Kuva luotu Midjourney-tekoälyllä
Ilmiöt

Sosiaalinen media luo paineita ylikulutukseen – nuorten aikuisten vaikea velkaantuminen kasvaa

30.5.2023 14:28
Mikko Perttunen
Nuorten aikuisten tulot eivät aina riitä kaikkiin arjen menoihin, vaan hankintoja rahoitetaan luotolla.

Monen suomalaisen maksuhäiriömerkintä poistui joulukuussa 2022 voimaan astuneen luottolakimuutoksen jälkeen. Perintäyhtiö Intrumin datan analyysi kuitenkin osoittaa, että vaikeasti velkaantuneiden osuus kaikista velkaantuneista on kasvanut jatkuvasti vuodesta 2019 lähtien.

Nuorten aikuisten ikäryhmässä vaikeasti velkaantuneiden osuus on kasvanut suhteessa sekä saman ikäryhmän että kaikkien ikäryhmien velkaantuneisiin verrattuna. Myös perintätoimeksiantojen määrät ja pääomat ovat kasvaneet erityisesti 18–24-vuotiaiden ikäryhmässä. Perintäsaatavissa korostuvat nuoren ihmisen ensimmäiset ostamisen kohteet, kuten puhelin- ja tietoliikenneyhteydet, sähkö ja terveyspalvelut, mutta myös rahoitusala.

Tämä viittaa siihen, että nuorten aikuisten tulot eivät riitä kaikkiin arjen menoihin, ja hankintoja rahoitetaan luotolla, jota ei sitten pystytäkään syystä tai toisesta maksamaan takaisin suunnitelman mukaisesti.

Velkaantumisen syyt ovat moninaisia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Velkaantumisen syyt ovat moninaisia, mutta yhtenä asiana erityisesti nuorten keskuudessa nousee esille sosiaalinen media ja sen aiheuttamat kulutuspaineet. Sosiaalinen paine ja kuluttamisen kulttuuri vaikuttavat nuoriin muita ikäryhmiä voimakkaammin. Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen mukaan 56 prosenttia 18–21-vuotiaista ja 46 prosenttia 22–37-vuotiaista kertoo sosiaalisen median luovan paineita kuluttaa enemmän kuin pitäisi.

Lähde: European Consumer Payment Report 2022

Myös seurustelu luo sosiaalista painetta kuluttaa. Nuorten aikuisten ikäryhmässä neljänneksellä lahjojen ostaminen kumppanille on yleisin syy luottokorttivelkaantumiseen.

– Lapsuudenperheellä on iso merkitys siihen, millaisista lähtökohdista nuori aloittaa itsenäisen elämän. Kuluttamiseen liittyvät arvot ja asenteet siirtyvät usein aikuisilta lapsille ja nuoret saattavat myös kokea sosiaalista painetta kuluttaa, vaikka siihen ei olisikaan itsellä varaa. Koulujen talousopetus ei yksin riitä, vaan perheitä pitäisi tukea raha-asioissa jo varhaisessa vaiheessa aina neuvolasta alkaen, Takuusäätiön johtaja Minna Markkanen kertoo tiedotteessa.

Jos osasyy ongelmaan löytyy sosiaalisesta mediasta, voi sieltä löytyä myös osa ratkaisua. Sosiaalisen median vaikuttajat ovat nuorille tärkeä tietolähde, joihin he luottavat yhtä paljon kuin pankin talousasiantuntijoihin.

– Sosiaalisen median vaikuttajilla on suuri vastuu siitä, millaista kulutuskeskeistä elämäntapaa he markkinoivat nuorille seuraajilleen. Lisäksi kannustaisin myös eri organisaatioita jakamaan rohkeammin tietoa talousasioista sosiaalisen median kanavissa, Markkanen rohkaisee.