Possessed Photography/Unsplash
Digitaalisuus

Olavi Virran klassikko Hopeinen kuu julkaistiin uudelleen tekoälyn avulla siloiteltuna

18.1.2024 13:30
Mitra Vasara
Tekoäly mahdollistaa vanhan musiikin avartamisen stereoäänitteeksi.

Legendaarisen iskelmä- ja tangolaulajan Olavi Virran musiikkia on julkaistu uudelleen keinoälyn avulla. Kyseessä on Virran vuonna 1960 levyttämä Hopeinen kuu, josta on tehty uudelleenorkestroitu stereoversio.

– Onnistuimme irrottamaan Virran laulun varhaisen levytyksen säestyksestä tekoälyn avulla. Samalla Virran lauluääni ja koko teos tuli mahdolliseksi avartaa stereoksi ja tasapainottaa täysin uudelleen tuotetun orkestraation kanssa, kertoo projektin tuottaja Petri Kokko Poptorista tiedotteessa.

Hopeisen kuun uudessa versiossa Olavi Virran ääni soi puhtaampana kuin vuoden 1960 äänityksessä. Kappaleen säestys on kuitenkin täysin uusi. Teos rekisteröityykin uudeksi kotimaiseksi äänitallenteeksi maailman tekijänoikeusjärjestelmiin.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– Olavi Virta tekee kappaleen nykyaikaistetun version myötä paluun kotimaiseksi levyttäväksi artistiksi. 1950- ja 1960-lukujen äänitystekniikka on ollut vaarassa jäädä digitaalisuuteen, stereoon ja Hifi-standardeihin tottuneiden sukupolvien ulottumattomiin. Nyt käynnistämämme kehitystyö korjaa tämän puutteen, ja tekoäly on ollut siinä isona apuna, kertoo Poptorin toimitusjohtaja Erkki Puumalainen.

– Uskomme, että Hopeisen kuun uusi versio edustaa nyt jo seuraavankin vuosituhannen vaatimuksia. Työ jatkuu, ja ehkä parempaa on vielä luvassa, Puumalainen jatkaa.

Uudelleenjulkaistu Olavi Virran Hopeinen kuu Youtubessa: