Jaakko Kahilaniemi / Aalto-yliopisto
Digitaalisuus

Miten tekoäly saadaan ymmärtämään ihmisen käyttäytymistä, ajattelua ja tunteita paremmin? Uusi tutkimus sai merkittävän rahoituksen

11.4.2024 13:16
Mitra Vasara
Antti Oulasvirta on saanut 2,5 miljoonan euron Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen käyttäjämallien tutkimiseen.

Antti Oulasvirta on saanut 2,5 miljoonan euron rahoituksen tekoälyn kehittämiseen tähtäävään tutkimukseen. Euroopan tutkimusneuvosto ERC myöntää Advanced Grant -apurahoja kokeneille ja erityisen ansioituneille tutkijoille poikkeuksellisten ja epätavanomaisten tieteellisten avausten tekoon. Oulasvirta on saanut aiemmin ERC:n lupaavien tutkijoiden Starting Grant -apurahan vuonna 2015.

– Ihmiskunta saisi enemmän irti teknologiasta, jos tietokoneet ymmärtäisivät paremmin käyttäjää, Oulasvirta sanoo tiedotteessa.

Oulasvirta tutkii ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutusta ja tekee laskennallisia malleja ihmisten käyttäytymisestä. 

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Rahoitettavan ERC-projektin tavoitteena on tuottaa uudenlaisia malleja, jotka ovat laajasti ja helposti sovellettavissa eri käyttökohteisiin, esimerkiksi suunnittelemaan toimiva ohjaamo autoon. Kun ohjaamoa voidaan testata keinotekoisella käyttäjämallilla 3D-simulaatiossa, teknologian käytettävyyden parantaminen on helpompaa. Malleilla voi myös selittää käyttäytymistä eri tilanteissa tai optimoida käyttöliittymiä, esimerkiksi www-sivuja ja valikoita.

– Yhdistämme kaksi ennen yhdistämätöntä lähestymistapaa. Ensinnäkin hyödynnämme tutkimuksessamme käyttäytymistieteiden teorioita, jotka kuvaavat ihmisiä psykologian ja laskennallisten periaatteiden avulla. Toisaalta koneoppimisen avulla pystymme ensimmäistä kertaa ennustamaan suuria määriä käyttäytymistä kuvaavia muuttujia ja opettamaan käyttäytymismalleja eri ympäristöissä, Oulasvirta jatkaa.

Rahoitettava projekti kestää viisi vuotta.