Mikko Vares
Digitaalisuus

Krosswise rakentaa Suomeen IT-alan yritysrypästä – sijoittajana Reaktor

24.1.2024 11:03
Mikko Perttunen
Tamperelaiskonsernin tavoitteena on avata toimisto tänä vuonna myös Helsinkiin.

Vuoden 2022 alussa perustettu Krosswise rakentaa parhaillaan IT-konsultointiin erikoistuvia tytär- ja osakkuusyrityksiä, joista jokainen keskittyy omaan, tarkoin valittuun toimialaansa.

Yhteistyön takana on useita kotimaisia digialan konkareita Matti Ristimäen (kuvassa kolmas vas.) johdolla sekä sijoittajana teknologiayhtiö Reaktor. Yritysrypäs on lähtöisin Tampereelta, mutta suunnitelmissa on avata toimisto Helsinkiin vielä tämän vuoden aikana.

Tällä hetkellä toiminnassa ovat jo puolustus- ja turvallisuusalaan keskittynyt 61 North Point Solutions Oy sekä teollisuuden digitalisaatioon erikoistunut Forge Digital Oy. Krosswisen kolmannelle tukijalalle, terveyssektorille, ollaan parhaillaan etsimässä toimitusjohtajaa.

Krosswisen toimitusjohtaja ja perustaja Ristimäki kertoo yritysryppään keskittyvän toimialoihin, jotka ovat tietojärjestelmien kehittämisen kannalta vaativia ja edellyttävät paljon erityisosaamista. Valitut toimialat ovat myös merkityksellisiä yhteiskunnan toimivuudelle ja kilpailukyvylle.

"Voimme lähteä rakentamaan toimialayhtiöitä muillekin toimialoille, kunhan merkityksellisyyden vaatimus täyttyy."
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– Tavoitteenamme on valjastaa kotimainen IT-huippuosaaminen yhteiskunnan hyödyksi. Siksi ensimmäisiksi toimialoiksi on valittu puolustus- ja turvallisuusala, teollisuus sekä terveysala. Tulevaisuudessa voimme lähteä rakentamaan toimialayhtiöitä muillekin toimialoille, kunhan merkityksellisyyden vaatimus täyttyy, Ristimäki toteaa tiedotteessa.

Krosswisen tavoitteena on kasvattaa jokainen toimialayhtiö vähintään 200 henkilön suuruiseksi ja osaamiseltaan kansainväliselle tasolle.

Hankkeessa mukana olevan teknologiayhtiö Reaktorin Fusion Ecosystemin intresseissä on sekä uudenlaisten liiketoimintamallien kehittäminen että IT-alan kotimaisen osaamispotentiaalin täysimittainen hyödyntäminen. Fusion Ecosystem on digitaaliseen kehittämiseen erikoistuneiden yritysten kansainvälinen verkosto, jonka missiona on rakentaa, kasvattaa ja auttaa konsultointiyrityksiä kasvamaan. Nykyisellään Fusioniin kuuluu yli kolmekymmentä yritystä.

– Erikoistumiselle on entistä enemmän kysyntää markkinalla. Samaan aikaan yhä isompi joukko alan osaajia haluaa kehittää teknologisen osaamisen lisäksi myös toimialaosaamista, Krosswisen neuvonantajana toimiva Reaktorin perustaja ja Yhdysvaltojen toimintojen johtaja Tuomas Routto toteaa.

Kuvassa Ristimäen isäksi Forge Digitalin Esa Mäkelä ja 61N:n Aapo Koski sekä Reaktorin Fusion Ecosystem Oy:n Heikki Härkönen.

Korjattu klo 14.12: Kuvassa ei ole Tuomas Routto vaan Heikki Härkönen.