Kuten välillä ihmisillekin, on talvi kuljetusroboteille haastavaa aikaa. Kuva: S-ryhmä
Ilmiöt

Nämä asiat ruoankuljetusrobotit oppivat Suomen talvesta – toisinaan on tarvittu myös auttavaa kättä

17.4.2024 13:57
Mikko Perttunen
Oulu on pohjoisin kaupunki maailmassa, jossa Starshipin robotit ovat olleet talvikäytössä.

Autonomisia robottikuljetuksia tarjoava yhtiö Starship Technologies ja S-ryhmä aloittivat ruokaostosten robottikuljetukset asiakkaille Suomessa viime vuonna. Robottien ensimmäinen talvi Suomessa on nyt ohi.

Kuljetusrobotit toimivat talven aikana 11 suomalaisessa kaupungissa, joista Oulu on pohjoisin kaupunki maailmassa, missä robotit ovat koskaan olleet toiminnassa talvella.

– Talven olosuhteet Suomessa ovat erityiset ja saimme paljon oppia robottien toimimisesta lumisessa ympäristössä. Kehitystiimimme teki kovasti töitä talven opetusten pohjalta parantaakseen robottien suorituskykyä. Uusien talviominaisuuksien myötä robotit soveltuvat jatkossa entistäkin paremmin talvisiin olosuhteisiin. Esimerkiksi robottien kuljetusajat ovat nopeutuneet 10–15 prosenttia, autonomisen kuljetusteknologian kehityksestä vastaava johtaja Lindsay Roberts Starshipistä kertoo tiedotteessa.

Suomen talvesta saatujen kokemusten pohjalta Starship kehitti robotteihinsa uusia talviominaisuuksia.

Esimerkiksi erillisen ”lumitilan” avulla kuusipyöräiset robotit voivat nostaa kaksi keskipyörää ilmaan saadakseen paremman pidon lumisella ja jäisellä pinnalla. Lumikasojen havainnointia ja niiden välttämistä on myös paranneltu, ja lumisen reitin leveyden kartoitus auttaa robottia kulkemaan normaalia kapeammalla reitillä. Lisäksi esimerkiksi lumeen juuttumisesta irrottautumiseen on kehitelty uusia liiketekniikoita.

– Vaikka robotit ovat oppineet lisää talvesta, ovat ne joskus tarvinneet auttavaa kättä. On ollut sydäntä lämmittävää nähdä, kuinka ihmiset auttavat robotteja, jos ne juuttuvat lumeen. Ja robotit ovat aina kohteliaita - ne sanovat kiitos avusta, Roberts jatkaa.

Tähän mennessä robotit ovat tehneet Suomessa yli 120 000 toimitusta. Kuljetuksia on tällä hetkellä saatavilla S-kaupat-sovelluksen kautta Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Lohjalla, Tampereella, Turussa, Liedossa, Porissa, Raumalla, Jyväskylässä ja Oulussa. Maailmanlaajuisesti robotit ovat tehneet jo yli 6 miljoona toimitusta.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)