teknologia-alustat ja sovellukset jakavat tietoa ja tukevat liiketoimintaa.

6. Täysin sulautettu tekoäly luo arvoa.

Seuraa MarkkinointiUutisia sosiaalisessa mediassa ja saat tuoreet uutiset helposti feediisi.

Lisää luettavaa