Brändit

Suomen vastuullisin tuote -kilpailun voittajat on valittu – yleisön suosikki Haltin parkatakki

3.11.2023 11:45
Mikko Perttunen
Kategorioiden voittajiksi selviytyivät keitto, käytetyt tietokoneet ja vaatteiden korjaus- ja huoltopalvelu.

Tänä vuonna toista kertaa järjestetyn Suomen vastuullisin tuote -kilpailun voittajat on valittu. Valinnoissa korostui tällä kertaa erityisesti tuotteiden elinkaaren pidentämisen ja turhan hävikin torjumisen näkökulma.

Voittajat valitsi vastuullisuusasiantuntijoiden muodostama Vastuullisuuspaneeli. Sen jäseniä ovat professori Minna Halme, professori Jyri Seppälä, projektinjohtaja Markus Terho, tohtorikandidaatti Antti Majava ja professori Mikko Mönkkönen. Kilpailun organisoi vastuullisuusteknologia-startup Infine.

Tämän vuoden kilpailuun Vastuullisuuspaneeli hyväksyi kaikkien hakijoiden joukosta lähes 200 tuotetta ja palvelua yli 95 yritykseltä. Näiden kaikkien katsotaan täyttävän jotakin kuluttajien arkielämään liittyvää tarvetta verrokkejaan kestävämmin.

– Moni finaaliin valituista tuotteista perustuu esimerkiksi kiertotaloudelle tai pyrkii ratkaisemaan vastuullisuuden kiperiä ongelmia esimerkiksi tarjoamalla vaihtoehtoisia raaka-aineita tai pidentämällä tuotteen elinkaarta, Vastuullisuuspaneelin puheenjohtaja Halme kertoo.

"Kilpailun kategoriavoitto on meille tärkeä tunnustus."
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Ruoka ja juoma -kategoriassa palkittiin Hyvis paprika-linssikeitto, jossa hyödynnetään Keskon keskusvaraston hävikkipaprikoita, joita ei voi lähettää kauppaan myytäväksi esimerkiksi kolhiintumisen vuoksi, mutta jotka sopivat vielä erinomaisesti keiton raaka-aineeksi.

– Kilpailun kategoriavoitto on meille tärkeä tunnustus, sillä Hyvis paprika-linssikeiton tyyppisen hävikkiä hyödyntävän tuotteen kehittäminen vaatii aina erillisen projektin, jossa tehdään tiivistä yhteistyötä kumppanin kanssa. Palkinto kannustaa jatkamaan vastaavien projektien parissa entistä kunnianhimoisemmin, Keskon osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen toteaa tiedotteessa.

Kodin ja vapaa-ajan kategoriassa voittajaksi selviytyi Taitonetti, joka myy kunnostettuja tietokoneita kotikäyttöön, kouluihin ja yrityksiin.

– Yhden kunnostetun tietokoneen hankkiminen uuden sijasta säästää satoja kiloja kiinteitä luonnonvaroja ja hiilidioksidia, kertoo Taitonetin markkinointipäällikkö Inga Heikkilä.

Pukeutumisen ja hyvinvoinnin vastuullisimmaksi tuotteeksi paneeli puolestaan valitsi Voglian korjaus- ja huoltopalvelun.

Voglian markkinointipäällikkö Reetta Nikkisen mukaan globaalilla tasolla voitaisiin säästää jopa 45 prosenttia päästöjä tekstiilien käyttöikää kaksinkertaistamalla.

– Halusimme tuoda esille sitoutumisemme vastuulliseen toimintaan. Tavoitteenamme on tehdä korjaus- ja huoltopalveluiden käytöstä yleisempää ja saada ne osaksi ihmisten arkipäiväistä elämää, Nikkinen kertoo.

"Halusimme tuoda esille sitoutumisemme vastuulliseen toimintaan."

Suomen vastuullisin tuote -kilpailussa valittiin myös yleisön suosikki. Äänestyksen voitti Halti Cyclus Unisex Parka -takki. Sen tuotannossa on käytetty uudenlaista puukuidusta valmistettua Spinnova-kuitua, joka kuluttaa 99,5 prosenttia vähemmän vettä ja tuottaa 72 prosenttia vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin puuvillakuidun tuottaminen keskimäärin.

Kuva: Halti

– Olemme todella innoissamme ja ylpeitä siitä, että yleisö valitsi juuri meidän tuotteemme Suomen vastuullisimmaksi. Vastuullisuus on sekä Haltille että Spinnovalle keskeinen arvo ja molempien organisaatioiden strategian ytimessä, toteavat Haltin markkinointipäällikkö Sari Ruotsalainen ja Spinnovan markkinointikoordinaattori Edith Kankkunen tiedotteessa.

Kuluttajien valintoja helpottamaan on nyt myös kehitetty Osta vastuullisesti -merkki, joka julkaistaan loppuvuodesta. Sen käyttöoikeuden saavat ainoastaan tuotteet, jotka ovat läpäisseet vastuullisuuspaneelin kuratoinnin.

Lue myös: Suomen vastuullisin tuote on valittu (2022)