Hasan & Partners
Toimistot

ūüĒć Riku Vassinen kertoo, miksi h√§n j√§tti maailman arvostetuimpiin toimistoverkostoihin kuuluvan Ogilvyn ja hypp√§si Hasan & Partnersin toimitusjohtajaksi

30.3.2022 9:20
Toni Rajamäki
Vassinen ehti työskennellä ulkomailla yli kymmenen vuotta. Ennen Keniaa ja Ogilvya hän keräsi kokemusta Singaporesta R/GA:n ja J. Walter Thompson Worldwiden leivistä.

ūüĒć Suurennuslasilla merkityt jutut ovat pidempi√§, taustoittavia ja p√§ivitt√§isest√§ uutisoinnista poikkeavia artikkeleita.

Mainostoimisto Hasan & Partners kertoi tammikuussa kovan uutisen, kun toimistoryhmittymä tiedotti palkanneensa uudeksi toimitusjohtajakseen kansainvälisillä areenoilla meritoituneen Riku Vassisen, joka ottaa yhä talossa jatkavan Johanna Juuvinmaan paikan.

Nyt totuuden hetki on käsillä, ja Vassinen on pikkuhiljaa aloittamassa työtään Suomessa.

Viimeiset reilut kymmenen vuotta hän työskenteli ulkomailla: ensiksi Singaporessa ja sen jälkeen Keniassa. Kokemusta kertyi maailman parhaimmista toimistoketjuista, sillä ansioluetteloon lisättiin ensiksi R/GA ja myöhemmin holding-yhtiö WPP:n toimistoverkostot J. Walter Thompson Worldwide sekä Ogilvy, jossa Vassinen lopetti työnsä maaliskuun lopussa. Hän veti Ogilvy African digiliiketoimintaa sekä toimiston isoja kansainvälisiä asiakkuuksia Keniassa, Nairobissa.

Ulkoa päin katsoessa hyppy Hasanille on jokseenkin yllättävä, sillä Vassinen oli kerännyt mainetta WPP:n sisällä, ja hänellä olisi voinut olla isot mahdollisuudet edetä yhtiön sisällä. WPP on alan suurimpia holding-yhtiöitä maailmassa ja Ogilvy puolestaan alan suurimpia sekä menestyksekkäimpiä toimistoverkostoja.

Mikä sitten sai miehen palaamaan Suomeen ja valitsemaan Hasanin?

‚Äď N√§en, ett√§ olen t√§m√§n muutoksen my√∂t√§ nyt unelmaduunissani, Vassinen kiteytt√§√§.

Ja se unelma on tarkalleen?

‚Äď Johtaa itsen√§ist√§ luovaa toimistoa, joka haluaa kasvaa ja jonka dna:ssa on luovuus. Miell√§n itseni itsen√§isten kasvutoimistojen mieheksi enemm√§n kuin holding-yhti√∂n mieheksi. Olen kapinallinen, joka luotsaa mieluummin merirosvolaivaa kuin risteilyalusta.

Vassinen kuitenkin kertoo, ettei paluu Suomeen ollut selviö. Maantieteellä ei ollut loppupeleissä isoa arvoa. Hänen perässään oli muitakin yrityksiä aina Singaporesta Berliiniin ja Amsterdamiin.

‚Äď Vaihtoehtoja l√∂ytyi, mutta muut vaihtoehdot eiv√§t kiehtoneet yht√§ paljon kuin Hasan. Jos olisin valinnut niist√§ yhden, olisin jatkanut samalla linjalla, jolla olen kulkenut pitk√§lti yli 10 vuotta ‚Äď eli isojen kansainv√§listen ketjujen parissa.

‚Äď Hasanilla p√§√§sen t√§ysin itsen√§iseen toimistoon, jossa valta ja vastuu kulkevat k√§si k√§dess√§. Se houkuttaa.

Olen kapinallinen, joka luotsaa mieluummin merirosvolaivaa kuin risteilyalusta.

Pelkk√§ itsen√§isen toimiston asema ei kuitenkaan k√§√§nt√§nyt Vassisen p√§√§t√§. Kokonaisuus on kaiken ytimess√§. Johtoryhm√§n ajatukset tulevasta pitiv√§t olla samalla sivulla Vassisen kanssa, jotta sopimus syntyi ‚Äď ja se ei koitunut ongelmaksi.

‚Äď Aluksi keskustelut l√§htiv√§t ep√§virallisina k√§yntiin, ja puhuimme etenkin siit√§, millaisella filosofialla l√§hestymme markkinointiviestint√§√§. Meill√§ oli paljon samoja n√§kemyksi√§, joten t√§m√§ yhteisty√∂ on saanut alkunsa etenkin siit√§, ett√§ arvostamme samoja asioita.

