Columbia Road
Toimistot

ūüĒć Columbia Roadilla on arvioitu palkkojen reiluutta kahdesti vuodessa ‚Äď tuloksena syntyi miesten ja naisten v√§linen palkkatasa-arvo kuin itsest√§√§n

8.3.2024 8:55
Mikko Perttunen
Kaikki eivät saa samaa palkkaa, mutta erojen on tunnuttava perustelluilta.

ūüĒć Suurennuslasilla merkityt jutut ovat pidempi√§, taustoittavia ja p√§ivitt√§isest√§ uutisoinnista poikkeavia artikkeleita.

Miesten ja naisten välinen palkkaero puhuttaa vuodesta toiseen. Vuonna 2022 naisten ansiot olivat koko työmarkkinoilla keskimäärin 84 prosenttia miesten ansioista. Ero kaventuu, mutta hyvin hitaasti.

Aihe on monimutkainen, sillä asiaa voidaan tarkastella monesta näkökulmasta. Naiset ja miehet työskentelevät eri toimialoilla ja eri tehtävissä, ja monilla naisvaltaisilla aloilla palkkaus on miesvaltaisia aloja matalampi, joten palkkaero on tietyllä tavalla yhteiskunnan rakenteissa.

Selittämättömistä palkkaeroista puhutaan silloin, kun tarkastellaan saman ikäluokan miehiä ja naisia, joilla on sama koulutustausta ja jotka työskentelevät samalla alalla ja samoissa tehtävissä. Tässäkin tapauksessa eroa voi olla toimialan mukaan muutamia prosentteja. Palkkaeroa ei luonnollisestikaan ole työehtosopimusten mukaisissa taulukkopalkoissa, joten monella yksittäisellä työpaikalla tilanne on kyllä aidosti tasa-arvoinen.

Vuonna 2016 perustetussa, digitaaliseen myyntiin erikoistuneessa konsulttitalo Columbia Roadissa on jollain tasolla heti yrityksen alkuvaiheista asti ollut käytössä malli, jolla tavoitellaan palkkareiluutta organisaation sisällä.

Niin sanotun Salary Fairness -mallin perusajatus on, että jos yrityksen palkoista julkaistaisiin täydellinen lista, tuntisivat ihmiset sen olevan kaikilta osin reilu. Kyse ei siis ole siitä, että kaikki saisivat samaa palkkaa, vaan että erot ovat aidosti perusteltuja.

"Ihmiset joka tapauksessa puhuvat palkoistaan."
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

‚Äď Ihmiset joka tapauksessa puhuvat palkoistaan, ja heill√§ pit√§isi olla koko ajan sellainen tunne, ett√§ he ymm√§rt√§v√§t mahdolliset erot palkkauksissa, toimitusjohtaja Sirkka-Liisa Rotinen (kuvassa) kertoo.

Salary Fairness -mallissa arvioidaan jatkuvasti, ovatko työntekijöiden palkat reiluja suhteessa toisiinsa. Senioriteettitasot ja niihin liittyvät palkkahaarukat ovat kaikkien tiedossa, joten työntekijät pystyvät näkemään, kuka on missäkin palkkahaarukassa.

Todella tärkeää on koko ajan ollut myös se, ettei yksi ihminen ole päättämässä yksittäisen työntekijän palkasta.

‚Äď Yhdell√§ ihmisell√§ on helposti tiedostamattomiakin olettamia, joilla suositaan samankaltaisia ihmisi√§. Kenenk√§√§n palkka ei j√§√§ yhden esihenkil√∂n taakse, vaan palkkausta arvioi v√§hint√§√§n viisi ihmist√§, joilla on eri substanssitausta, jolloin mahdollistetaan keskustelu eri n√§k√∂kulmista. T√§m√§ joukko my√∂s uudistuu aika ajoin, jolloin tilannetta pystyt√§√§n tarkastelemaan objektiivisesti, Rotinen selitt√§√§.

"Kenenkään palkka ei jää yhden esihenkilön taakse."

Käytännössä malli toteutuu kaksi kertaa vuodessa käytävinä keskusteluina, joissa tarkastellaan palkkoja kollektiivisesti, ja jonka pohjalla ovat myös kollegoilta ja asiakkailta saatu palaute. Vaikka malli vie pari kertaa vuodessa paljon aikaa, ei mallissa toisaalta tarvitse käydä yksittäisiä palkkaneuvotteluja pitkin vuotta.

Rotinen korostaa, että on myös tärkeää käydä uutta työntekijää palkatessa pienempimuotoinen Salary Fairness -keskustelu.

‚Äď Muuten voisi helposti k√§yd√§ niin, ett√§ neuvottelutilanteessa tullaan sis√§√§n korkeammalla palkalla, kuin mik√§ mallin mukaan olisi reilua, h√§n toteaa.

Salary Fairness -mallin taustalla oli aikanaan toive, ettei nimenomaan selittämättömiä palkkaeroja pääsisi yrityksessä syntymään. Rotinen itse kokee, että koska Salary Fairness -malli on johtanut siihen, ettei palkkaeroa miesten ja naisten välillä yrityksessä ole, siitä voidaan aidosti olla ylpeitä.

‚Äď T√§t√§ ongelmaa ei toisaalta miss√§√§n vaiheessa l√§hdetty suoranaisesti ratkomaan, vaan se oli pitk√§j√§nteisen ty√∂n lopputulos. Monimuotoisuustekij√∂it√§ on tietysti todella monia, ja t√§rke√§√§ on, ett√§ esimerkiksi eri kansallisuus- ja koulutustaustoista tulevat sek√§ eri ik√§iset kokevat palkkauksen reiluna.

Lue my√∂s: Konsulttitalo Columbia Road hy√∂tyi koronapandemian seurauksista ‚Äď yli 10 miljoonan euron liikevaihdon tehneen yrityksen tavoitteena on kasvaa isoin askelin

Lue myös: Digitaaliseen myyntiin ja markkinointiin erikoistunut Columbia Road laajenee Tampereelle

Columbia Road

Digitaaliseen myyntiin erikoistunut konsulttitalo, jolla toimistot Helsingissä, Tampereella ja Tukholmassa

Perustettu 2016

Konsernin liikevaihto noin 16.25 miljoonaa euroa (2023)

Työllistää noin 150 henkilöä