Näkökulma

Sota on sota vaikka voissa paistaisi, eikä aihetta ole syytä somistella sanavalinnoilla

Jotkut organisaatiot välttelevät viestinnässään sota-sanan käyttöä. Se tuntuu vastuuttomalta valinnalta, kirjoittaa MarkkinointiUutisten päätoimittaja Iina Kansonen.
Kuva:
Amanda Aho
Sota on sota vaikka voissa paistaisi, eikä aihetta ole syytä somistella sanavalinnoilla

Sota on aina kriisi ja tragedia. Mutta kaikki kriisit ja tragediat eivät ole sotia, ja siksi tuntuu kummalliselta, että jotkut organisaatiot ovat päättäneet välttää viestinnässään sota-sanan käyttöä, kun puhutaan Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Sen toki ymmärrän, jos organisaatiot eivät halua puhua Ukrainan sodasta. Venäjän sotahan tämä on. Venäjä on marssittanut sotilaansa yli monenlaisten rajojen: maantieteellisten, inhimillisten, eettisten ja moraalisten. Ukraina on puolustautunut – mitäpä se muutakaan voisi?

Sota ei ansaitse kaunistelua.

Organisaatioiden viestinnässä ei ole syytä somistella sotaa. Sota on asia, joka satuttaa, pelottaa, surettaa, ahdistaa ja kauhistuttaa, ja sellainen sen pitääkin olla. Se on asia, joka tapahtuu meistä reilun tuhannen kilometrin päässä. Sota ei ansaitse kaunistelua.

Lue myös: Teboil pyysi sanomalehti Kalevaa puhumaan sodan sijaan konfliktista

Meillä on Euroopassa käynnissä kriisi ja tragedia, jonka nimi on sota. Kutsuttakoon sitä siis kaikessa kauheudessaan omalla nimellään myös viestinnässä.

Iina Kansonen on MarkkinointiUutisten päätoimittaja.

Seuraa MarkkinointiUutisia sosiaalisessa mediassa ja saat tuoreet uutiset helposti feediisi.

Lisää luettavaa