Jenny Ueberberg / Unsplash
Ilmiöt

Suomessa kelpaa etäillä – nousi neljä sijaa Nordlayerin etätyöindeksissä

19.10.2023 13:42
Mikko Perttunen
Kyberturvallisuudessa olisi rutkasti parantamisen varaa.

Suomi on maailman 11. paras maa etätyöskentelyn kannalta, kertoo Nordlayerin tuore tutkimus. Nordlayer loi globaalin etätyöindeksin, jossa otetaan huomioon neljä kriteeriä: kyberturvallisuus, taloudellinen turvallisuus, digitaalinen ja fyysinen infrastruktuuri ja sosiaalinen turvallisuus.

Suomi nousi listalla viime vuoteen nähden neljä sijaa. Tänä vuonna tosin arvioitiin 108 maata, kun viime vuonna maita oli mukana 66.

Pohjoismaat ovat listalla hyvin edustettuina, sillä Tanska on tutkimuksen paras etätyömaa ja Ruotsi listan viides. Toiseksi paras maa etätyöskentelyyn on Alankomaat ja kolmanneksi paras Saksa. Myös Viro on Suomen edellä sijalla seitsemän.

Suomen menestykseen vaikuttivat esimerkiksi kehittyneet sähköiset virastopalvelut (3. sija) ja sosiaalinen turvallisuus (5. sija). Myös turismin houkuttelevuudessa (6. sija) ja englannin kielen osaamisessa (9. sija) Suomi oli korkealla.

Toisaalta korkeat elinkustannukset ja internetin hinta pudottavat Suomea listalla.

Kyberturvallisuuden näkökulmasta Suomella on parantamisen varaa, sillä siinä se on ainoastaan sijalla 29. maailmanlaajuisessa indeksissä. Vaikka Suomen vastauskapasiteetti kyberturvallisuuden suhteen on korkea (6. sija), lainsäädännössä on parantamisen varaa (15. sija), samoin kuin kyberturvallisuusinfrastruktuurissa (38. sija).

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)