‚Äď Ja t√§ytyy tietenkin muistaa, ett√§ Hasanilla on pitk√§ ja hieno historia, yli 30 vuotta takana, ja sen ty√∂nj√§lki on aina todella vahvaa, Vassinen lis√§√§ perusteluiksi.

Vapaampaa kuin holding-yhtiössä

Vassinen mainitsee toistuvasti Hasanin kohdalla itsen√§isen toimiston aseman, eik√§ se ole ihme:¬† h√§n oli liki kymmenen vuotta isojen holding-yhti√∂iden ‚Äď WPP:n ja R/GA:n omistavan Interpublicin ‚Äst palveluksessa saaden t√§ydellisen kuvan siit√§, miten rajoittavaa ty√∂skentely voi olla miljardien liikevaihtoa py√∂ritt√§viss√§ yhti√∂iss√§.

‚Äď Isoin haaste on siin√§, ett√§ kyseess√§ on kaksi eri bisnest√§, Vassinen sanoo.

Hän tarkoittaa sitä, että taustalla operoivat holding-yhtiöt ovat mukana isoissa kilpailutuksissa, mutta samaan yhtiöön kuuluvat luovat toimistot kilpailevat oman emoaluksensa asiakkuuksista keskenään.

‚Äď Jos WPP voittaa esimerkiksi Coca-Colan tai Unileverin asiakkuuden, voi olla, ett√§ Ogilvy h√§vi√§√§, koska asiakkuus menee holding-yhti√∂n toiselle toimistolle.

Isoin haaste on siinä, että kyseessä on kaksi eri bisnestä.

Yhtenä rajoitteena voivat olla myös konfliktiasiakkuudet.

‚Äď Holding-yhti√∂ voi olla globaali kumppani esimerkiksi Adidakselle, mutta sitten voi olla tilanne, ett√§ Adidas ei toimi markkinallasi, joten toimisto ei tee Adidaksen markkinointia, mutta samaan aikaan toimisto ei voi my√∂sk√§√§n tehd√§ hommia Adidaksen kilpailijoille, kuten Nikelle, Vassinen avaa.

Kokonaisuudessaan kyse on siitä, että suuressa kuvassa holding-yhtiössä yksittäiseen toimistoon saattaa asettua kovat rajoitteet.

‚Äď Aina ei v√§ltt√§m√§tt√§ voida mietti√§, mik√§ on yksitt√§iselle toimistolle parasta. Siksi itsen√§iset toimistot kiehtovat minua.

Hasan maailman kärkitekijöiden joukkoon

Vassisen Hasan-pestissä yhtenä tärkeänä tekijänä olivat myös kasvutavoitteet. Vassinen haluaa tehdä toimistolleen kasvua, ja toimisto haluaa kasvaa isoin askelin.

Hasanin kohdalla kasvu tarkoittaa etenkin kansainv√§listymist√§. Toimistolla on ollut ja on yh√§ kansainv√§lisesti toimivia asiakkaita, ja toimistossa ty√∂skentelee useita eri kansalaisuuksia, mutta kansainv√§listen t√∂iden kanssa on vasta raapaistu pintaa. Mik√§√§n ei est√§ sit√§, ett√§ suomalainen toimisto voisi voittaa asiakkuuksia ulkomailla ja tehd√§ toistuvasti kansainv√§list√§ markkinointia ‚Äď ja sen my√∂s Vassinen tiet√§√§.

‚Äď Suomen markkina on selke√§sti rajallinen, ja kilpailussa k√§yd√§√§n v√§lill√§ nollasummapeli√§. V√§lill√§ Hasan voittaa, v√§lill√§ se on ‚ÄúBobi‚ÄĚ (Bob the Robot) ja v√§lill√§ TBWA. Markkinaa pit√§√§ kasvattaa, ja yksi tapa siihen on hankkia kansainv√§lisi√§ asiakkuuksia. Se on my√∂s meid√§n selke√§ tahtotila.

‚Äď Kasvu ei kuitenkaan tapahdu sormia napsauttamalla. Kansainv√§liselle kasvulle on hankala antaa aikataulua, mutta t√§rkeint√§ on ymm√§rt√§√§, ettei kansainv√§liselle kasvulle ole mit√§√§n fundamentaalista estett√§. Esimerkiksi monet ruotsalaistoimistot tekev√§t paljon kansainv√§lisi√§ asiakkuuksia. Lis√§ksi korona-aika on korostanut, ett√§ toimiston ei v√§ltt√§m√§tt√§ tarvitse olla samassa kaupungissa tai edes samassa maanosassa kuin asiakas.

Lue my√∂s: Hasan & Partners suunnitteli HIFK:lle kampanjan, joka nostattaa kulmakarvoja j√§√§kiekkopiireiss√§ ‚Äď t√§st√§ on kyse

Vassisella onkin mielessä jo konkreettinen tavoite. Hän haluaa nostaa Hasanin Suomen kärkitoimistoksi ja maailmassa kymmenen parhaimman itsenäisen toimiston joukkoon.

‚Äď Jotta voisimme olla yksi maailman parhaista, meid√§n t√§ytyisi olla ykk√∂nen Suomessa ja viiden parhaan joukossa Euroopassa. Suomessa olemme jo palkintopallilla kaikilla bisnesalueilla, luovuudessa, designissa ja strategiassa, mist√§ kertoo muun muassa Vuoden Toimisto -ranking.

Tavoitteet ovat siis korkealla ‚Äď itse asiassa todella korkealla ‚Äď mutta Vassinen ei pelk√§√§ sanoa niit√§ √§√§neen. H√§n ei my√∂sk√§√§n ota paineita niist√§ tai ylip√§√§t√§ns√§ uudesta ty√∂st√§√§n, joka lienee suomalaisen markkinoinnin alan yksi kovimmista teht√§vist√§.

‚Äď En koe painetta, enk√§ menet√§ y√∂uniani ty√∂n takia. Totta kai homma j√§nnitt√§√§, mutta se on positiivista j√§nnityst√§, enk√§ aio puristaa mailaa. Ajattelen ylip√§√§t√§ns√§, ett√§ jos ihminen ei ole valmis ep√§onnistumaan, h√§n tuskin tekee mit√§√§n, Vassinen kiteytt√§√§.

Lue my√∂s: Hasan & Partners vahvistaa designpuoltaan entisest√§√§n ‚Äď ‚ÄúTulokset n√§kyv√§t varmasti asiakkaidemme br√§ndeiss√§‚ÄĚ

Tietyt opit saavat jäädä Singaporeen ja Keniaan

Vassinen sanoo, että hän palaa nyt ikään kuin uuteen paikkaan, koska Suomi ja markkinointi ovat muuttuneet rajusti reilussa kymmenessä vuodessa. Toisaalta tässäkin on kyseessä vain ja ainoastaan positiivinen haaste. Jos Singaporeen ja Keniaan sopeutuminen tapahtui helposti, paluu Suomeen tuskin tuottaa isoja ongelmia, vaikka edessä saattaakin olla pienoinen kulttuurishokki.

Tietyistä asioista Vassinen on iloinen päästessään eroon. Ne eivät liity luovuuteen tai markkinointiin yleensä ottaen, vaan paikallisiin tapoihin.

‚Äď Esimerkiksi Singaporessa on paljon pidemm√§t ty√∂ajat kuin Suomessa. Siell√§ asiakkuuksia saatetaan vatvoa pitk√§√§n, ja kokonainen armeija jumittaa yhden asiakkuuden parissa. Suomessa yksi tiimi ei koskaan istu vain yhden kampanjan p√§√§ll√§, ja Suomessa tehd√§√§n t√∂it√§ kovempaan tahtiin. Itse suosin enemm√§n tehokasta ty√∂ajan k√§ytt√∂√§ kuin sit√§, ett√§ ollaan toimistolla aamusta keskiy√∂h√∂n.

Tosin kovin aikaisin toimistolle ei tarvinnut tulla.

‚Äď Jos tuli ennen yhdeks√§√§, oli varmasti ensimm√§isten joukossa.

Keniassa Vassinen huomasi toisen asian, jota hän ei jäänyt ikävöimään Singaporesta.

‚Äď Nairobissa on helpompi p√§√§st√§ asioista p√§√§tt√§vien edustajien, kuten toimitusjohtajien, juttusille. Singaporessa tapaamiset saattavat olla monen stepin takana.

Kahta asiaa Vassinen ei kuitenkaan toisi Keniasta, Singaporesta ja holding-yhtiöistä ylipäätänsä Suomeen ja Hasanille.

‚Äď En ainakaan aio tuoda politikointia mukanani. Mit√§ isompi toimisto kyseess√§, sit√§ enemm√§n politikointia tapahtuu, ja se ei sovi suomalaisen pirtaan. Olen aika huono siin√§, enk√§ halunnut politikoida, vaikka olisin todenn√§k√∂isesti edennyt urallani sen my√∂t√§ paremmin.

‚Äď Politikoinnin lis√§ksi toinen asia, jota en halua tuoda Suomeen, on hierarkisuus. Se on sek√§ Keniassa ett√§ Singaporessa vahvemmin l√§sn√§ kuin Suomessa. Minusta se on todella hienoa, ett√§ Suomessa juniori voi sanoa toimitusjohtajalle, ett√§ jokin juttu on ihan perseest√§.

Entä tärkein oppi? Mitä toivoisit näkeväsi myös Suomessa?

‚Äď Minusta on todella suuri rikkaus, ett√§ tiimiss√§ on paljon diversiteetti√§. Kun ihmisi√§ tulee paljon eri taustoista ja heill√§ on toisistaan poikkeavia n√§k√∂kulmia, se selke√§sti tarkoittaa parempaa lopputulemaa, Vassinen sanoo lopuksi.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)