Icebreaker.vc
Brändit

ūüĒć Kasvuhakkeroija Mari Luukkainen: ‚ÄĚTavoitteeni on pelastaa pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta‚ÄĚ

8.5.2024 12:48
Mitra Vasara
Luukkaisen 20 vuoden ura teknologia-alalla alkoi kotisivujen tekemisestä disketeille.

ūüĒć Suurennuslasilla merkityt jutut ovat uutisia pidempi√§ ja taustoittavia artikkeleita. Markkinoinnin muutoksentekij√§t -sarjassa haastatellaan henkil√∂it√§, jotka toteuttavat markkinointia perinteist√§ poiketen ja menestyksekk√§√§sti.

38-vuotias Mari Luukkainen on itseoppinut kasvuhakkeroinnin asiantuntija. 

‚Äď Minulla ei ole relevanttia koulutusta ty√∂h√∂ni. Copy-pastetin joskus itselleni tradenomin tutkinnon rauhoitellakseni vanhempiani, Luukkainen sanoo.

Luukkainen työskentelee pääomasijoittajana venture capital -rahastossa. Hän vetää myös perustamaansa Herizon-yhdistystä, jossa on Luukkaisen lisäksi 3-4 työntekijää. Lisäksi Luukkainen toimii enkelisijoittajana ja flippaa asuntoja.

Teknologia-alaa Luukkainen on opiskellut itsenäisesti vuodesta 1998 lähtien. Hänen osaamisensa on aina perustunut samaan filosofiaan: aseta tavoite, kokeile, jatka tai muuta toimintaa. 

‚Äď Tein kotona nettisivustoja Notepad-ohjelmalla. Meill√§ ei ollut varaa nettiin, joten varastoin kotisivut disketille ja kokeilin √§idin ty√∂paikalla, toimivatko ne.¬†

Kiinnostus alaan on kantanut Luukkaista, vaikka hän onkin kokenut 20 vuoden uransa aikana paljon vähättelyä. 

‚Äď Suomi tarvitsee diversiteetti√§ teknologia-alalle saadakseen menestyneit√§ start up-yrityksi√§. Icebreaker.vc:n datan mukaan Suomessa, Ruotsissa ja Virossa p√§√§omasijoitusta hakeneista teknologiayhti√∂ist√§ vain nelj√§ss√§toista prosentissa on perustajatiimiss√§ nainen ja vain nelj√§ prosenttia heist√§ on toimitusjohtajia.¬†

Kaikki sellainen miss√§ on mittari, on helppoa ‚Äď ja kaikki miss√§ ei, vaikeaa.

‚ÄćP√§√§t√∂ksi√§ ja muutoksia

Luukkainen työskenteli aiemmin siivousyhtiö Freskassa, jonka vuosiliikevaihdon hän onnistui kasvattamaan alle miljoonasta eurosta 13 miljoonaan kahdessa vuodessa. Luukkaisen mielestä tämä johtui siitä, että hän oli oikeassa paikassa täydellisessä markkinatilanteessa ja teki asiat hyvin.

‚Äď Suurin onnistumiseni eli Freskan kasvattaminen oli silti t√§ysin onnenkauppaa. Olin tehnyt t√§ysin samat asiat kahdessa yrityksess√§ aikaisemminkin, mutten ollut onnistunut samassa mittakaavassa.¬†

Vapaa työrytmi on Luukkaisen mielestä hänen työnsä kannalta olennainen. Luukkainen saattaa painaa töitä jonain päivänä 11 tuntia. Seuraavana päivänä hän osallistuu vain pariin puheluun ja viettää loppupäivän puutarhassaan.

‚Äď Minun pit√§√§ pysty√§ tekem√§√§n paljon olennaisia p√§√§t√∂ksi√§: mik√§ on tavoite, mit√§ tehd√§√§n, mit√§ tulosten perusteella tehd√§√§n. Jos minulla ei ole aivokapasiteettia siihen, ty√∂ni ei onnistu.¬†

Julkishallinnolla ei ole yleensä mitään tekemistä mittaroinnin kanssa, vaan siellä rakennetaan hyödyttömiä huuhaa-hankkeita.  

