Masaaki Komori / Unsplash
Ilmiöt

Pääkaupunkiseudulla lopetti viime vuonna ennätysmäärä yrityksiä: ”Kaupan alan yritysten määrän väheneminen huolestuttavaa"

21.2.2024 10:05
Mitra Vasara
Helsingin seudun kauppakamarin arvion mukaan rakennusalalla perustettiin uusia yrityksiä enemmän kuin niitä lopetti.

Kahtena edellisvuonna on lopettanut suuri määrä kaupan alan yrityksiä. Lopettaneiden kaupan alan yritysten määrä pääkaupunkiseudulla oli suurempi kuin aloittaneiden tammikuusta 2022 syyskuuhun 2023.

– Kaupan alan yritysten määrän väheneminen pääkaupunkiseudulla on huolestuttavaa. Jopa rakennusalalla perustettiin uusia yrityksiä enemmän kuin niitä lopetti. On tärkeää huolehtia siitä, että erityisesti keskustat ovat kiinnostavia erilaisille kaupan alan yrityksille, jotka puolestaan houkuttelevat keskustoihin moninaisia asiakasryhmiä, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin neuvontatiimin johtajan Marko Silen tiedotteessa.

Pääkaupunkiseudulla lopetti toimintansa 9 450 yritystä vuonna 2023, arvioi Helsingin seudun kauppakamari. Arvio perustuu Tilastokeskuksen alkuvuoden lukuihin. Lopettaneita yrityksiä olisi arvion mukaan 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. 

Koko Suomessa lopetti viime vuonna yli 31 000 yritystä. Arvio perustuu Tilastokeskuksen tammi-syyskuun 2023 lukuihin. Luvuissa ei ole huomioitu alkutuotantoa tai kiinteistöalaa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Pääkaupunkiseudun yritykset muodostavat arviolta 27 prosenttia koko Suomen yrityskannasta, kun alkutuotantoa ja kiinteistöalaa ei huomioida. Pääkaupunkiseudun yritysten osuus koko Suomen yrityskannasta on kasvanut tasaisesti vuodesta 2013, jolloin se oli 24 prosenttia.

Laskusuhdanteessa yritysten tilanteen mittarina käytetään usein konkurssien ja yrityssaneerausten määrää. Silenin mukaan se on kuitenkin huono mittari, koska huonosti kannattava yritystoiminta osataan nykyään ajaa hallitummin alas.

Raportin yrityskannan vaihtuvuudesta ja arvion koko vuonna 2023 lopettaneista yrityksistä Helsingin seudun kauppakamarille teki tutkija Pekka Lith.