Kuva luotu Midjourney-tekoälyllä
Digitaalisuus

Kysely: Valtaosa suomalaisorganisaatioita hakee vielä suuntaa tekoälyn hyödyntämisessä

13.2.2024 9:29
Mikko Perttunen
Edelläkävijätkin ovat vielä muutoksen alkuvaiheessa.

Digitaalisen ohjelmisto- ja palveluyritys Digian loppuvuodesta toteuttama kyselytutkimus kertoo, että suomalaisorganisaatioissa on herätty tekoälyn mahdollisuuksiin, mutta etujoukon perässä suurimmalta osalla uupuvat vielä suunta ja suunnitelmat.

Vain 15 prosenttia vastaajista kertoo kyselyssä, että rahoitusta ja johdon sitoutumista tekoälyn käytön edistämiseen on "melko hyvin" tai "riittävästi" – toisin sanoen 85 prosentilla nämä uupuvat.

52 prosentissa organisaatioita datan analysoinnin ja tekoälyn tuotoksia on hyödynnetty ainakin jonkin verran päätöksenteossa ja toimenpiteissä. Loput 48 prosenttia kertoi, ettei heillä ole vielä sellaista data- ja tekoälytekemistä, josta olisi aidosti hyötyä liiketoiminnassa.

Kartoituksessa kuitenkin havaittiin, että vajaa puolet organisaatioista on asettanut jonkinlaisia tavoitteita tekoälyn käyttöön. Haasteena on, että vain kymmenen prosenttia seurasi tavoitteiden toteutumista jollain tavalla – ja silloinkin seurannassa nähtiin olevan puutteita. 52 prosenttia kertoi, ettei tekoälyn käytölle ollut asetettu minkäänlaisia tavoitteita.

66 prosentissa organisaatioita on alustavia visioita tekoälyn ja datan hyödyntämiselle, muttei mitään kovin konkreettista. 14 prosentilla ei ole minkäänlaisia suunnitelmia.

"Tänä vuonna yritykset ottavat laajasti ensimmäisiä askeleita tekoälyn arjen hyödyntämisessä."
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Kysely pohjautui Digian tekoälyn maturiteettimalliin. Mallissa on hahmotettu 11 näkökulmaa tekoälyn hyödyntämiseen johdon sitoutumisesta ja visiosta käytettävissä oleviin resursseihin, teknisiin kyvykkyyksiin ja eettisiin toimintaohjeisiin. Mallin ajatus on, että kaikki 11 kohtaa täytyy huomioida, jotta tekoälyä on mahdollista hyödyntää menestyksekkäästi.

Maturiteetin perusteella vastaajat jakautuvat kolmeen ryhmään. Yhdeksän prosenttia kuului edistyneempään etujoukkoon. Loput jakautuivat kahteen yhtä suureen ryhmään: keskitason etenijöihin ja varovaisiin. Edelläkävijätkin ovat vielä muutoksen alkuvaiheessa, sillä niiden keskimääräinen maturiteettitaso on asteikolla yhdestä viiteen noin kolmosen tasolla. Noin 45 prosenttia vastaajaorganisaatioista lukeutuu varovaisten ryhmään, joka on aivan alkumetreillä maturiteettimallin kaikilla 11 osa-alueella.

– Tänä vuonna yritykset ottavat laajasti ensimmäisiä askeleita tekoälyn arjen hyödyntämisessä. Vuonna 2025 tekoälyä levitetään organisaatioissa laajemmalle. Varhaiset hyödyntäjät saavat tietenkin eniten etua, ja muut alkavat jäädä jälkeen, teknologiajohtaja Juhana Juppo Digialta toteaa tiedotteessa.

Kyselyyn vastasi 58 suomalaista organisaatiota, jotka edustivat kattavasti erityyppisiä ja erikokoisia yrityksiä sekä julkisen sektorin toimijoita. Kysely toteutettiin loppuvuodesta 2023.