‚Äď Flippaan asuntoja, ja saatan hinkata sein√§st√§ r√∂√∂kipinttymi√§ tuntikausia. Kun sit√§ tehdess√§ asiat ovat jalostuneet p√§√§ss√§ni, on helpompi tykitt√§√§ t√∂it√§.¬†

Tietotyön tekeminen tehdasmaiseen tyyliin 7,5 tunnin päivärytmillä ei ole Luukkaisen mukaan järkevää.

‚Äď Jos istut huonosti koko p√§iv√§n huonosti ilmastoidussa toimistossa ‚Äď tai viel√§ pahempaa: puhelinkopissa eli tietoty√∂l√§isen ruumisarkussa ‚Äď sinulla ei ole ajatusten jalostumisaikaa, etk√§ pysty tekem√§√§n hyvi√§ p√§√§t√∂ksi√§.¬†

Sekä yhdistys että osakeyhtiö

Luukkaisen perustaman Herizonin tavoite on korkeakoulutettujen maahanmuuttajien työllistäminen. Viime vuonna yhdistys työllisti 133 henkilöä. 

Herizonin hyväntekeväisyystoiminnan rahoittamiseksi yhdistystä laajennettiin osakeyhtiöksi, joka myy henkilöstövuokrauspalveluita. Yhtiö on välittänyt palveluitaan kolmessa kuukaudessa 200 000 eurolla. 

Herizon järjestää kansainvälisille osaajille esimerkiksi työpajoja, joissa kv-osaajat oppivat sanoittamaan pohjoismaisen työkulttuurin kannalta olennaista osaamistaan. 

‚Äď Vuonna 2023 teimme 400 000 euron arvosta uusia kuukausittaisia palkkatuloja valtiolle, mik√§ tuo paljon verotuloja Suomeen, sill√§ suurin osa ty√∂llist√§mist√§mme henkil√∂ist√§ on ollut ty√∂tt√∂min√§. Silti toiminnalle on todella vaikeaa saada rahoittajia.¬†

‚ÄćOn arvailua onko markkina kasvava, perustajat kykenevi√§ rakentamaan yksisarvisyhti√∂n tai onko valittu teknologia paras.¬†

Yhdistyksen kautta Luukkainen on paljon tekemissä julkishallinnon kanssa ja kokee sen välillä turhan hitaaksi ja hankalaksi. 

‚Äď Julkishallinnolla ei ole yleens√§ mit√§√§n tekemist√§ mittaroinnin kanssa, vaan siell√§ rakennetaan hy√∂dytt√∂mi√§ huuhaa-hankkeita.¬†¬†

Maahanmuuttajat löytävät Herizonin palvelut suositusten perusteella. Yhdistyksen nettisivut ovat sen tärkein linkki työnhakijoihin. Markkinointiin yhdistyksellä ei ole rahaa, mutta Luukkainen pitää haasteesta.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Pitkäjänteisyyden voima

Luukkainen saattaa laittaa viestin sadalle henkilölle Linkedinissa ehdottaakseen maahanmuuttajataustaisen henkilön palkkaamista. Joskus kukaan ei vastaa. Luukkainen ei jää harmittelemaan asiaa, vaan pohtii uutta taktiikkaa. 

Hyvät päätökset vaativat Luukkaisen mukaan myös rohkeutta. Hänen mielestään moni startup ei pärjää, koska perustajat eivät uskalla laittaa viestejä vieraille ihmisille Linkedinissa. 

Luukkaisen mielestä ihmiset eivät useinkaan ohjaudu tekemään asioita, jotka ovat vaikeita tai epämukavia. Itse hän tekee asioita nimenomaan yrityksen ja erehdyksen kautta. Luukkainen kokeekin, ettei hän ole sen takia sopeutunut hyvin tavallisiin työpaikkoihin.

