Brändit

Coca-Cola, Pepsi, McDonald’s ja Starbucks keskeyttävät toimintansa Venäjällä – useilta tunnetuilta brändeiltä odotetaan yhä vastaavaa päätöstä

Kuva:
Coca-Cola, Pepsi, McDonald’s ja Starbucks keskeyttävät toimintansa Venäjällä – useilta tunnetuilta brändeiltä odotetaan yhä vastaavaa päätöstä

Coca-Cola, Pepsi, McDonald’s ja Starbucks kertoivat tiistaina keskeyttävän toimintansa Venäjällä. Vielä tiistaina iltapäivällä Suomen aikaan kyseiset huippubrändit eivät olleet kertoneet suunnitelmistaan, vaikka lukuisat muut globaalit jätit olivat ryhtyneet toimenpiteisiin.

Viivyttely ja tekemättömyys saivat ihmiset boikotoimaan ketjuja. Esimerkiksi twitterissä trendasivat hashtagit #BoycottMcDonalds ja #BoycottCocaCola.

Pepsi kertoi keskeyttävänsä joidenkin brändien, Pepsi-Colan, 7UPin ja Mirindan, viennin Venäjälle. McDonald’s puolestaan sulkee väliaikaisesti kaikki 850 ravintolaansa Venäjällä. Starbucks keskeyttää kaikki toimintansa aina kahvilatoiminnasta tuotteiden vientiin.

Boikotointia on kohdistunut myös muun muassa ravintolaketju KFC:hen, jolla on yli tuhat ravintolaa Venäjällä. KFC:n emoyhtiö Yum! Brands kertoi keskeyttävänsä kaikki investointinsa Venäjällä ja antavansa kaikki Venäjältä tulevat tuotot humanitaariseen apuun.

Tiistain jälkeen Venäjä-boikottiin ovat liittyneet käytännössä kaikki läntisen maailman kärkibrändit, mutta monet tunnetut yritykset ovat yhä jatkaneet toimintaansa maassa. Yalen yliopiston professori Jeffrey Sonnenfeld on koonnut yhteen kaikki merkittävät yhdysvaltalaiset brändit, jotka ovat jättäneet Venäjän markkinan toistaiseksi tai lopullisesti sekä brändit, jotka eivät ole vielä lähteneet maasta. Toimintaansa Venäjällä ovat jatkaneet muun muassa Mars, Nestle, Pirelli, Whirlpool, Caterpillar ja Bridgestone Tire.

Seuraa MarkkinointiUutisia sosiaalisessa mediassa ja saat tuoreet uutiset helposti feediisi.

Lisää luettavaa