Media

Teknologiajätit joutuvat maksamaan uutissisällöistä kymmeniä miljoonia – Australia hyväksyi kohutun lain

Muun muassa Facebook ja Google joutuvat maksamaan jatkossa isoja summia australialaisille tiedotusvälineille.
Kuva:
Unsplash/Joshua Hoehne
Teknologiajätit joutuvat maksamaan uutissisällöistä kymmeniä miljoonia – Australia hyväksyi kohutun lain

Australian parlamentti on hyväksynyt lain, joka velvoittaa teknologiayritykset, kuten Facebookin ja Googlen, maksamaan korvauksia mediataloille niiden sisältöjen käyttämisestä.

Kohuttuun lakiin tehtiin muutos viime hetkellä, kun Facebook onnistui saamaan tahtonsa läpi. Facebook alkoi osoittaa mieltään viime viikolla muun muassa rajoittamalla australialaisten tiedotusvälineiden uutisten jakamista.

Lakimuutoksen myötä teknologiajätit joutuvat maksamaan mediataloille kymmeniä miljoonia dollareita vuodessa. Google teki mediatalojen kanssa niiden sisällön käyttämiseen liittyviä sopimuksia jo ennen lain hyväksymistä, ja paikallisen CNET-uutismedian mukaan eräänkin sopimuksen arvo on vuodessa 23 miljoona dollaria eli vajaat 19 miljoonaa euroa.

Teknologiayrityksillä voi olla pian sama tilanne edessä myös Euroopassa. Suomikin haluaa, että teknologiayritysten korvausvelvollisuudesta säädetään lailla, kertoi Medialiiton ja Uutismedian liiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg MarkkinointiUutisten haastattelussa.

Facebookin kansainvälisistä suhteista vastaava Nick Clegg sanoi blogikirjoituksessaan, että Facebook on tyytyväinen siihen, että Australia oli valmis muokkaamaan alkuperäistä lakialoitetta. Clegg sanoi myös, että Facebook tekee mielellään yhteistyötä julkaisijoiden kanssa ja että yhtiö haluaa tukea laadukasta journalismia. Facebook aikookin tukea journalismia miljardilla dollarilla seuraavan kolmen vuoden aikana.

Seuraa MarkkinointiUutisia sosiaalisessa mediassa ja saat tuoreet uutiset helposti feediisi.

Lisää luettavaa