Fitsum Admasu / Unsplash
Ilmiöt

Mainostoimisto Tagomon ja Urheilugaalan käynnistämä Aikuisten Liikuntatunti -hanke haastaa työnantajat tarjoamaan liikuntamahdollisuuden työajalla

13.2.2024 10:43
Mikko Perttunen
Turkulaisessa mainostoimistossa huomattiin, että palkallinen tunti liikuntaa jokaisena työpäivänä on taloudellisesti kannattavaa.

Turkulainen mainostoimisto Tagomo ja Urheilugaala ovat käynnistäneet yhteistyössä Olympiakomitean kanssa hankkeen, jolla halutaan saada pysyvä muutos suomalaiseen työelämään sallimalla liikunta työaikana.

Vuonna 2018 perustetussa Tagomossa kokeiltiin jo yrityksen alkuvaiheissa yhteistä aamun liikuntatuntia kerran viikossa. Taustalla oli muun muassa Tagomon toimitusjohtaja Petri Elovaaran edellisen yrityksensä Vilperi Digimediat Oy:n aikana kokema työuupumus.

Kolmen kuukauden kokeilu yllätti, sillä työntekijöiden tehokkuus kasvoi ja myynti oli liikuntapäivinä puolitoistakertainen – vaikka päivä jäi työnteon osalta lyhyemmäksi aamun reippailun vuoksi.

Tagomo siirtyikin jo viisi vuotta sitten malliin, jossa kaikki työntekijät saavat käyttää työajastaan tunnin liikuntaan jokaisena työpäivänä.

– Vaikutukset ovat olleet kiistattoman positiiviset: työteho nousee liikuntapäivinä, ja esimerkiksi sairaspoissaolopäiviä on etua käyttävillä vuosittain vain noin 0–3. Kynnys liikkumismahdollisuuksien tarjoamiseen työaikana on yrityksissä usein korkea, koska se nähdään lisäkustannuksena. Totuus on kuitenkin päinvastoin, Elovaara painottaa tiedotteessa.

Suomalaisten liikkumattomuus aiheuttaa vuosittain valtavat kustannukset.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Suomalaisten liikkumattomuus aiheuttaa vuosittain valtavat kustannukset. Yhteisestä huolesta syntynyt Aikuisten Liikuntatunti toteutetaan yhteistyössä Olympiakomitean kanssa, ja hankkeen tavoitteena on saada kaikki työnantajat sallimaan työntekijöilleen tunti liikuntaa viikossa työajalla ja ottamaan näin vastuu henkilöstönsä hyvinvoinnista sekä samalla parantamaan yritystensä menestystä.

Aikuisten Liikuntatunti on valittu ensimmäisten joukossa yhdeksi Suomen Olympiakomitean Suomi – toimintakykyinen maa ja kansa -ohjelman virallisista teoista.

Aikuisten Liikuntatunnin keulakuvana on olympiavoittaja Sami Jauhojärvi. Kasvoina ovat mukana myös muun muassa kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo, yrittäjä Jaajo Linnonmaa ja tanssinopettaja Helena Ahti-Hallberg.

– Liikuntaetu työajalla on mahdollisuus, jota hyödyntämällä sekä ihmiset että yritykset voivat voida paremmin. Yrityksillä on aito mahdollisuus ottaa yhteiskunnallisen liikkumattomuushaasteen ratkaisu harteilleen mahdollistamalla kiireisille ihmisille liikunta työpäivän yhteydessä. Haluamme luoda tällä hankkeella pysyvän muutoksen suomalaiseen työelämään, ja saada myös työntekijät haastamaan työnantajansa mukaan sankoin joukoin, Elovaara sanoo.