Kuvaaja:
Sallan kunta
Luovuus

Toimitusjohtaja kertoo, miten Cannes-sensaatio House of Lapland onnistui tekemään kansainvälisen menestyskampanjan

23.6.2021 11:50
Toni Rajamäki
Lapin markkinointi- ja viestintätalon ilmastokampanja on saanut runsaasti tunnustusta Cannes Lions -festivaaleilla.

Lapin markkinointi- ja viestintätalon House of Laplandin tänä vuonna tehty Save Salla -ilmastokampanja on ollut meneillään olevan Cannes Lions -festivaalin suomalaissensaatio. Työllä on jo voitettu kolme kultaista leijonaa ja kolme pronssista, mikä on suomalaiselle toimistolle äärimmäisen kova suoritus.

Kampanja tehtiin viime talvena, mutta siitä huolimatta palkintokaapista löytyy jo runsaasti rautaa. Ennen Cannesia työ oli voittanut kahdeksan palkintoa kansainvälisessä D&AD-mainoskilpailussa.

Kampanjan kärkenä oli se, että pieni suomalaiskunta Salla hakee vuoden 2032 kesäolympialaisten isännyyttä. Tiedotteen tultua julki Salla järjesti kansainvälisen lehdistötilaisuuden, jossa paljastettiin, että kyseessä on kampanja ilmaston puolesta. Maailmassa pitää tehdä isoja ilmastotekoja vuoteen 2032 mennessä, ja Sallan kunta halusi haastaa kaikki maat mukaan ilmastotalkoihin.

Kampanja on kerännyt noin 7,5 miljardia näyttökertaa 63 eri maassa. Siitä on tehty yli 900 verkkojulkaisua, ja sosiaalisessa mediassa kampanja on tavoittanut yli 250 miljoonaa käyttäjää. Media-arvoltaan näkyvyys on yli 120 miljoonaa euroa. Paljon kertoo myös se, että Salla oli kolmen viikon ajan eniten mainittu paikkakunta Twitterissä.

House of Laplandin toimitusjohtaja Sanna Tarssanen kertoo MarkkinointiUutisille, että työn menestyksen taustalla on onnistuminen laaja-alaisesti.

– Moni asia meni oikein. Ylipäätänsä aihe on sellainen, joka koskettaa kaikkia. Myös ajoitus oli kohdillaan, kun ottaa huomioon maailman poliittisen tilanteen, Tarssanen sanoo.

Kampanja toteutettiin nerokkaasti, sillä aluksi keskiössä oli vain olympiahaku, ja sen jälkeen vuorossa oli lehdistötilaisuus, johon oli helppo saada mediaa mukaan olympiauutisen jälkeen.

– Toimme lehdistötilaisuudessa esiin, että kyseessä onkin kampanja, jolla tuomme esiin huolemme ilmastonmuutoksesta ja jolla Sallan kunta haluaa haastaa muut mukaan ilmastotalkoisiin. Lehdistötilaisuuden jälkeen saimme paljon haastattelupyyntöjä ja näimme, että kampanja lähti vetämään hyvin PR:n kautta.

PR-työssä onnistuminen olikin menestyksen elinehto.

– Tämä ei ollut kaupallinen kampanja, eikä kampanjalla ollut mediabudjettia, Tarssanen paljastaa.

Katso tästä Save Salla -kampanjavideo:

Menestystä ei voinut kuitenkaan pitää itsestään selvyytenä, sillä maailma on täynnä ilmastoteemaisia markkinointikampanjoita. Tarssanen kuitenkin sanoo, että kampanja poikkesi selvästi monista muista saman teeman töistä.

– Tässä oli koko asetelma täysin poikkeuksellinen. Ensinnäkin, kun pieni paikkakunta Lapista hakee kesäolympialaisia, se herättää kysymyksen, voiko tämä olla mahdollista? Lisäksi onnistuimme tuomaan viestin esiin rohkealla tavalla mutta silti samaan aikaan pilke silmäkulmassa. Lisäksi onnistumisen taustalla oli kampanjan aitous, joka tuli vahvasti esiin. Kampanjavideolla oli paljon sallalaisia, ja koko kampanjan keulakuvana oli kunnanjohtaja.

Kun pieni paikkakunta Lapista hakee kesäolympialaisia, se herättää kysymyksen, voiko tämä olla mahdollista?

Ei liene kovin suuri yllätys, jos Cannes-palkinnot eivät jää kampanjan viimeisiksi. Save Salla on hyvin varteenotettava kandidaatti myös ensi vuoden kotimaisten kisojen suurmenestyjäksi.

– Katsotaan niitä myöhemmin... Emme ole vielä miettineet niin pitkälle.

Kampanjassa oli House of Laplandin ohella mukana Sallan kunta ja brasilialaistoimisto Agencia Africa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)