Sven Brandsma / Unsplash
Viestintä

Vuosi 2023 on ollut armoton, paljastaa Kotimaisten kielten keskuksen listaus vuoden sanoista

14.12.2023 11:30
Iina Kansonen
Käärijänvihreä, Nato-sukset, veribensa ja gaslighting. Muun muassa nämä sanat pääsivät mukaan listaukseen, joka heijastelee sitä, mitä on meneillään Suomessa ja maailmalla.

Kotimaisten kielten keskus (Kotus) on julkaissut listauksen vuoden 2023 sanoista. Listauksen perusteella vuosi 2023 on ollut edeltäjiensä tapaan melko armoton, ehkäpä jopa aiempia julmempi.

Listatuissa sanoissa näkyvät yhteiskunnallisen polarisoitumisen kärjistyminen, sodat, ilmastonmuutos ja kulkuaan jatkaneet virukset. Näihin teemoihin viittaavat muun muassa sanat luontojalanjälki, rajahäirintä ja korkeapatogeeninen.

Listauksessa on mukana myös itsenäisyyspäivänä hitiksi noussut sana tuplakättelijä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Listaukseen päätyi runsaasti myös muita kielteisiin ilmiöihin viittaavia sanoja, kuten gaslighting, roadman, ikuisuuskemikaali ja energia-ase. Mukana ovat lisäksi muun muassa tuoppikondomi, zoomer ja itsenäisyyspäivänä hitiksi noussut sana tuplakättelijä.

Listauksessa on kuitenkin mukana myös positiivisiin ilmiöihin liittyviä sanoja. Tällaisia ovat esimerkiksi lattemeikki, manuli, onigiri, päikkärivälitunti ja toimistokävely.

Vuonna 2023 Kotuksen uudissanatietokantaan lisättiin yli 5 000 uutta tai muuten ajankohtaista sanaa. Vuoden sanojen listalle niistä päätyi noin 80 sanaa.