Luovuus

Tomi Leppänen on Vuoden Graafikko

Palkitun tekijän töiden lähtökohtana on usein yksinkertainen konsepti tai havainto.
Kuva:
Unto Rautio
Tomi Leppänen on Vuoden Graafikko

Vuoden Graafikoksi on valittu Tomi Leppänen. Vuonna 1976 Siilinjärvellä syntynyt Leppänen on tunnettu minimalistisesta ja leikittelevästä visuaalisesta suunnittelustaan.

Palkinnosta päättäneen työryhmän mukaan ”Tomi Leppänen on uskollinen minimalistiselle tyylilleen ja hänen kädenjälkensä on tunnistettava. Leppänen ymmärtää trendit, mutta ei kopioi niitä, vaan tekee aidosti töitä asiakkailleen. Design on hallittua ja se vakuuttaa myös kansainvälisesti. Tomi Leppäsen työt ilahduttavat, ja niissä on leikittelevä, oivaltava ote.”

Leppäsen töissä yhdistyy nykytaide ja visuaalinen kulttuuri.

Vuoden Graafikko -työryhmä halusi tänä vuonna nostaa esiin visuaalisen viestinnän alan yksinyrittäjän, sillä mikroyrittäjyys on tyypillinen tapa työllistyä suunnittelijana. Grafian jäsenistöstä noin puolet toimii yrittäjinä, ja heistä suunnilleen 76 prosenttia työllistyy juuri yksinyrittäjinä.

Kuopion muotoiluakatemiasta graafiseksi suunnittelijaksi valmistunut ja Aalto-yliopiston visuaalisen viestinnän muotoilu -maisteriohjelmassa opiskellut Leppänen perusti oman suunnittelustudionsa vuonna 2008.

Suunnittelutyön lisäksi muusikkona toimivan Leppäsen töissä yhdistyy nykytaide ja visuaalinen kulttuuri. Leppänen ei ajattele luovansa tyhjästä mitään ennennäkemätöntä tai uutta, vaan näkee olemassa olevien muotojen, ideoiden ja vaikutteiden olevan moduuleita, joita uudelleen yhdistämällä ja kierrättämällä voi löytää uusia kokonaisuuksia. Töiden lähtökohtana on usein yksinkertainen konsepti tai havainto.

Asiakasprojektien rinnalla Leppänen on suunnitellut yhteistöinä tekstiilituotteita eri toimijoiden, kuten designkauppa PUFin sekä We Jazz -festivaalin kanssa. Viime aikoina Leppänen on suunnitellut Typewriter Collection -mattosarjan Mum’sille, pakkausmuotoilua Bageri Å -leipomolle sekä Yes, peace -printtimalliston Kesärauha-festivaalille.

Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia jakaa Vuoden Graafikko -tunnustuksen vuosittain ansiokkaasta työskentelystä visuaalisen viestinnän suunnittelun alueella tai muusta toiminnasta alan tason ja arvostuksen kohottamiseksi Suomessa. Vuoden Graafikko 2023 -työryhmään kuuluivat Kaisa ja Christoffer Leka, Riikka Kuukka, Ossi Honkanen sekä Erno Forsström.

Leppäsen Vuoden Graafikko -palkintonäyttely Tauko Paus Pause pidetään Designmuseon Galleriassa 24.3.–27.8.2023.

Seuraa MarkkinointiUutisia sosiaalisessa mediassa ja saat tuoreet uutiset helposti feediisi.

Lisää luettavaa