Unsplash/Dima Solomin
Media

Meta uhkaa viedä Facebookin ja Instagramin pois Euroopasta, mutta onko kyseessä puhdas bluffi? Näin vastaa asiantuntija Petri Mertanen

8.2.2022 14:50
Toni Rajamäki
"Jos ajatellaan asiaa varallisuuden kautta, niin kyllähän Metalla on varaa lähteä", sanoo Petri Mertanen.

Meta kertoi viime viikolla vuosiraportissaan, että yhtiö saattaa joutua sulkemaan palvelunsa, kuten Facebookin ja Instagramin, Euroopassa, koska yhtiön datakäytännöt eivät käy yksiin Euroopan Unionin lakien kanssa.

Käytännössä ongelma on siinä, että Metan käyttäjätiedot menevät nyt Yhdysvaltoihin, kun taas EU:n tietosuoja-asetus GDPR:n mukaan data pitäisi säilyttää Euroopassa.

Metan uhkausta on pidetty lähinnä bluffina, koska Eurooppa on yhtiölle iso markkina-alue, mutta onko sosiaalisen median jätti tosissaan? Mertanen Analytics Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja, asiaa läheltä seuraava Petri Mertanen uskoo, että uhka on aito – joskin yhtiön lähtö Euroopasta ei ole todennäköistä.

– Uskon, että tämä on heiltä tietyllä tapaa semibluffi. Molemmat skenaariot ovat silti mahdollisia, Mertanen sanoo MarkkinointiUutisille.

– Mutta jos vetoa pitää lyödä, niin en usko lähtöön. En usko, että Meta haluaa antaa tilaa kilpailijoilleen, ja jos he lähtisivät Euroopasta, muille alustoille avautuisi markkinaa.

Teoriassa Metan lähdölle ei ole kuitenkaan esteitä.

– Jos ajatellaan asiaa varallisuuden kautta, niin kyllähän Metalla on varaa lähteä. He varmasti pärjäisivät ilman Eurooppaakin, mutta teknisesti ajatellen heillä on varaa myös rakentaa Eurooppaan datakeskus, jolloin data jäisi Eurooppaan, pohtii Mertanen, joka toimii myös MarkkinointiUutisten kolumnistina.

Datakeskus ei ole kuitenkaan ainoa ratkaisu. Keskuksen avulla dataa ei tarvitsisi siirtää rapakon taakse, mutta se ei poista Yhdysvaltain lainsäädännön tuomaa ongelmaa. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisilla on nimittäin oikeus pyytää jenkkiyhtiöiltä käyttäjädataa, ja yhtiöiden on pakko sitä luovuttaa. Tämä puolestaan rikkoo EU-asetuksia.

– Tämä koko asia on pitkälti poliittinen, koska ongelman ratkaiseminen vaatisi Yhdysvaltain lainsäädännön muuttumista. Kyseessä ei ole siis pelkästään tekninen asia.

Ongelma koskee luonnollisesti muitakin globaaleja yhtiöitä, jotka siirtävät dataa Euroopasta muualle. Näitä ovat Metan ohella muun muassa Google, Microsoft ja Amazon.

Meta totesi vuosiraportissaan, että he todennäköisesti pääsevät sopuun EU:n kanssa tämän vuoden aikana. Mahdollisen sopimuksen sisällöstä ei kuitenkaan voida kuin esittää arvauksia. Yhtenä vaihtoehtona on, että jenkkiyhtiöt avaavat Eurooppaan omia, täysin erillisiä yrityksiä hallinnoimaan alustoja, koska tällöin yhtiöiden ei tarvitsisi noudattaa Yhdysvaltain lakeja. Toistaiseksi yhtiöillä on Euroopassa vain tytäryhtiöitä, jotka eivät aja samaa asiaa.

– Esimerkiksi Google on siirtänyt joitain sopimuksiaan Irlantiin, ja se voi olla yksi esimerkki siitä, että he valmistelevat eurooppalaisille asiakkaille EU:ssa sijaitsevan datakeskuksen tarjoamista.

Tällä hetkellä eurooppalaisia yrityksiä huolettaa etenkin se, etteivät Meta ja EU pääse sopuun, koska Facebook ja Instagram ovat tärkeitä markkinointikanavia lukuisille yrityksille. Mertanen ei kuitenkaan näe mahdollista lähtöä katastrofina.

– Niiden tilalle tulisi varmasti korvaavia kanavia. Aina joku kilpailija täyttää aukon.

Lue myös: Google Analyticsia ollaan tuomitsemassa laittomaksi - onko suomalaisyrityksillä aihetta paniikkiin?

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)