Kuva: Canva Pty Ltd.
Brändit

Suomen kaupallisesti kiinnostavimmat urheilijat laitettiin taas järjestykseen – kolmen kärjessä kaksi moottoriurheilijaa

7.5.2024 9:59
Mikko Perttunen
Listausta varten analysoitiin noin kaksisataa suomalaista urheilijaa.

Urheilumarkkinointiin keskittynyt 10.team on listannut jälleen Suomen kaupallisesti kiinnostavimmat urheilijat. Tänä vuonna listan kärkipaikkaa pitää F1-kuljettaja Valtteri Bottas. Myös kolmannelta sijalta löytyy moottoriurheilija, rallin kaksinkertainen maailmanmestari Kalle Rovanperä. Kärkikolmikkoon mahtui myös koripalloilija Lauri Markkanen, joka on listan sijalla kaksi.

– Valtteri on kansainvälinen tähti ja vahva henkilöbrändi, joka tavoittaa merkittävästi perinteisiä formulafaneja suuremman yleisön erityisesti sosiaalisessa mediassa. Hän heittäytyy kumppanuuksiinsa täysillä ja tekee sisältöjä omalla tinkimättömällä tyylillään, mikä nostaa myös Valtterin kumppanit globaaleiksi puheenaiheiksi, asiantuntijaraadin puheenjohtaja Tiina Tikkinen toteaa tiedotteessa.

Kaupallisesti kiinnostavimpien urheilijoiden lista on koostettu markkinoijille tärkeiden tekijöiden perusteella, dataan ja alan ammattilaisten näkemykseen perustuen. Ammattilaisraatiin kuuluivat entinen yleisurheilija ja urheilumanageri, Yle Urheilun sometoimittaja Noora Toivo, sometoimisto Trootin toimitusjohtaja ja strategi Joona Haatainen sekä 10.teamin urheilumarkkinoinnin asiantuntijat Piitu Hoffrén ja Heikki Pohjonen.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Listausta varten analysoitiin noin kaksisataa urheilijaa. Tänä vuonna pisteytys tehtiin aiempaa monipuolisemmilla kriteereillä ja uudenlaisella painotuksella. Dataan perustuvassa pisteytyksessä huomioitiin urheilijan sosiaalisen median kanavien aktiivisuus, yleisön koko ja sitoutuneisuus sekä urheilijan ja lajin medianäkyvyys.

Ammattilaisraati puolestaan pisteytti urheilijat muun muassa vaikuttavuuden, henkilöbrändin vahvuuden, nykyisten kumppanuuksien ja sisältöjen laadun perusteella. Aidosti kansainvälistä markkina-arvoa omaavat urheilijat saattoivat saada bonuspisteitä.

– Markkinoijan näkökulmasta kiinnostavaa on urheilijan nykyinen yleisö sekä potentiaali tavoittaa uusia. Urheilijoilla on mahdollisuus olla lähempänä seuraajiaan kuin koskaan aikaisemmin ja he luovat entistä rohkeammin sitouttavaa sisältöä, Hoffrén analysoi.

Sadan kaupallisesti kiinnostavimman urheilijan listalta löytyy 30 eri lajia, joista yleisimmät ovat yleisurheilu, jääkiekko ja maastohiihto. Miesurheilijoita listalla on 59, naisia puolestaan 41. Kokonaan uusia nimiä listalla on 20, mitä selittävät niin urheilijoiden eläköityminen, uusien tähtien nouseminen kuin muutokset pisteytyskriteeristössä.

Suomen kaupallisesti kiinnostavimmat urheilijat 2024 – top 10

1. Valtteri Bottas, F1 (sijoitus 2023: 8)

2. Lauri Markkanen, koripallo (6)

3. Kalle Rovanperä, ralli (2)

4. Wilma Murto, yleisurheilu (4)

5. Teemu Pukki, jalkapallo (10)

6. Kerttu Niskanen, maastohiihto (1)

7. Lukas Hradecky, jalkapallo (13)

8. Patrik Laine, jääkiekko (5)

9. Iivo Niskanen, maastohiihto (3)

10. Robert Taylor, jalkapallo (-)