Ilmiöt

Pankkibarometristä selviää: kotitaloudet varautuvat jo pandemian jälkeiseen aikaan

Myös yrityksien luotonkysynnän uskotaan kasvavan.
Kuva:
Unsplash/Neonbrand
Pankkibarometristä selviää: kotitaloudet varautuvat jo pandemian jälkeiseen aikaan

Kotitaloudet varautuvat jo pandemian jälkeiseen aikaan ja hakevat viime vuotta hanakammin lainaa pankista, kertoo Finanssiala ry:n tuore pankkibarometri.

Selvityksen mukaan pankinjohtajat arvioivat, että kotitalouksille on myönnetty alkuvuoden aikana enemmän lainaa kuin vuosi sitten samaan aikaan. Pankinjohtajien mukaan odotuksissa on, että luotonkysyntä jatkaa kasvuaan.

Arvion mukaan kotitaloudet hakevat keväällä lainaa aiempaa enemmän muun muassa oman asunnon ostoon, remontointiin ja kulutustavaroiden hankintaan. Huomioitavaa on myös se, että lainan ottaminen sijoitustoimintaan on pysynyt hyvänä.

Yritysten lainanotto on ollut alkuvuonna hiljaisempaa kuin viime vuonna samaan aikaan, mutta luotonkysynnän uskotaan kasvavan. Arvion mukaan pankkiluottoja tarvitaan lisää käyttöpääomaan ja rahoituksen uudelleenjärjestelyihin. Myös yrityskauppoihin ja -järjestelyihin liittyvän luotonkysynnän odotetaan lisääntyvän, mikä kertonee yritysten halusta laajentaa tuotantoaan muuten kuin investointien kautta.

– Pankkibarometrissä nähdään, että yritykset ja kotitaloudet varautuvat jo asteittain pandemian jälkeiseen aikaan. Kotitalouksille on kertynyt säästöjä, mutta talletustilien sijasta varoille etsitään parempaa tuottoa muista kohteista. Lisäksi kotitaloudet edelleen panostavat asumisen laatuun ja viihtyvyyteen etätyöoloissa, sanoo Finanssiala ry:n asiantuntija Mariia Somerla tiedotteessa.

– Koronapandemian pitkittyminen on taloudellisesti kurittanut monia yrityksiä, joten ympäristö on erittäin otollinen yrityskaupoille ja -järjestelyille. Julkisen rahan ja pankkiluottojen lisäksi yritykset hakevat rahoitusta osakeantien ja pääomasijoituksien kautta. Helsingin pörssi odottaa hyvää listautumisvuotta: alkuvuonna jo neljä yhtiötä on ilmoittanut pörssilistautumisannista.

Seuraa MarkkinointiUutisia sosiaalisessa mediassa ja saat tuoreet uutiset helposti feediisi.

Lisää luettavaa