Kesko
Brändit

Suomalaisyritykset ryhtyneet toden teolla tekoihin Venäjän hyökkäyksen takia

1.3.2022 9:45
Toni Rajamäki
Kesko kertoi lopettavansa venäläisten tuotteiden myynnin ja elintarvikkeiden viennin Venäjälle, myös Stockmann poistaa kaikki venäläiset tuotteet valikoimastaan.

Suomalaisyritykset ottivat vielä viime viikolla maltillisesti kantaa Venäjän Ukrainaan kohdistuvaan sotilaalliseen hyökkäykseen, mutta pieni osa yrityksistä toimi nopeasti ja ryhtyi toimiin. Muun muassa armeijan ylijäämän ja ulkoilun sekä retkeilyn erikoisliike Varusteleka julkaisi nopeasti yrityksen perustajan Valtteri Lindholmin kannanoton Nato-jäsenyyden puolesta. Monet suomalaistahot kertoivat myös päättävänsä yhteistyön venäläisomisteisen Teboilin kanssa.

Alkuviikosta yritykset ovat kuitenkin tehneet linjauksia toden teolla. S-ryhmä ja Alko kertoivat heti maanantaiaamuna, että yritykset lopettavat venäläisten tuotteiden myynnin.

Myöhemmin Kesko ilmoitti tehneensä saman päätöksen ja lisäsi, ettei yritys vie elintarvikkeita Venäjälle. Kesko kertoo tiedotteessaan, että yritys vetäytyi Venäjältä sekä ruoka- että rautakauppojen osalta vuosina 2016-2018 ja että tämän jälkeen Keskon hankinnat Venäjältä ovat olleet erittäin vähäiset.

Myös tavaratalo Stockmann kertoi poistavansa kaikki venäläistä alkuperää olevat tuotteet kaikissa toimintamaissaan. Linjaus koskee sekä tavarataloja että verkkokauppaa. Päätöksen myötä Stockmannin valikoimista poistuu noin 200 venäläistä alkuperää olevaa tuotetta.

– Ukrainan tilanne on täysin tuomittavaa ja seuraamme tapahtumia järkyttyneinä. Haluamme osaltamme vaikuttaa tilanteeseen poistamalla valikoimistamme venäläistä alkuperää olevat tuotteet myynnistä. Ajatuksemme ovat ukrainalaisten luona, sanoo Stockmannin toimitusjohtaja Jari Latvanen tiedotteessa.

Alkuviikosta kannanottoja ovat tehneet myös monet muut tunnetut suomalaisbrändit. Valio kertoi lopettavansa viennin Suomesta Venäjälle. Venäjälle suuntautuvan viennin liikevaihto on ollut noin viisi miljoonaa euroa. Nokian Renkaat puolestaan päätti siirtää toimintojaan pois Venäjältä. Neste ilmoitti, että yritys pyrkii korvaamaan venäläisöljyn.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)