Verohallinto
Brändit

Verohallinto hyppää tekoälyn kyytiin suomalaisilla maisemakuvilla

18.1.2024 12:21
Mitra Vasara
Verohallinnon uudistunut ilme julkaistaan kevään 2024 aikana.

Verohallinto on alkanut hyödyntää tekoälyä kuvituksessaan Vero.fi-sivustollaan. Sivuston hero-eli keskeisten kuvien avulla halutaan muistuttaa, että Verohallinto palvelee koko Suomea, kaikkialla Suomessa ja läpi vuoden. Sivuston uudistuksen toteutuksesta vastaavat Verohallinnon Vero.fi-tiimi ja Avidly.

Kuva-aiheeksi valittiin suomalainen maisema, jossa näkyy verovaroin tuotettavaa infrastruktuuria ja palveluita, kuten kouluja, aurattuja teitä ja luontoa. Maisemakuvista luotiin myös neljää vuodenaikaa juhlistavat versiot. Niiden avulla Verohallinnon sivusto voidaan päivittää aina syksyyn, talveen, kevääseen ja kesään.

Tekoälyn hyödyntäminen maisemakuvien rakentamisessa mahdollisti paitsi luovan idean optimaalisen toteutuksen myös kustannustehokkaan kuvatuotannon.

– Meille on tärkeää käyttää verovaroja vastuullisesti, ja useissa paikoissa eri vuodenaikoina järjestettävien ulkokuvausten asemesta saimme nyt kustannustehokkaan ratkaisun, toteaa vero.fi:stä vastaava viestintäpäällikkö Anu Mujunen tiedotteessa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Avidlyn tekoälykuvaamisen kumppani ja kansainvälisesti palkittu valokuvaaja Antti Karppinen toteaa, että tekoälyn luomat mahdollisuudet ovat huimat:

– Pelkillä perinteisillä menetelmillä tällainen projekti olisi pitänyt aloittaa 1,5 vuotta ennen kuvien julkaisemista, mutta nyt kuvat syntyivät lyhyessä ajassa säätilasta riippumatta. Haluttu lopputulos edellytti järkevää prosessia ja useiden tekoälyohjelmistojen hyödyntämistä, kertoo Karppinen.

– Kun raakaversiot kuvista olivat valmiit, lisäsimme yksityiskohtia ja korjasimme kuvien sommitteluja perinteisen kuvankäsittelyn keinoin. Sitten Karppinen rakensi kuva-aihiot uudestaan erilaisia tekoälyteknologioita hyödyntäen. Tämän jälkeen loimme vuodenaikaversiot, joihin lisäsimme yksityiskohtia. Viimeisessä vaiheessa skaalasimme kuvat ja viimeistelimme sävymaailman ja yksityiskohdat kuvankäsittelyssä, kertaa Avidlyn luova johtaja Erno Bärlund.