Kolumni

Mikä se sellainen growth mindset oikein on?

27.11.2023 8:27
Mika Hyötyläinen
Ihminen on osana luontoa jatkuvassa muutoksessa, mutta työelämässä jopa taistelemme sitä vastaan, kirjoittaa Mika Hyötyläinen.

Kun katselee luontoa, ymmärtää, että siellä muutos on jatkuvaa. Vuodenajat tulevat ja menevät, ja jos oikein filosofiseksi alkaa, niin luonto ei ikinä ole samanlainen, vaan muuttuu jatkuvasti.

Jos taas miettii keskivertotyöympäristöä, tuntuu se kovin vastakohtaiselta. Muutos nähdään pääsääntöisesti epämiellyttävänä – tai ainakin siinä vaiheessa, kun se koskettaa omaa itseään.

Ihminen on osa luontoa, joten miksi ihminen toimii luontaisen ympäristönsä vastaisesti työpaikalla? Onko työpaikoissa jotain luonnotonta?

Ihmisen selviytymisen läpi aikojen on mahdollistanut muun muassa ravinnon turvattu saanti. Jos ravintoa ei ollut, tai sen saanti oli riittävän epäsäännöllistä, olemassaolo ei ollutkaan turvattu. Siksi ihminen on aina palannut hyville marjamättäille, sienestysmaille ja metsästyspaikoille: Koska ne ovat turvanneet oman ja heimon olemassaolon ja tulevaisuuden.

Ihminen ei niinkään vastusta muutoksen tuomaa uutta vaan vanhasta luopumista.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Kun miettii tätä ja edelleen alun vastakkainasettelua, tulee mieleen, että ihminen ei niinkään vastusta muutoksen tuomaa uutta vaan vanhasta luopumista. Etenkin, jos se tuttu ja turvallinen on tuonut aiemmin menestystä ja kunniaa, ja sen mukaisesti toimien on turvattu yrityksen tulevaisuus.

Mutta kuten todettu aikaisemmin, muutos luonnossa, muutos ympärillämme, on luonnollinen olotila. Jopa pakollinen olotila. Koska olemme osa ympäröivää luontoa, ja se muuttuu joka hetki.

Kyse ei ole siitä, haluammeko muuttua.

Kyse ei ole siitä, haluammeko muuttua, vaan päätämmekö muuttua, jotta mahdollistamme yrityksemme menestyksen myös jatkossa? Päätämmekö päästää irti vanhoista tavoistamme siinä vaiheessa, kun maailma ympärillämme on muuttunut niin paljon, että nuo tavat ovat muodostuneet taakaksi?

Sitä growth mindset on minulle. Kyky päästää irti vanhoista tavoista. Kyky kyseenalaistaa tapoja, jotka ovat tuoneet menestystä aiemmin.

Mikä on sitten paras tapa toteuttaa tämä? Minulle se on esimerkiksi AI:n kohdalla ollut yksinkertainen tekeminen. Eli olen vain alkanut tehdä erilaisia asioita sen avulla - aluksi väkisin. Töissä ja vapaa-ajalla. Ja mitä enemmän olen tehnyt, sitä paremmin ymmärrän, kuinka montaa asiaa se muuttaa ja tulee muuttamaan.

Mikä on paras tapa sinulle päästää irti vanhasta?