Kuvaaja:
Relex
Ilmiöt

Toimitusketjujen tehostamiseen ja ruokahävikin vähentämiseen keskittynyt suomalaisyritys Relex keräsi 500 miljoonan euron rahoituksen – jopa Wolt jäi kakkoseksi

17.2.2022 9:25
Toni Rajamäki
Kyseessä on historian suurin suomalaisen kasvuyhtiön keräämä rahoituskierros.

Suomalaisyritys Relex Solutions on kerännyt 500 miljoonan euron rahoituksen. Summa on täysin poikkeuksellinen, sillä yksikään suomalainen kasvuyhtiö ei ole aiemmin kerännyt yhtä isoa rahoituskierrosta. Jopa Wolt jää kisassa kakkoseksi, sillä ruoankuljetuksen teknologiayhtiö on kerännyt parhaimmillaan 440 miljoonan euron rahoituskierroksen.

Jo viiden miljardin euron arvoisen Relexin kierroksella johtavana sijoittajana toimi yksi maailman suurimmista pääomasijoitusyhtiöistä, Blackstone Group International Partners.

Relexin avulla kaupat onnistuvat ennustamaan kysyntää, automatisomaan täydennystilaukset, hallinnoimaan tila- ja valikoimapuolta ja optimoimaan työvoimaa. Työkalulla tehostetaan vähittäiskaupan toimitusketjuja ja vähennetään ruokahävikkiä. Tuore rahoitus suunnataan pilvipohjaisen, tekoälyä hyödyntävän järjestelmän jatkokehittämiseen. Yritys aikoo palkata satoja uusia työntekijöitä yli 400 hengen tuotekehitystiimiinsä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

– Kuluttajatuotteiden toimitusketjuja on ohjattu vakiintuneiden toimijoiden vanhentuneella teknologialla. Meidän nopea kasvumme markkinajohtajaksi on osoitus alan valmiudesta muutokseen. Olemme ylpeitä saadessamme Blackstonen ja heidän huippuasiantuntijuutensa mukaan osaksi seuraavaa kehitysvaihettamme, jossa lisäämme entisestään investointeja teknologiseen kehitykseen. Tällä menemme kohti visiotamme aidosti kokonaisvaltaisesta toimitusketjujen ohjauksesta, kertoo Relexin toimitusjohtaja ja perustajajäsen Mikko Kärkkäinen tiedotteessa.


– Blackstonella on huomattavasti kokemusta vähittäismyynti- ja toimitusketjun suunnittelun markkinasta. Olemme seuranneet Relexin kasvua markkinoiden johtavaan asemaan tarkasti. Relexin kyky luoda tuottoa asiakkailleen lyhyessä ajassa ja asiakkaiden positiivinen palaute kiinnittivät huomiomme. Blackstonen pääoman, osaamisen ja globaalin verkoston avulla Relex voi vakiinnuttaa asemansa markkinajohtajana sekä laajentaa tuoteportfoliotaan, toteaa Blackstone Growthin Euroopan sijoitustoimintaa johtava Paul Morissey.

Relexin järjestelmä luo datan ja algoritmien avulla tarkkoja ennusteita tuotteiden menekistä. Ennusteiden ja jatkuvasti päivittyvien myynti-, varasto- ja toimitustietojen perusteella järjestelmä auttaa toimitusketjun kaikkia osapuolia tekemään parempia päätöksiä nopeammin. Vähittäiskauppiaat pystyvät optimoimaan tavaravirtojaan, tuotteiden varastointia ja hyllytystä sekä myymälätilan käyttöä niin, että kuluttajille pystytään varmistamaan tuotteiden hyvä saatavuus ja tuoreus ilman ylimääräisiä kustannuksia. Tuottajat voivat tarkempien menekkiennusteiden avulla paremmin ennakoida kysyntämuutoksia ja suunnitella tuotantonsa sen mukaisesti.

Optimoimalla koko toimitusketjua vähittäiskauppiaat ja kuluttajabrändit saavuttavat merkittäviä säästöjä, parantavat tuotteiden saatavuutta, vähentävät varastotasojaan noin 30 prosenttia sekä pystyvät pienentämään ruokahävikkiään jopa 40 prosenttia.

– Kulutustottumukset muuttuvat ennennäkemätöntä vauhtia. Datan, automaation ja algoritmien avulla pystymme auttamaan asiakkaitamme valmistajista vähittäiskauppiaisiin muokkaamaan tarjontaansa nopeasti kysynnän mukaan. Asiakkaamme arvostavat teknologiaa, jolla he pystyvät samanaikaisesti muokkaamaan myynti- ja tilauskanaviaan, tuotevalikoimaansa ja myymäläsuunnitteluaan. Tämä pitää pystyä toteuttamaan ilman mitään häiriöitä tuotantoketjuissa, tuotevalikoimassa ja operatiivisessa suunnittelussa, Kärkkäinen jatkaa.

Suomessa yrityksen asiakkaisin kuuluvat muun muassa S-Ryhmä, Musti ja Mirri, Stockmann, Lumene, Atria ja Apetit. Helsingissä sijaitsevan pääkonttorin lisäksi yrityksellä on toimistoja Pohjois-Amerikassa, useissa Euroopan maissa, Aasiassa ja Australiassa.

Lähde: Relexin tiedote

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)