Hän ei usko trendien mukana juoksemiseen vaan pitkäjänteiseen tekemiseen. 

‚Äď Nykyiset trendit ovat teko√§ly ja kest√§v√§ kehitys. Viiden vuoden p√§√§omasijoittajaurani aikana olen n√§hnyt monta trendi√§ kuten virtuaalitodellisuus, lohkoketjut, kryptot ja lis√§tty todellisuus.¬†

Sijoittamisesta Luukkainen ei ota paineita, mutta samaan aikaan hän haluaa olla siinä todella hyvä. Sijoittaminen perustuu Luukkaisen mukaan osin valistuneeseen arviointiin.

‚Äď On arvailua, onko markkina kasvava, perustajat kykenevi√§ rakentamaan yksisarvisyhti√∂n tai onko valittu teknologia paras. Sitten tuleekin korona, Ukrainan sota tai teko√§lybuumi.

‚ÄćMarkkinointia numeroilla

Luukkaisen henkilöbrändi ja 25 tuhannen seuraajan yleisö Linkedinissa kannattelevat Herizonia. Luukkaiselta pyydetään paljon neuvoja henkilöstöasioissa. 

‚Äď Monilla firmoilla on ennakkok√§sityksi√§ siit√§, miten vaikeaa Suomessa sijaitsevan kv-osaajan ty√∂llist√§minen on. He eiv√§t uskalla ottaa kv-tekij√§√§ palkkasuhteeseen, vaan kokeilevat ensin henkil√∂st√∂vuokrausta Herizonin kautta.

Luukkainen motivoituu siitä, että hänellä on konkreettinen numerotavoite, jota pitää parantaa. 

‚Äď Kaikki sellainen miss√§ on mittari, on helppoa ‚Äď ja kaikki miss√§ ei, on vaikeaa. Olen aina rakentanut tosi kannattavia markkinointihimmeleit√§ ja mitannut suoraan tuloksia. Freskalla kahden vuoden ajan tekem√§ni asiakashankinta oli koko ajan kannattavaa, vaikka skaalasin kuukausipanostusta sataan tuhanteen euroon per maa.

‚ÄćYhteiskunnan uusi kukoistus

Luukkaisen iso visio on pelastaa pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta. Hänellä on myös vuositavoitteita ja välietappitavoitteita.

‚Äď Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta luhistuu, jos emme saa t√§nne kasvuyrityksi√§ ja ty√∂per√§ist√§ maahanmuuttoa. Syntyvyys ei lis√§√§nny, ja talouskasvu raahaa per√§ss√§.¬†

Luukkainen haluaa saada yhteiskunnan uuteen kukoistukseen. 

‚Äď Hesarissa ihmiset kitisev√§t, miten huonosti asiat ovat, mutta pit√§isi vaihtaa perspektiivi√§. Koulutetut maahanmuuttajat pit√§v√§t Suomea ihan paratiisina.¬†

Nuorempana Luukkaisella oli enemmän numeerisia tavoitteita. Luukkainen saavutti kaikki tavoitteensa ja skaalasi ne isommaksi. Lopulta niiden saavuttaminen ei tuntunut oikein miltään. 

‚Äď Nyky√§√§n minulle olennaiset luvut ovat nolla ja yksi. Mittaan tekemist√§ni kysym√§ll√§ itselt√§ni, ett√§ onko t√§m√§ p√§iv√§ minulle kiva ja mielek√§s. Vastaus on joko nolla tai yksi. Jos se on nolla, minun pit√§√§ muuttaa jotain olennaista. Jos se on yksi, jatkan samaan malliin.

Luukkaisen 3 vinkkiä kasvuhakkerointiin:


1. Päätä tavoite.

2. Testaa.

3. Jatka tai muuta.