Mikko Kuitunen ja Kirsi Piha. Kuva: Ellun Kanat
Toimistot

🔍 Strategian, viestinnän ja teknologian yhteys on jatkuvasti merkittävämpi – Vincit Oyj:n perustaja Mikko Kuitunen Ellun Kanojen hallitukseen

29.5.2024 10:52
Mikko Perttunen
Kirsi Piha: ”Suomi on vähän lamaannuksen tilassa verrattuna moneen muuhun maahan.”

🔍 Suurennuslasilla merkityt jutut ovat uutisia pidempiä ja taustoittavia artikkeleita. 

Digitalisaatio on megatrendi, joka vaikuttaa kaikkeen. Viestintä- ja markkinointitoimistot paiskaavatkin jatkuvasti ahkerammin kättä teknologian kanssa – ja toisin päin. Monissa taloissa tämä rajat hämärtyvät, kun osa-alueet väistämättä tarvitsevat yhä enemmän toisiaan.

– Haaste on siinä, että osa-alueet ovat erillään. Strategia, viestintä ja teknologia eivät kovin hyvin keskustele toistensa kanssa, vaikka ne muodostavat nyt pyhän kolmiyhteyden, jonka palaset eivät voi olla erillisiä kikkareita, muutostoimisto Ellun Kanojen perustaja Kirsi Piha toteaa.

Juuri tässä Piha näkeekin konsulttitoimiston roolin tänä päivänä. Periaatteessa organisaatiot on pakotettu muutokseen, jos ne haluavat pysyä kilpailussa mukana, mutta joskus muutoksen kaivaminen esiin voi vaatia ulkopuolista apua.

– Muutostoimiston tehtävä on luoda skenaariot, joista yritykset pystyvät valitsemaan oman polkunsa, mutta siinä pitää olla valmis myös joustamaan, koska tänä päivänä skenaario voi lentää nopeasti roskiin, Piha toteaa.

Hänen mukaansa aika on ajanut ohi pitkistä strategiahankkeista, joissa kehitetään jotain asiaa esimerkiksi vuoden päivät ennen kuin sitä aletaan pikkuhiljaa ottaa käytäntöön. Nykyiseen muutosvauhtiin tällainen toimintatapa on auttamatta liian hidas. Uutta vauhtia ei ole kuitenkaan välttämättä helppo omaksua.

– Saatavilla oleva tieto ei ole muutoksen este, vaan käyttäytyminen ja asennemaailma. Ihminen on hölmö, irrationaalinen olio, jolla on tunteita ja kaikkea muuta sellaista tyhmää. Tiedämme esimerkiksi sen, että ympäristön vuoksi olisi hyvä idea, että ryhtyisimme kaikki vegaaneiksi, mutta emme silti tee sitä, Piha jatkaa.

"Avainkysymys on siinä, miten teknologia saadaan tukemaan muutosta, joka koskee esimerkiksi johtamisjärjestelmiä ja viestintää."

Hallitukseen voimaa kovan luokan teknologiaosaajasta

Ellun Kanoilla teknologian ja kommunikaation yhdistämisen haasteeseen on vastattu kutsumalla Vincit Oyj:n perustajana tunnettu Mikko Kuitunen yhtiön hallitukseen.

– Elokuussa tulee täyteen kaksi ja puoli vuotta irti operatiivisista hommista, ja tuona aikana olen keskittynyt hallitustyöskentelyyn. En ole varsinaisesti etsinyt uusia paikkoja, ja kotonakin menin tokaisemaan, että nyt ei varmaan vähään aikaan aloiteta mitään uusia juttuja, Kuitunen nauraa.

Tavallisesti hallituspaikan kaltaisia pestejä toki hetki mietitään, mutta Ellun Kanojen kohdalla harkinta-aika jäi olemattomaksi.

– Sanoin Kirsille, että on turha yrittää teeskennellä, kun tiesin vastaavani kuitenkin lopulta myöntävästi, Kuitunen kertoo.

Parilla oli yhteistyöstä kokemusta aiemminkin, sillä Piha on istunut vastaavasti Vincitin hallituksessa, ja Kuitunen näki jo tuolloin yhteistyön arvokkaaksi.

– Mikko on erittäin fiksu ja tulevaisuuteen suuntautuva ajattelija. Meillä on hyvin paljon samankaltaisuutta toiminnan rytmissä, ja Mikkokin ajattelee paljon juuri työn murrosta, Piha toteaa.

– En ole itse mitenkään teknologiauskovainen, vaan ajattelen, että teknologia on meillä töissä. Avainkysymys on siinä, miten teknologia saadaan tukemaan muutosta, joka koskee esimerkiksi johtamisjärjestelmiä ja viestintää, Kuitunen pohtii.

Lue myös: Taru Tujunen jättää Ellun Kanojen toimitusjohtajan paikan – uusi johtaja haussa

Piha ja Kuitunen palaavat monta kertaa ajatukseen yritysten sisäisestä poteroitumisesta ja yhteisen kellotaajuuden puuttumisesta, kun muutosvauhti kaipaisi nimenomaan yhteistyötä ja sekä sisäistä että ulkoista vuorovaikutusta.

– Organisaatiot ovat myös vähän hukassa sen suhteen, mitä ostaa ja mistä, kun on olemassa täyden palvelun taloja ja erikoistuneempia toimijoita. Kun tähän vielä yhdistetään tulevaisuuden sumuisuus, on tilanne haastava. On pakko sanoa, että Suomi on vähän lamaannuksen tilassa verrattuna moneen muuhun maahan. Eloon herääminen koronapandemian ja Venäjän hyökkäyksen jälkeen on tapahtunut muualla nopeammin. Tuntuu, että olemme tilassa, missä ei oikein suuntaa, eikä kukaan uskalla lähteä liikkeelle, Piha pohtii.

Pihan mukaan muutoksessa ja sitä varten tarvittavassa yhteistyössä inhimillinen vuorovaikutus tulee aina olemaan ytimessä:

– Hyvän tiimin tunnusmerkkejä voi olla monia, mutta huonoissa tiimeissä yhteistä on aina paskat ihmissuhteet, mikä tekee lopputuloksestakin huonon.

MAINOS